• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Jak wymienić linke otwierania maski?

whitefunk

Nowy
Auto
155 1.7 8v
No to mam pierwszy problem. Mianowicie zatarla mi się linka otwierania maski, wymienilem cały zamek, ale efektów brak :( Linka praktycznie stoi w miejscu i ledwie dajemy radę jak przesuwać kombinerkami... Linke już znalazłem, kupiłem teraz tylko muszę wymienić i pytanie jak się do tego zabrać żeby nie zepsuć i się nie narobic? Zamek zdjęty, w kabinie rączka do otwierania tez, co dalej?

Przymocuj nową linkę do starej, tylko mocno. Odczep starą linkę z mocowań o po robocie. Może przechodzić ciężko przez gumę w grodzi, można siknąć wd lub płynem do mycia naczyń.

A to mocowanie w grodzi, jak sie do niego dostac? Od srodka czy od komori silnikowej? Od gory czy od spodu?

Przyznam szczerze że nie wiem. Trzeba ściągnąć plastiki spod kierownicy, a pod maską, zajrzyj jak idzie linka , poświeć latarką.
Nie żebym to kiedyś robił, ale jakoś musieli ją przeprowadzić i pewnie pomyśleli również , że trzeba będzie ją kiedyś wymienić.

witam podepne sie i powiem wam jak jest z ta linka.Niestet nie jest tak prosto i fajnie jak to poradzil kolega bartek p:stop:.
ogolnie linka jest osadzona w takich zatrzaskach wiec trzeba do nich dotrzec no wiec tak pierwsza czynnoscia jaka musimy wykonac jest odpiecie linki w wewnatrz pod bezpiecznikami(zamek i jeden zatrzask nad pedalami)potem najlepiej odkrecic zamek przy masce i tu tez odpiac linke niestety musimy wyciagnac aku i platforme aku zeby sie dostac do zatrzaskow,ja rowniez poluzowalem lewa lampe by uzyskac troche wiecej luzu,nastepnie odpinamy linke i ja delikatnie wyciagamy od strony silnika.Orginalna Metalowa rurka ktora jest umieszczona za grilem chroniaca line przed otarciem zostaje spisana na straty gdyz nie wyciagniemy z niej starej linki i tez nie wsuniemy nowej no chyba ze ktos ma odpowiedni sprzet.Wkladamy nowa linke odpowiednim koncem od strony silnika do komory wew. podpinamy, wciskamy linke w zatrzaski ,wsowamy linke miedzy reflektor a chlodnice i podpinamy zamek,za metalowa rurke posluzyl mi kawalek weza ogrodowego zbrojonego(tymczasowo),oczyiscie jest kwestia regulacji linki przy zamku maski ale to juz ogarniecie sami,zakladamy aku i gotowe niecala godzinka roboty i znow bedziesz bohaterem w swoim domu:cool:pozdrawiam

zychu dobrze robi :) jednak mała uwaga, odkręcajcie jak najmniej śrubek. Przy lampie mi jedna pękła, a nie musicie lampy ruszać - wychodzi ładnie, przynajmniej u mnie. Jednak 10 lat robi swoje, gwinty też się starzeją. Reszta zgodna z opisem, polecam podgrzać zatrzaski suszarką jak wymieniacie w niskich temperaturach. Dużo lepiej pracują i nie ma ryzyka połamania.

Amortyzatory
Powrót