• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Problem z podłaczeniem interfejsu pod poduszki powietrzne...

liked

Nowy
Auto
AR BRERA 2006 2,4 jtdm
Witam wszystkich...
Mam mały problem, interfejs nie potrafi mi się skomunikować z modułem poduszek powietrznych kupiłem ten: http://allegro.pl/interfejs-fiatecuscan-alfa-lancia-airbag-abs-silni-i3101690674.html

FES chce interfejsu ELM327, kiedy instaluje sterowniki, i tak się nie łączy, wywala mi jakiś inny problem. Koleś mi powiedział w pomocy technicznej, że mam dokupić dodatkowo adapter. Zaczyna mnie to irytować, w 156 z 2004 roku, przełączałem przełącznik i działało wszystko. Możecie mi trochę pomóc z tym tematem? Kabel podłączony pod system XP, jedyne co, potrafię sprawdzić silnik i abs... help:(

Chodzi o to, że kablem który posiadasz nie podłączysz się do poduszek. Potrzebujesz kabel ELM 327.
Twój kabel tego nie obsługuje.
Kolega wyżej podał Ci linka w którym możesz znaleźć co możesz zdziałać kablem KKL, co kablem ELM i ew. do czego potrzebny adapter

dziękuje za wstawienie tego linka... przyznaje że interfejsy nie są moja mocna stroną ale jeśli dobrze rozumie to elmobd key, jest obsługiwany przez adapter nr 1, czy tak?
TRW MY03 Airbag (2F-2P-2L-2T-1G-I) |INFO|DTC|DTC EX|PRM|ACT| ELMOBDKey
TRW MY03 Airbag (2F-2P-2L-2T-2G-I) |INFO|DTC|DTC EX|PRM|ACT| ELMOBDKey

dziękuje za wstawienie tego linka... przyznaje że interfejsy nie są moja mocna stroną ale jeśli dobrze rozumie to elmobd key, jest obsługiwany przez adapter nr 1, czy tak?
TRW MY03 Airbag (2F-2P-2L-2T-1G-I) |INFO|DTC|DTC EX|PRM|ACT| ELMOBDKey
TRW MY03 Airbag (2F-2P-2L-2T-2G-I) |INFO|DTC|DTC EX|PRM|ACT| ELMOBDKey

ehhh,
przecież tam jest wszystko jasno napisane/narysowane i chyba jaśniej już się nie da

KL - KKL/VagCom interface without adapter (unmodified)
KL 1 - KKL/VagCom interface with ADAPTER CABLE 1 (or modified interface with K-line connected to pin 1)
KL 3 - KKL/VagCom interface with ADAPTER CABLE 2 (or modified interface with K-line connected to pin 3)
KL 9 - KKL/VagCom interface with ADAPTER CABLE 1 (or modified interface with K-line connected to pin 9)
KL 12 - KKL/VagCom interface with ADAPTER CABLE 1 (or modified interface with K-line connected to pin 12)

ELM - ELM 327 v1.3+ interface without adapter (unmodified)
ELM 1 - ELM 327 v1.3+ interface with ADAPTER CABLE 1 (or modified interface with K-line connected to pin 1)
ELM 9 - ELM 327 v1.3+ interface with ADAPTER CABLE 1 (or modified interface with K-line connected to pin 9)
ELM 12 - ELM 327 v1.3+ interface with ADAPTER CABLE 1 (or modified interface with K-line connected to pin 12)
ELM C19 - ELM 327 v1.3+ interface with ADAPTER CABLE 3 (or modified interface with CAN lines connected to pins 1 and 9 instead of 6 and 14)

OBDKey - OBDKey 1.40 without adapter (unmodified)
OBDKey 1 - OBDKey 1.40 interface with ADAPTER CABLE 1 (or modified interface with K-line connected to pin 1)
OBDKey 3 - OBDKey 1.40 interface with ADAPTER CABLE 2 (or modified interface with K-line connected to pin 3)
OBDKey 9 - OBDKey 1.40 interface with ADAPTER CABLE 1 (or modified interface with K-line connected to pin 9)
OBDKey 12 - OBDKey 1.40 interface with ADAPTER CABLE 1 (or modified interface with K-line connected to pin 12)

A1 - ADAPTER CABLE 1
A2 - ADAPTER CABLE 2
A3 - ADAPTER CABLE 3
3-Pin - 3-PIN ADAPTER CABLE

ehhh,
przecież tam jest wszystko jasno napisane/narysowane i chyba jaśniej już się nie da

Tak prościej się już nie da kolego SebaStol, że właśnie udzielono mi informacji w Viakenie, że ten adapter to sobie mogę w 4 litery wsadzić w połączeniu z wcześniej zakupionym kablem, jeżeli chce się połączyć ze sterownikiem poduszek powietrznych. Pod poduszki interfejs elm327 jest mi potrzeby, więc jak to jest? Dziękuję Ci za takie odpowiedzi, jeżeli sam nie umiesz opowiedzieć, tak.... lub nie, ponieważ.... to proszę Cię, żebyś sobie taką formę odpowiedzi zachował dla siebie, bo nic sensownego nie wnosisz.

Dziękuję reszcie za pomoc.

