[159] odpalanie

Auto
Alfa Romeo 159 1.9 jtdm+chip 160 KM350Nm disactive 2008r.
Witam
moi drodzy zakupilwm alfe 159 a w sumie sprowadzilem z francji calą nie uszkodzona 2008 rok 1.9 jtdm 120km w wersji disenctive
samochodzik fajny. tylko mam taki problem teraz jak dluzej postoi na zimnym silniku ciezko pali(naciskam przycisk i tak jakby lapalai gasla lapala gasla az wkoncu zaskoczy trwa to tak ok 5..6 sek.) gdy silnik cieply pali elegancko. silnik pracuje rowno nawet na zimnym. grzebalem na tym forum ale nie znalazlem info o tym. macie jakies sugestie.

bylo o tym na forum,temat problemy z odpalanie czy cos takiego,sa rozne wersje ale jakos chyba do tej pory zlotego srodka nikt nie znalazl:(niby aku,niby wtrzyski itp,ja sie przyzwyczailem,poprostu dluzej rzeje swiece,nawet jak kontrolka zgasnie,wciskam dokladnie sprzeglo i raczej problem wystepuje sporadycznie

bylo o tym na forum,temat problemy z odpalanie czy cos takiego,sa rozne wersje ale jakos chyba do tej pory zlotego srodka nikt nie znalazl:(niby aku,niby wtrzyski itp,ja sie przyzwyczailem,poprostu dluzej rzeje swiece,nawet jak kontrolka zgasnie,wciskam dokladnie sprzeglo i raczej problem wystepuje sporadycznie

ja zrobiłem wtryski i problem mam nadal, tak jak u ciebie jak dlużej podgrzeje świece to odpala z dotknięcia. Niestety świece wymienialem a cała elektronika od sterowania świec działa poprawnie-teoretycznie, ponieważ jak praktyka pokazuje przy temp. 10-13 stopni jak by świece same za pierwszym razem grzały 5 sekund to problem by nie występował u mnie. Zastanawiam się tylko czy nie wymienic centraliki od świec ale jakoś jeszcze nic na tym forum mnie do tego nie przekonało.

Jak jest temp. dodatnia, to sprawny silnik odpali nawet bez grzania.Jak robiłeś wtryski, to sprawdż jeszcze jakie masz ciś. paliwa na listwie, przy rozruchu ma być 200 - 300bar, na próbę załóż pełną zaślepkę EGR,

Kolego hubert.janowski, zacznij od wyczyszczenia zaworu EGR- drobna nieszczelność źle wpływa na odpalanie.
Sprawdź również czy nie masz lewego powietrza tj. za przepływomierzem obejrzyj po kolei wszystkie rury, łączenia, opaski i wszystko co mogłoby być podejrzane.

Nie wiem jak w 1.9 120KM, ale w 2.4 z przodu jest taka gruba rura i od niej wychodzi pod kątem prostym taka chuda :) Ktoś mądry tak wymyślił, że owa chuda rura jest skierowana w górę do przodu, więc zahaczyć ją i ułamać łączenie jest bardzo łatwo.

Podstawa to również świece- wyciągnij je sobie i podłącz do prostownika, w ten sposób je można sprawdzić. Powinny się szybko i mocno nagrzać. Tylko uważaj, bo można się nieźle poparzyć.

Jak jest temp. dodatnia, to sprawny silnik odpali nawet bez grzania.Jak robiłeś wtryski, to sprawdż jeszcze jakie masz ciś. paliwa na listwie, przy rozruchu ma być 200 - 300bar, na próbę załóż pełną zaślepkę EGR,

cisnienie paliwa w normie, egr wymieniony 20 tys temu sprawdzany i czysty uszczelka pod egr z dziurami od momentu wymiany egr. Nie zgodze sie z tym że jak jest na plusie temp. do silnik odpali bez bólu, zejdź rano do samochodu masz 8/10 stopni na pewno nie odpali z dotyku. Tak auto mi bez problemu odpala jak jest cieple, problem tylko mam przy tym porannym pierwszym strzale potem to miód malina :)

- - - Updated - - -

Podstawa to również świece- wyciągnij je sobie i podłącz do prostownika, w ten sposób je można sprawdzić. Powinny się szybko i mocno nagrzać. Tylko uważaj, bo można się nieźle poparzyć.
co do świec Hubert nie kupuj ISKRY, niech cię ręka boska chroni przed nimi, kupiłem i wiem co mówię. Chciałem jak to ja wymienić profilaktycznie świece co by mnie nic nie zaskoczyło jak pojadę na narty (był styczeń) kupiłem ISKRY wymieniłem, efekt odpala gorzej niż było, wyciągam je podłączam na krótko na 5 sek. działają, podłączam stare wysłużone BERU na 5 sek. tez działają z tym, że żarnik w ISKRZE rozgrzewa się do 1/3 długości a w starych BERU do 2/3. Wniosek sam się nasuwa. :) Jeżdżę nadal na starych BERU :)
Więc ja mogę polecić świece BERU :)

