• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Regeneracja wtryskiwaczy

volgin87

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 Ti
Witam wszystkich. Chciałem zasięgnąć opini gdzie najlepiej i w przyzwoitych cenach na Śląsku można zregenerować wtryskiwacze? Niestety dopadł mnie ten problem że zle wychodzi mi korekta na 3 wtrysku a dzisiaj po zrobieniu trasy 800 km zaczeło cos smierdziec ropa w kabinie po powrocie do domu okazało sie ze wszystko do okoła wtrysków jest zalane ropą :( Cinek będzie z tym walczył nastepny tydzień żeby znalezc przyczyne. Jeszcze nie wiem co z tym/tymi wtryskami ale i tak musze robić ten 3 więc chciałem zasięgnąc opini bo chciałem to zrobic przed kolejna grupuwka :) O Adamczyku słyszałem niezbyt ciekawe opinie. Dzisiaj byłem w Turbo Tecu w Jaworznie i mowia wszystko ladnie ale nie mam o nich zadnej informacji niby daja 2 lata gwarancji na wtrysk bez limitu km ale z tym wiadomo jak jest. Pozdrawiam

Wyciek ON raczej nie ma nic wspólnego z wtryskiwaczami. Nieszczelność prawdopodobnie gdzieś na łączach przewodów wysokiego ciśnienia. Zanim kolega zapłaci kilkaset zł za naprawę tego podejrzanego wtrysku to proponuję najpierw wykręcić rozpylacz i wykapać go w myjce ultradźwiękowej natomiast iglicę potraktować delikatnie pastą ścierną w celu wypolerowania.

Kolego przejrzyj forum- zle korekty wcale nie oznaczaja walnietych wtryskow!
Pierwsze slowo klucz: klapy wirowe. Cinek wie o co chodzi.

Cinek moje auto dobrze zna i na początku tez tak myśleliśmy ze to klapy wirowe i ostatnio wywalił mi całkowicie klapy wirowe i korekta sie troche poprawiła ale to nie jest jeszcze to więc ten 3 wtrysk napewno podlega naprawie a co do ich zalania to jeszcze nie wiemy co i jak bo Cinek ma zawalone terminy i dopiero w poniedziałek bedzie sie za to brał.

Skoro widzisz ropę to znaczy, że masz wyciek. Skoro jest wyciek to wtryskiwacz może nie pracować w optymalnych warunkach (nie wiem czy nieszczelność jest na podkładce pod wtryskiem czy może gdzieś indziej) lub jego praca nie przekłada się na taką pracę jaka powinna być (np. z powodu nieszczelności brak odpowiedniej kompresji). W takim wypadku korekty szaleją (tak samo jak wtedy gdy są nieszczelności kolektora dolotowego na klapach). Zanim zaczniesz szukać nowych wtryskiwaczy należy usunąć usterkę i wyzerować ustawienia wyuczone.

Skoro widzisz ropę to znaczy, że masz wyciek. Skoro jest wyciek to wtryskiwacz może nie pracować w optymalnych warunkach (nie wiem czy nieszczelność jest na podkładce pod wtryskiem czy może gdzieś indziej) lub jego praca nie przekłada się na taką pracę jaka powinna być (np. z powodu nieszczelności brak odpowiedniej kompresji). W takim wypadku korekty szaleją (tak samo jak wtedy gdy są nieszczelności kolektora dolotowego na klapach). Zanim zaczniesz szukać nowych wtryskiwaczy należy usunąć usterkę i wyzerować ustawienia wyuczone.

Tak jak już pisałem Cinek w poniedziałek będzie szukał usterki, a co do tego 3 wtrysku to juz tak wychodziła korekta przed ta usterka, ta usterka jest nowa bo stało sie to w niedziele po dlugiej trasie a korekta wychodzila tak juz z miesiac wczesniej.

skoro z klapami dobrze to 3 wtryskiwacz ci sie zaciera lub jest nieszczelność w jego zasilaniu dlatego komp podlewa na 3. Co do zalania paliwem to możliwe że masz nieszczelność na przelewie. Sprawdzałeś czy któraś nakrętka nie jest poluzowana przy wtryskiwaczach lub na szynie ?

skoro z klapami dobrze to 3 wtryskiwacz ci sie zaciera lub jest nieszczelność w jego zasilaniu dlatego komp podlewa na 3. Co do zalania paliwem to możliwe że masz nieszczelność na przelewie. Sprawdzałeś czy któraś nakrętka nie jest poluzowana przy wtryskiwaczach lub na szynie ?
Wszystko jest dobrze dokrecane było sprawdzane,zauważyłem ze wyciek wystepuje tylko wtedy jak mu pocisne gdzies na trasie bo wysuszyłem wszystko i jezdziłem na krotkich odcinkach po miescie i wyciek nie wystepował a dzisiaj dostał troche po garach na trasie i znowu jest tej ropy sporo :/

Jeśli będziesz chciał robić ten wytrysk to polecam Turbo-Tec Jaworzno www.turbo-tec.eu Chyba jako jedyni dają 2 lata gwarancji.

Wysłane z mojego C6603 za pomocą Tapatalk 2

No może faktycznie, ale przynajmniej możesz być pewny, że wszystko będzie zrobione dobrze :-P

Wysłane z mojego C6603 za pomocą Tapatalk 2

Nie powiem bo faktycznie ceny maja spore za samo sprawdzenie biora 50 zł netto ale napewno sa pewni bo nie slyszalem negatywnych opini a wrecz same pozytywne

Może sama miedziana podkładka pod wtryskiem jest uszkodzona i wystarczy ją wymienić... A jeśli o trzeci wtrysk chodzi to wiem, że w Oplach w których jest ten sam silnik występuje problem z wtyczką na 3 wtrysku, luzuje się i robi właśnie takie problemy.

Jestem wstepnie umowiony juz z Tomkiem z KRK tylko czekam na info kiedy moge podjechac samochodem i zobaczymy co On powie na to wszystko. Wycieki sie biora bo pewnie to jest jakas pierdoła czyli np uszczelka pod wtryskiem albo cos.

Amortyzatory
Powrót