Ostatnia edycja:
Tak prościej się już nie da kolego SebaStol, że właśnie udzielono mi informacji w Viakenie, że ten adapter to sobie mogę w 4 litery wsadzić w połączeniu z wcześniej zakupionym kablem, jeżeli chce się połączyć ze sterownikiem poduszek powietrznych. Pod poduszki interfejs elm327 jest mi potrzeby, więc jak to jest? Dziękuję Ci za takie odpowiedzi, jeżeli sam nie umiesz opowiedzieć, tak.... lub nie, ponieważ.... to proszę Cię, żebyś sobie taką formę odpowiedzi zachował dla siebie, bo nic sensownego nie wnosisz.

Dziękuję reszcie za pomoc.

bo po co przed zakupem poszukać w sieci, popytać na forum, nawet u viakena, lepiej od razu kupic pierwszy lepszy najtańszy interfejs, wymagać od niego aby łączył się ze wszystkim, obsługiwał wszystko, a potem być zdziwionym, że to właściwie to za wiele nie można z nim zdziałać?
a przed zakupem wystarczyłoby zerknąć na stronę multiecuscan, gdzie wszystko jasno i wyraźnie napisano, co z czym i do czego

mądry Polak po szkodzie? (a może nie?)

bo po co przed zakupem poszukać w sieci, popytać na forum, nawet u viakena, lepiej od razu kupic pierwszy lepszy najtańszy interfejs, wymagać od niego aby łączył się ze wszystkim, obsługiwał wszystko, a potem być zdziwionym, że to właściwie to za wiele nie można z nim zdziałać?
a przed zakupem wystarczyłoby zerknąć na stronę multiecuscan, gdzie wszystko jasno i wyraźnie napisano, co z czym i do czego

mądry Polak po szkodzie? (a może nie?)

Po raz kolejny pytam: gdzie jest wartość Twojej wypowiedzi? Posty nabijasz czy jak? Może nie czytasz ze zrozumieniem? Powtórzę: nie znam się na interfejsach.... Nie widzę tutaj szkody, natomiast jakoś swoją elokwencją nie błysnąłeś w poprzednich postach, jakoś nie zauważyłem żebyś mnie oświecił, iż nawet z adapterem guzik zrobię. Może Ty należysz do TYCH Polaczków, co to niby zawsze wszystko wiedzą, wszyscy są lekarzami, a oświeconych udają dopiero po tym, kiedy wszytko już będzie wiadome?
Po raz drugi Cię proszę, jeżeli nie masz czegoś konstruktywnego i rzeczowego do powiedzenia, nie udzielaj się... przynajmniej w moich wątkach. Z góry dziękuję.

Po raz kolejny pytam: gdzie jest wartość Twojej wypowiedzi? Posty nabijasz czy jak? Może nie czytasz ze zrozumieniem? Powtórzę: nie znam się na interfejsach.... Nie widzę tutaj szkody, natomiast jakoś swoją elokwencją nie błysnąłeś w poprzednich postach, jakoś nie zauważyłem żebyś mnie oświecił, iż nawet z adapterem guzik zrobię. Może Ty należysz do TYCH Polaczków, co to niby zawsze wszystko wiedzą, wszyscy są lekarzami, a oświeconych udają dopiero po tym, kiedy wszytko już będzie wiadome?
Po raz drugi Cię proszę, jeżeli nie masz czegoś konstruktywnego i rzeczowego do powiedzenia, nie udzielaj się... przynajmniej w moich wątkach. Z góry dziękuję.

Widzisz, swoje lenistwo najlepiej jest wytłumaczyć sobie niewiedzą, nie znam się, nie chcę się poznać, lepiej napisać na forum zakładając nowy temat, bo po co poszukać w już istniejących, bo po co użyć google, żeby cokolwiek dowiedzieć się o interfejsach przed zakupem. Lepiej wpisać w allegro "interfejs alfa romeo" i kupić jakiś tam tani, pierwszy lepszy. Wystarczyłoby, poświęcić kilka chwil na poszukanie w googlach czegoś o kkl, elm327, multiecuscan, na popatrzeniu na tematy na forum, które opisują co najlepiej kupić, już nie wspomne o przeczytaniu strony z linka o multiecuscan, który podałem. Czy to tak wiele? Czy kupując coś poważniejszego w sklepie przeglądasz internet i szukasz opini, doszkalasz się w danym temacie, czy też idziesz bezwiednie i kupisz to co ci wciśnie sprzedwaca? Czy używanie tego narządu, który mamy między uszami wymaga tak wiele wysiłku? Jeśli ja należę do tych jak to określiłeś wszystkowiedzących polaczków, to ty należysz do tych pozostałych tzw. lemingów? Widzisz, akurat w krajach bardziej normalych niż pl to jak to określiłeś wszystkowiedzące polaczki, są doceniani i poszukiwani, bo tam przeciętny obywatel z narządu między uszami nie robi za dużego użytku, robi wszystko automatycznie wg. ustalonych szablonów, całkowićie nie myśląc i z tego wychodzą różne "problemy". Polak zawsze musiał być wszystkowiedzący, żeby przeżyć w pl, bo zawsze mógł liczyć tylko na siebie, a nie na państwo polskie.

Zakończmy temat, bo nie ma sensu się kłócić (ja nie chce) i zaśmiecać forum.
Mimo wszystko życzę miłego dnia i powodzenia w podłączaniu komputera do alfy.

Ok, tez myślę że nie ma sensu się przegadywać. Co do interfejsu, kupiłem ten, gdyż w poliftowej 156, śmigał bez problemu;) No ale to jak rozumie, inna szyna?
Tak czy siak, proszę moda aby usunął naszą zbędną polemikę, bo zaśmieca tylko wątek i tworzy nieprzyjemną atmosferę.

Amortyzatory
Powrót