[159] zakup 159

• Autor wątku Autor wątku red
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

red

Guest
Witam wszystkich forumowiczów:D

jestem nowy na tym forum i planuję zmienić teraz samochód. Od dłuższego czasu zastanawiam się nad alfą 159 i w związku z tym mam parę pytań czy:
- auto nadaje się do codziennego użytkowania - średnie przejazdy 500 km;
- jak auto sprawuje się podczas użytkowania w zimie - trochę martwi mnie ten niski przód.;
- planuję zakupić auto z silnikiem diesla 1.9 jtdm 150KM - czy to dobry wybór czy warto zainteresować się innym np. słabszym motorem o mocy 120KM
- czy zawieszenie tego auta jest jakoś problematyczne - tzn zużycie/wymiana?;
- w sieci znalazłem coś takiego http://deft.otomoto.pl/alfa-romeo-159-1-9jtdm-16vprogression-fv23-C28798165.html - czy warto się nią zainteresować.

Widziałem osobiście już kilka tych samochodów i niestety nie znalazłem nic szczególnego.

To auto od Tomka_Krk :D Cena taka troche... ale chyba dlatego, że auto czerwone. W nieco wyższej cenie są auta z silnikiem diesla 2.0, w taki motor bym celował.

Warto tym autem się zainteresować, bo ma silniczek, który pali mało i jest tani w serwisowaniu czego nie można powiedzieć o wersji 2.0, ponieważ koszty serwisowania tego silnika zbliżone są do kosztów 2,4, jest to sedan po lifcie więc jest lżejszy dzięki czemu nie będzie auto zbyt muliste i 150 koni powinno ładnie ciągnąć. Polecam przejrzenie też innych ofert w http://deft.otomoto.pl/. Co do ceny to na pewno podbija ją to, że jest kolor czerwony, auto poliftowe no i z niezbyt dużym przebiegiem. Jak zagadasz z Tomek_KRK to dostaniesz dużo więcej fotek danego auta na maila. Ja prawdopodobnie we środę będę jechał odebrać moją 159 właśnie stamtąd i jak do tej pory jestem zadowolony ze współpracy z nimi zwłaszcza, że w cenie samochodu jest zrobionych wiele rzeczy, które po zakupie u normalnego handlarza musiałbyś wykonywać sam.

czego nie można powiedzieć o wersji 2.0, ponieważ koszty serwisowania tego silnika zbliżone są do kosztów 2,4
Bo jest to nowsza konstrukcja. Ale fabrycznie ma 170 KM, spalanie porównywalne z 1.9 JTDm, mocniejsze sprzęgło. I nie ma walki z klapami ani EGR. 150 KM wcale d*py nie urywa w tym aucie - chyba, że się wcześniej nie jeździło podobnymi autami;)

Bo jest to nowsza konstrukcja. Ale fabrycznie ma 170 KM, spalanie porównywalne z 1.9 JTDm, mocniejsze sprzęgło. I nie ma walki z klapami ani EGR. 150 KM wcale d*py nie urywa w tym aucie - chyba, że się wcześniej nie jeździło podobnymi autami;)

Przez dwa lata jeździłem 1.9 JTDm 150 km i miałem okazje przetestować 2.0 JTDm 170 KM i szczerze powiem że jeśli chodzi o osiągi to są bardzo do siebie zbliżone,a kulturę pracy wyżej bym ocenił w 1.9 JTDm ale to moje subiektywne odczycie może bym zmienił zdanie gdybym miał 2.0 JTDm do testów na kilka dni.

ja poszukuje tez 159 1.9jtdm czy wadliwe są jakie najczenscie mankamenty tego samochodu co patrzeć przy zakupie ja poszukuje 2006-2008r

Amortyzatory
Powrót