• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Podłączenie rejestratora trasy

Cześć Wszystkim,

Jako, że drogą zakupu przejąłem auto kolegi z forum będę montował rejestrator jazdy.
Zamówiłem takie oto urządzenia:
Navitel R600 Quad HD (sprawdzone już w niejednym aucie - polecam) + "KONWERTER ADAPTER SAMOCHODOWY 12/24V - 5V MINIUSB" z portalu aukcyjnego.

Czy ktoś posiada taki konwerter i jest w stanie powiedzieć przy jakim napięciu wyłącza on rzeczywiście kamerę?
Czy ten stan akumulatora da radę uruchomić diesla?

Pozdrawiam!

Pomyśl sobie tak (upraszczam):
Przeciętny rejestrator ciągnie max 2A przy 5V co daje 0,83A przy 12V.
Akumulator 74Ah będzie w stanie podtrzymać taki rejestrator pracujący z pełnym poborem prądu przez 90H, co daje ponad 3,5 dnia.
Jeśli rejestrator jest "mądry" i nie ciągnie na maxa przez cały czas, to możliwy czas pracy zdecydowanie się wydłuży.

Pusty aku ma napięcie ok 10.5V

Przyszły zasilacze.
Myślę, że może jutro/pojutrze zamontuję i zobaczę jak to działa.
Schemat podłączenia z poprzednich postów się sprawdza? Tzn wpięcie się bezpośrednio pod bezpiecznik.

BTW, którędy przeciągacie przewód do góry? Wiem że słupkiem i podsufitką ale nie wiem czy lewą czy prawą stroną auta.

20200402_145104.jpg

Kolezanka ma jakiś model viofo podpiety do powerbanka w schowku i ładuje go co 2 tygodnie. Jak bym miał kamerkę to tez bym tak zrobił.

Kolezanka ma jakiś model viofo podpiety do powerbanka w schowku i ładuje go co 2 tygodnie. Jak bym miał kamerkę to tez bym tak zrobił.

To nie lepiej mieć mocną ładowarkę podpiętą "po zapłonie" co będzie ten powerbank ładować gdy jeździmy?

To nie lepiej mieć mocną ładowarkę podpiętą "po zapłonie" co będzie ten powerbank ładować gdy jeździmy?
Panowie, do tej pory miałem zrobiony przy pomocy bypassu dodatkowy obwód pod bezpiecznik zapalniczki, ale trochę drażni mnie dodatkowe, wystające, podwójne gniazdo zapalniczki, gdzie mam podłączony rejestrator i ładowarkę do telefonu.
Myślałem nad adapterem podłączonym na stałe - bezpieczniki pod bypass już znam, ale rozważam dwie opcje:
1. Podpięcie adaptera bypassem pod bezpiecznik ze stałym plusem - trochę boję się drenowania akumulatora, jakoś... nie wiem, nie czuję się z tym komfortowo :) Wiecie
2. Podpięcie powerbanka bypassem pod bezpiecznik zapalniczki, następnie podpięcie kamery pod powerbanka - chciałbym zbudować obwód, który będzie ładował powerbank podczas jazdy, a na postoju kamerka będzie pobierać prąd z powerbanka. Zależy mi na stałym zasilaniu, nie trybie parkingowym.

Oprócz tego, chciałbym przenieść sobie to gniazdo ładowania gdzieś bliżej, powiedzmy w miejsce popielniczki: skąd wziąć tu plus? Szybciej z bezpiecznika zapalniczki, czy gdzieś z tunela środkowego?

Jak myślicie, co będzie lepsze? Może jeszcze jakiś inny pomysł?

Jak dla mnie rozwiązanie nr 2.
Zasilanie możesz pobrać wprost z przewodu zasilającego zapalniczkę w tunelu.