Ostatnia edycja:
W temacie kiepskiego odpalania mogę opisać jak wyglądał problem u mnie i jak został rozwiązany: od kiedy kupiłem auto co drugi / trzeci raz przy odpalaniu auto gasło po 1 sekundzie. Niezależnie czy silnik był ciepły czy zimny. Czasami po odpaleniu silnik pracował nierówno przez pierwsze 5 sekund, potem żadnych problemów nie było. Problem z odpalaniem jak i nierówną pracą został wyeliminowany całkowicie po założeniu kolektora z zregenerowanymi klapami wirowymi. Zdziwiło mnie to, nie myślałem, że klapy mają aż taki wpływ na odpalanie. Kolektor wymieniłem ze względu na słabą moc w zakresie 1000-2000 obrotów, po zmianie alfa ciągnie od 1500, a nie od 2000 tak jak to było wcześniej. Spadło też spalanie o na oko o około 1 litr w mieście, na trasie nie zauważyłem różnicy, ogólnie jeździ się przyjemniej, auto wydaje się bardziej żwawe i elastyczne.

a czy 120km ma klapy?

Nie zwróciłem uwagi, że kolega ma 120 kucy. Ale może komuś w przyszłości ten post pomoże :)

Dzieki panowie za sugestie sprawdze to tylko zastanawia mnie to ze:
1. jak stoi po calej nocy i temp tak mniej wiecej 10 stopni pali bardzo dobrze
2. jak odpale rano i zgasze a temp na zewnatrz 20 stopni cirzko pali tz lapie gasnie lapie gasnie tak jakby zalapywal ale w momencie kiedu puszcze guzik nie zapali dopiero po przytrzymaniu ok 5..6 sek zapali
3. jak cieply silnik pali bez problemu
caly dolot juz sprawdzilem jest ok
musze sprawdzic ten egr
wydaje mi sie ze moze to byc kwestia zacinajacej sie przepustnicy
silnik pracuje rowno i cicho jak zimny czy cieply
nie wiem za bardzo gdzie szukac ale moze sobie poradze
jak mialem jtd w fiacie bravo palil bez problemu nawet jak padly dwie swiece zarowe w zime hmmm...no ale coz nowa technologia

Od 6 miesięcy mam ten sam problem i do tej pory nie mam pojęcia czym to jest spowodowane. Jakiś czas temu wymieniłem akumulator i już myślałem, że wszystko będzie OK. Po 2-3 miesiącach problem z zapłonem powrócił, zdarza się naprawdę rzadko ale jednak jest. Parę dni temu w momencie, gdy wcisnąłem przycisk zapłonu, rozrusznik zakręcił dosłownie ułamek sekundy silnikiem po czym cała elektronika siadła, komputer się wyłączył tak jakbym wyciągnął kluczyk ze stacyjki. Pierwszy raz coś takiego miałem, zwykle rozrusznik kręcił a silnik zaskakiwał "na ostatnią chwilę". Dziwna sprawa, całe szczęście zdarza się bardzo rzadko.
Dodam, że przy kolejnym naciśnięciu przycisku zapłonu, silnik zaskakuje natychmiast bez żadnych problemów.

Od 6 miesięcy mam ten sam problem i do tej pory nie mam pojęcia czym to jest spowodowane. Jakiś czas temu wymieniłem akumulator i już myślałem, że wszystko będzie OK. Po 2-3 miesiącach problem z zapłonem powrócił, zdarza się naprawdę rzadko ale jednak jest. Parę dni temu w momencie, gdy wcisnąłem przycisk zapłonu, rozrusznik zakręcił dosłownie ułamek sekundy silnikiem po czym cała elektronika siadła, komputer się wyłączył tak jakbym wyciągnął kluczyk ze stacyjki. Pierwszy raz coś takiego miałem, zwykle rozrusznik kręcił a silnik zaskakiwał "na ostatnią chwilę". Dziwna sprawa, całe szczęście zdarza się bardzo rzadko.
Dodam, że przy kolejnym naciśnięciu przycisku zapłonu, silnik zaskakuje natychmiast bez żadnych problemów.

...a może problem tkwi w tej tandetnej zaciskowej klemie? U mnie kilka razy już ją doginałem, ale i tak jak się ją szarpnie to bez odpinania potrafi puścić.

a teraz z innej beczki czy ma moze ktos namiar na książke napraw do alfy 159 sw 120km. w wersji elektronicznej?????

...a może problem tkwi w tej tandetnej zaciskowej klemie? U mnie kilka razy już ją doginałem, ale i tak jak się ją szarpnie to bez odpinania potrafi puścić.
I to może być dobry trop.
Miałem podobne problemy jesienią i zimą, gdy była wilgoć. W momencie wciśnięcia start wszystko gasło na chwilę.
Wymieniłem zaciskową klemę na "-" na zwykła, kupiona w motoryzacyjnym za jakieś 8zł i od tego czasu nie mam już takich przygód. Choć moja klema slabo łączyła- klema akumulatora była zbyt wąska, a klema zaciskowa nie sciskała się dość mocno.

U mnie problem z wcisnieciem start i wylaczeniem sie wszystkeigo spowodowany byl klema. Wyczyscilem, przesmarowalem i od roku nie mam zadnych problemow.

Amortyzatory
Powrót