Strona 13 z 19 PierwszyPierwszy ... 345678910111213141516171819 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 188

Temat: Fotelik dla dziecka

Użytkownik Maniak resoraków Avatar łuk4sz
    Auto
    159 2.0 JTDm (2021 -) 159 1.9 JTDm 8V 2010 berlina (2014-2018)

Domyślnie

O faktach związanych z niezależnymi (!) testami ADACa można poczytać np. tutaj:

http://moto.wp.pl/kat,55194,title,AD...?ticaid=115e38

i tutaj:

http://m.onet.pl/moto/aktualnosci,d7dej

A o tym jak testują foteliki słów kilka tutaj:

http://osiemgwiazdek.blogspot.com/20...c-czesc-1.html

http://osiemgwiazdek.blogspot.com/20...c-czesc-2.html

Użytkownik Fachowiec Avatar AirAjti
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Była 159 Berlina 2.4JTDm '06... aktualnie Tipo 1.4T-Jet z fabrycznym nadtlenkiem gazu

Domyślnie

ADAC nie jest jedynym stowarzyszeniem testującym foteliki
    Poza tym zakładając, że wszyscy kłamią nigdy do niczego nie dojdziemy.

Test laboratoryjne zostały w jakiś tam sposób ustalone i wiadomym jest, że lab to lab a życie jest życie. Jednakże jakiś uniwersalny wyznacznik być musi.

A jak jest z testami NCAP... Amerykanie w prosty sposób pokazali, że zmieniając "parametry wypadku" z 5* robi się nagle 3* (np). No ale wyznacznik jakiś musi być.
    Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel

"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond

Użytkownik Romeo Avatar Goora
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 159 SW 1.9 JTDM 150KM '06

Domyślnie

MaRo, pisałeś, że masz Avionaut Glider z isofix w 9-tce, więc mam pytanie - u Ciebie też ten fotelik tak chodzi na boki?

Dzisiaj montowałem ten fotelik we Franczesce i (co oczywiście przewidywałem) była lekka walka Tunele pomogły, ale i tak Pani ze sklepu troszkę się zgrzała przy montażu. Ach ta Alfa i jej kanapa
    Zasadniczo w końcu się udało (za drugim razem pewnie będzie już to trwało chwilkę). Fotelik nie rusza się ani przód/tył ani góra dół, ale lewo/prawo trochę chodzi stąd moje pytanie. Nie miałem wcześniej styczności z otelikiem isofix, więc możę ktoś podpowie, czy to normalne?

Pani mówiła, że to nic dziwnego, ale zawsze lepiej się podpytać.

Fotelik już zamówiony (bo nie było wzoru, który chcięliśmy). Mata pod fotel też kupiona.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar MaRo
    Mieszka w
    Bytom
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 8v

Domyślnie

Ja mam wersje na pasy bez isofix. Z isofix przymierzałem tylko w sklepie przed zakupem, ale jak pamiętam to siedział sztywno.

Użytkownik Romeo Avatar Goora
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 159 SW 1.9 JTDM 150KM '06

Domyślnie

Chodzi mi o coś takiego jak tu w 3 : 48
    https://www.youtube.com/watch?v=5kimh1j0UbY

Pooglądałem kilka filmików na YT i stwierdzam, że to faktycznie nic dziwnego.

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    AR 159 16v SW

Domyślnie

Z czego wynika taka popularność tutaj " Avionaut Glider"? Jest to fotelik 9-25, a z tego co czytam to bezpieczniejsze są 9-18. Może ktoś polecić coś z tego przedziału? Rozpatruję poniższe:
    ** Maxi Cosi Tobi
    ** Maxi Cosi Priori
    ** Maxi Cosi Ruby
    ** ROMER KING II LS

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Krakow
    Auto
    alfa romeo 159 2.0 jtdm

Domyślnie

Posiadam Romer King II w wersji z isofix. Bardzo dobry produkt, wygodny dla dziecka i dla rodzica. Obecnie użytkuje go żona w drugim samochodzie. W alfie miałem Jane Exo też z isofixem. Dla mniejszego dziecka ok, ale jak przyszła zima i córkę trzeba było grubiej ubrać to okazał się za ciasny i trochę niewygodny- córka w kwietniu skończy dwa lata, waży koło 14 kg. I choć Romer i Jane to ten sam przedział wagowy i podobna półka cenowa to Romer jest zdecydowanie lepszy w codziennym użytkowaniu. Teraz w alfie mam recaro Young sport- już większy fotelik, to córka i tak woli jechać w Romer mazda żony.

Użytkownik Ogier Avatar CubeLite
    Mieszka w
    Belgia
    Auto
    Volvo V90

Domyślnie

Dla mnie Romer ma za mały zakres regulacji pochylenia.Posiadam Maxi Cosi Priori i jest możliwość większej regulacji chociaż też szału nie ma.

Użytkownik Świeżak Avatar aras-rat
    Mieszka w
    WLKP
    Auto
    Jest: 159 SW 2.0 JTDM 170 KM Było: Grande Punto 1.3 MJ 90 KM

Domyślnie

Polecam Maxicosi Tobi, posiada duza regulacje kata pochylenia, rewelacyjny system podnoszenia pasow - gdy wkladasz dziecko nigdy pasy nie dostaja sie pod spod. Mocowany jest tylko na pasy ale gdy mocno sie go dociagnie nie idzie go ruszyc na boki wiecej niz 5 mm (zadko w isofixie fotelik jest tak sztywny) no i byl to jedyny fotelik do ktorego moj syn usiadl w sklepie i niechcial wyjsc. A i na sprzaczce jest wskaznik dociagniecia pasow - bardzo pomocny. Polecam ten fotelik !
    Była: Alfa Romeo 159 Sportwagon 2.0 JTDM 16V Turismo 170KM - Alfa Rosso Jest: Avensis 2.0 CVT

Użytkownik Pirat drogowy Avatar wwwlewy
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    159 2.0 JTDm 2009r.

Domyślnie

Witam wszystkich. Odgrzewam trochę kotleta, ale potrzebuję fachowej porady. Syn powoli wyrasta z CabrioFix'a i muszę zakupić coś z przedziału 9-18kg (inne kategorie wagowe odrzuciłem). Nie biorę pod uwagę fotelików "z półką" przed dzieckiem zamiast pasów - trochę poczytałem, trochę posłuchałem narzekań żony i wybór padł na fotelik z niezależnymi pasami. Proszę Was jako fachowców o wybranie jednego z czterech poniżej z króciutkim uzasadnieniem. Zależy nam przede wszystkim na bezpieczeństwie, ale też wygodzie malucha (pochylanie do spania itp.).

1. ROMER VERSAFIX
    2. ROMER KING II ATS
    3. ROMER DUO PLUS
    4. MAXI COSI TOBI

Z góry dzięki Łukasz