[159] środki do czyszczenia filtrów cząstek stałych DPF

Tymi samymi srodkami-Tunap czyszcza we Fiacie w L-cy

- - - Updated - - -

Likuqi Moly rowniez ma taki srodek -czyscilem w ten sposob,przy pomocy sady,bez wyciagania.Smrod poezja,nie dalo sie oddychac,a z tylu jak za Jelczem.Ludzie jadacy z tylu...uciekali,tak czadzilo z tych 2 rur.Najlepiej robic to na parkingu przy autostradzie aby natychmiast ruszac i nigdzie sie nie zatrzymywac.Stajesz na czerwonym,na swiatlach -smrod poezja:cool:

- - - Updated - - -

Rowniez slyszalem i niezwykle skutecznym srodekiem jest plyn do czyszczenia kafelek

I lepiej po tym czyszczeniu? DPF wypala się rzadziej? Można to zaaplikowac samemu i jakie koszta?

ja lalem rozne gowna i nic.pomoglo dopiero czyszczenie karcherem:) tylko nie takim ogrodoeym a takim co deski 10cm przecina hehe:)

kupiłem płyn do czyszczenia filtrów dpf z allegro 119 zł za 5 litrów sprzedawca zapewniał że bardzo dobrze rozpuszcza sadzę i nie jest szkodliwy dla filtrów sposób użycia jest prosty wystarczy zalać filtr tym płynem pozostawić na dobę a później wypłukać karcherem jestem ciekawy czy po tym zabiegu częstotliwość wypaleń się zmniejszy

kupiłem płyn do czyszczenia filtrów dpf z allegro 119 zł za 5 litrów sprzedawca zapewniał że bardzo dobrze rozpuszcza sadzę i nie jest szkodliwy dla filtrów sposób użycia jest prosty wystarczy zalać filtr tym płynem pozostawić na dobę a później wypłukać karcherem jestem ciekawy czy po tym zabiegu częstotliwość wypaleń się zmniejszy
no i jak z tym wypalaniem jakie zmiany zaobserwowaliście po czyszczeniu DPF??? bo przejrzałem mnóstwo wątków o czyszczeniu nie tylko w AR, ale o efektach to już mało kto pisze.

Wyjdzie post pod postem ale niech bedzie.

A wiec zostałem zmuszony Do czyszczenia filtra DPF u siebie. I to wcale nie z nudy a przez jazdę z zacinającym się zaworem EGR przez co alfa była bardzo mułowata i pewnie nieźle kopciła ale tego już nie było widać bo sadza zatrzymywała się w filtrze. Ale do rzeczy jak już wyskoczył błąd "filtr zapchany" to musiałem coś z tym zrobić wiec po przeczytaniu prawie całego internetu zdecydowałem się na próbę wyczyszczenia (wypinanie FES-em już nie było możliwe). preparatów polecanych znalazłem sporo, a podobno najskuteczniejszy jest płyn do czyszczenia kominków, ale podobno usuwa również metale kolorowe z naszych filtrów które są niezbędne do wypalania sadzy. Na forum opla znalazłem link do sklepu który sprowadza płyn ponoć nie szkodliwy dla owych związków metali (raczej nigdy się o tym nie przekonam) płyny które wybrałem to:
DPF Flushing Liquid do czyszczenie i rozpuszczania sadzy jak również podobno rozluźnia popioły które później są wypłukiwanie (2L)
DPF Super Clean to jest dodatek do paliwa który ma obniżasz temperaturę wypalania DPF (czy jakoś tak )

DPF po zalaniu pozostawiłem na ok 20h co jakiś czas go obracałem i telepałem, następnie płukanie poszło mi ok 200l ciepłej wody, cały czas leciała czarna wona (rozpuszczona sadza)
na koniec pociągnąłem to jeszcze myjką ciśnieniową a resztki wody wydmuchałem odkurzaczem przemysłowym.
Foto 1 i 2
Tak wyglądał przed czyszczeniem (nie tykane od nowości, przebieg 201kkm potwierdzony i gdyby nie EGR to jeszcze bym się tego nie czepiał)

i po czyszczeniu: foto 3 i 4
i płyny których użyłem foto 5

Koszt płynów z wysyłka to 210zł
czy było warto czas pokaże.

Po całej operacji montaż, kasowanie błędów i test. Wszystko super DPF zatkanie normalne zero błędów alfa odzyskała wigor (oczywiście EGR naprawiłem wcześniej)

Nie mam teraz logów z wypalania dorzucę je jutro.

A wiec tak:
Czujnik różnicy ciśnień 3mBar mam normalnie na nie zapalonym silniku

po jeździe z usterką EGR mam odczyty od 70 do ponad 80 mBar
dodam tylko ze procentowe zatkanie DPF nie zmieniało się jakoś szczególnie szybko po prostu spokojnie sobie rosło tak jak zawsze, a wiec wypalanie nie jest podejmowane z obecnym stanem filtra lecz wynika z jakieś mapy ostatnich 5 wypaleń którą tworzy sobie sterownik.

po czyszczeniu na zapalonym silniku na luzie różnica ciśnień waha się wgraniach 15-18mBar

A to są dane z przed roku:
Czujnik różnicy ciśnień: 18 mBar
Stan filtra cząstek: Zatkanie normalne
Zatkanie filtra cząstek stałych: 75,07 %

W załączniku jest log z procesu nie wymuszonego wypalania a w trakcie wypalania nie zauważyłem żadnych obiadów tego procesu czyli zwiększone spalanie, mniejsza moc, opadanie wskazówki turbo, w niedziele zrobię mała trasę z laptopem to dorzucę kolejne dane :)

Średnia odległość ostatnich 5 regeneracji
przed czyszczeniem 188km
po pierwszym wypalaniu od czyszczenia 334km

