Co prawda z powodu przysłon nawiewu, ale również musiałem dostać się do nagrzewnicy w swojej 159. Nie widzę opcji dostania się do niego inną drogą niż przez zdjęcie konsoli i aluminiowego stelaża, a co za tym idzie także drzwi i podszybia. Jeśli chciałbyś wyjąć zupełnie klimatyzator, konieczne będzie także rozpięcie przewodów od klimatyzacji.
Kilka fotem z mojej operacji zamieściłem w temacie mojej alfy: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...daniela-5.html
Gdyby to był zapach oleju z klimy, to dość szybko przestałaby Ci działać przez nieszczelność. W 159 nie słyszy się o nieszczelnych parownikach, więc myślę, że warto spróbować z używanym, jeśli rzeczywiście okazałoby się, że masz wyciek. Ewentualnie oddać Twój do porządnego serwisu zajmującego się klimatyzacją i może udałoby się go uszczelnić.
po godzinie spada na 205 z 460 chlodzi ale glos wiertarki i takie syczenie jakby cos zasysało
poza tym w srodku czuc taki dzuszacy zapach zwlaszcza kiedy zalaczy sie wentylator
- - - Updated - - -
zastanawiałem się nad zakupem uszczelniacza do klimy ale syfu robił nie będę chyba i to jutro rozbiorę straciłem już na nabijanie 400 zł tacy fachmani dziś jadę odzyskać kase uzupelnili wszystko kontrastem ale pod uv nic nie ma z zewnątrz auta
problem rozwiązany....Opisze dokładniej ... Wyjąłem parownik wyjąłem przewody zajęło mi to ok 7 godzin wszystko sprawdzone i bylo ok udzielono mi gwarancji . poskładałem wszystko i zajęło mi to 10 godzin ze względu na to że chciałem zrobić to dobrze i co się okazało...i teraz wszyscy którym brzęczy klima i brakuje czynnika (maszyny potrafią wpompować wodę do układu która zamarza i uszkadza elementy zwłaszcza uszczelki)pojechałem do innego serwisu klimy gdzie sprawdzali parownik i przewody (kompresor sam wykluczyłem a chłodnica była wymieniona)powiedzieli że nagminnie w oplach pękają zawory rozprężne więc jeszcze jego sprawdzili i był ok złożyłem wszystko na nowych uszczelkach i wszystko wróciło do normy problem naprawiony poza tym nie powinno się napełniać układu gazem z maszyny lecz czystym z butli...także polecam naprawde sprawdzone serwisy klimy i już nie chodzi o kasę wyższą czy niższą tylko o to jak ktoś do tego podchodzi i czy jest w stanie pomóc a nie "nabić" klimę maszyną i powiedzieć jest ok (miałem podłączaną pompę próżniową na 2 godz azot na 2 godz (gdzie sprawdzono miernikiem gdzie nieszczelność)) i wszystko za 120 zł
a najlepsza opinia jest taka chcesz mieć dobrze zrób to sam
Ostatnio edytowane przez hubert.janowski ; 04-12-2017 o 14:07
Witam,
postawiłem na ozonowanie i pomogło. Dziwny zapach zniknął. Do ozonowania użyłem urządzenia zbudowanego właśnie do tego celu, w handlu są dostępne ozonatory 800-900mg/h a ja użyłem 10g/h ozonu. Działa. Moduły są dostępne na ebay za mniej niż 100pln i montuje się je na bazie farelki.
Alfaholik