Załączniki

• 20140212_1.jpg
    20140212_1.jpg
    77.8 KB · Wyświetleń: 1,020
  • 20140212_2.jpg
    20140212_2.jpg
    119.5 KB · Wyświetleń: 1,212
  • 20140218_3.jpg
    20140218_3.jpg
    150 KB · Wyświetleń: 1,471
  • 20140218_4.jpg
    20140218_4.jpg
    89 KB · Wyświetleń: 1,134
  • 20140226_5.jpg
    20140226_5.jpg
    106.1 KB · Wyświetleń: 1,501
  • FESExp_1402231152_ALFA 159 1_9 MJET 8V_File3.rar
    FESExp_1402231152_ALFA 159 1_9 MJET 8V_File3.rar
    6.4 KB · Wyświetleń: 110
Ostatnia edycja:
a ja mam pytanie ciezko jest ten filtr wyciagnac do czyszczenia? Pewno trzeba sie zaopatrzyc w nowe uszczelki?

Jaki plyn jest dobry do tego celu? No i czy sa jakies plusy takiej operacji?

a ja mam pytanie ciezko jest ten filtr wyciagnac do czyszczenia? Pewno trzeba sie zaopatrzyc w nowe uszczelki?

Jaki plyn jest dobry do tego celu? No i czy sa jakies plusy takiej operacji?

Uszczelka jest jedna i zostawiłem ja stara bo na nowa musiał bym czekać jeszcze ze dwa dni ale nie ma przedmuchów. musisz dać nowa opaskę skręcana na przewód do czujnika ciśnienia starej już nie da się ponownie założyć. no i najlepiej na podnośnik lub kanał (ja dałem rade na leżąco ale więcej już tak się męczyć nie będę) jedna szpilka do wymiany bo niestety ale się ukręciła.

Ostatnia edycja:
Uszczelka jest jedna i zostawiłem ja stara bo na nowa musiał bym czekać jeszcze ze dwa dni ale nie ma przedmuchów. musisz dać nowa opaskę skręcana na przewód do czujnika ciśnienia starej już nie da się ponownie założyć. no i najlepiej na podnośnik lub kanał (ja dałem rade na leżąco ale więcej już tak się męczyć nie będę) jedna szpilka do wymiany bo niestety ale się ukręciła.

ok :) moze sie zajme tym na wiosne :)

Ostatnia edycja:
ok :) moze sie zajme tym na wiosne :)

Na pewno będzie lepsza pogoda ja niestety musiałem zrobić to teraz. Zdecydowana większość jest za usuwaniem ja nie miałem nikogo na miejscu kto by mi to usuną programowo wiec postanowiłem go wyczyścić tym bardziej ze przez dwa lata nawet nie zwracałem na niego uwagi po prostu wiedziałem ze jest i pewnie dlatego byłem za wyczyszczeniem a nie kastracja :)

interside a możesz podać ile wskazuje czujnik różnicowy na wolnych obrotach, czy robiłeś procedurę wymiany dpf w mes po czyszczeniu? jaki procent zapchania masz po wypaleniu w trakcie jazdy (do ilu procent się wypala przy normalnym wypaleniu)

Nareszcie jakieś konkretne info o tych preparatach. Jeśli mógłbym prosić, to napisz za jakiś czas, czy po tym zabiegu wydłużył Ci się czas pomiędzy wypaleniami.

Na czym polegala "mulowatosc" samochodu? W calym zakresie obrotow czy w jakichs konkretnych?

interside a możesz podać ile wskazuje czujnik różnicowy na wolnych obrotach, czy robiłeś procedurę wymiany dpf w mes po czyszczeniu? jaki procent zapchania masz po wypaleniu w trakcie jazdy (do ilu procent się wypala przy normalnym wypaleniu)

Procedury wymiany nie robiłem, skasowałem tylko błędy (sugerowałem się tym ze to nie jest wymiana na nowy a tylko odczyszczenie z sadzy i popiołu). Dane zaktualizuje jutro bo logi zostały na lapku.

Nareszcie jakieś konkretne info o tych preparatach. Jeśli mógłbym prosić, to napisz za jakiś czas, czy po tym zabiegu wydłużył Ci się czas pomiędzy wypaleniami.

Oczywiście nie zapomnę o tym napisać :)

Na czym polegala "mulowatosc" samochodu? W calym zakresie obrotow czy w jakichs konkretnych?

Typowe objawy nie domkniętego EGR czyli bez przy-gazówki nie idzie ruszyć z miejsca i brak mocy do 2500-2800 obr. wskazówka turbo ledwo się podnosi to tego zakresu obrotów a potem idzie jak strzała.

Ostatnia edycja:
Procedura wymiany jest podobno konieczna po czyszczeniu, aby w ecu wykasować informacje o wcześniejszym stanie dpf (ilość udanych i nieudanych wypaleń, częstotliwość wypaleń i odległości między wypaleniami itp...) w końcu dpf jest jak nowy :) co widać na zdjęciach :), aaa jeśli możesz podaj info ile pokazuje czujnik różnicowy przed uruchomieniem samochodu, no i po na wolnych obrotach jak wcześniej pisałem :) - (chodzi mi o to jaki opór w mbarach stawia dpf spalinom - np. mój wyłączony pokazuje -1mbar, a po odpaleniu jest 4 do 8 mbar na wolnych obrotach).

Również czekam na informacje co ile ci się będzie wypalał.
Po zdjęciach niestety nic nie można powiedzieć o jakości czyszczenia. Trzeba zaglądać w kanaliki.
Filtr jak nowy na pewno nie jest, platyna która się wypaliła już nie powróci :)

Amortyzatory
Powrót