Cześć. Na 17str jest poruszony temat, ale wolę się upewnić. Czy mogę podłączyć kabel zasilający z wideorejestrator bezpośrednio pod bypass, czy bezpieczniej nie rozbierać ładowarki i użyć dodatkowego gniazda zapalniczki przez bypass?? Kamerka Navitel R650NV

Ostatnia edycja:
W kwestii powerbanka.
Ja mam Green Cell 10000 mAh z fukcją Passthrough ( https://allegro.pl/oferta/power-bank-green-cell-prime-gc-10000mah-qc-3-0-18w-9636123750 ).
Mam go w schowku i gdy auto jest zaparkowane kamerka jest w stanie czuwania lub nagrywa zdarzenia pobierając z niego prąd. Podczas jazdy prąd idzie bezpośrednio z dość wydajnego gniazda USB (2,1 A), które zamontowałem w schowku. Zwykłe Powerbanki nie mają opcji ładowania i oddawania prądu jednocześnie.
Mój doładowuję w domu co około 2 tygodnie.

Kwestia jeszcze puszczenia kabla, lewym czy prawym słupkiem? Chciałbym możliwie jak najmniej rozbierać, ale żeby estetycznie to wyglądało. Lewym od bezpieczników było by najkrócej, ale kwestia ominięcia lusterka z fotochromem, bo i tak kamerka lepiej żeby była po stronie pasażera żeby nie ograniczać widoczności.

Najlepiej dołóż dodatkowe gniazdo zapalniczki pod bajpas bezpiecznika, mieści się na spokojnie, a pewność połączenia nieporównywalna. Bez druciarstwa. Polecam puścić z lewej strony, pod słupkiem i potem wkładasz przewód pod podsufitkę przy samej szybie. Kabla Ci powinno starczyć bez problemu, zazwyczaj są strasznie długie. U mnie widać malutki kawałek przy lewym słupku, dosłownie z 1,5 cm kabla, bo inaczej się nie da.

A jak z ominięciem lusterka? Ciasno tam, da radę bez rozbierania wcisnąć kabel żeby się nie odkształciła podsufitka?

Może ktoś wstawić fotkę albo napisać jak zdjąć tą czarną osłonę od lusterka, co przylega do podsufitki? Nie chcę czegoś urwać... Lusterko z fotochromem.

Dzięki za wszelkie wskazówki panowie. Właśnie wykonałem podobnego moda u siebie i jestem zadowolony z efektu w postaci braku wiszącego kabla od kamerki. Zasilanie oczywiście po pinach 1 i 7 z czarnej kostki. Gniazdo USB jest usytuowane w takim miejscu, że siedząc w środku nawet go nie widać :)

Za gniazdo posłużyła mi ładowarka na zapalniczkę dołączona oryginalnie do kamerki.

20220714_205355_HDR.jpg20220715_170323_HDR.jpg

Ostatnia edycja:
Zasilanie oczywiście po pinach 1 i 7 z czarnej kostki. Gniazdo USB jest usytuowane w takim miejscu, że siedząc w środku nawet go nie widać :)

Za gniazdo posłużyła mi ładowarka na zapalniczkę dołączona oryginalnie do kamerki.
Jak to dokładnie zrobiłeś? Które to będą te piny 1 i 7? Ja kombinuje aby się wpiąć szybkozłączkami w odpowiednie przewody

[MENTION=89092]Darrr[/MENTION]

148519-podlaczenie_rejestratora_trasy-dscf3814.jpg

Dzięki. :) Myślałem że w kostkę a tu widzę że to piny na płytce.
Zupełnie inaczej wyglądają ścieżki na mojej pcb
100.jpg

Ostatnia edycja:
To, co masz na pinach, musisz mieć w przewodach, a więc musisz, po prostu znaleźć przewód z zasilaniem po zapłonie - ja mam tak podłączony w 159 i tak miałem w 146, chyba, że chcesz mieć zasilane na stałe, to znajdujesz przewód ze stałym zasilaniem, jeśli rejestrator nie ma własnego akumulatora, a chcesz mieć uruchomioną opcję "parking".

Dzięki. :) Myślałem że w kostkę a tu widzę że to piny na płytce.
Zupełnie inaczej wyglądają ścieżki na mojej pcb
100.jpg
Jak nie chcesz lutować tylko szybkozłączkami się wpinać to najszybciej będzie pociągnąć prąd ze skrzynki bezpieczników.
Kupujesz bypass do wyciągnięcia "+" z jednego obwodu, a na "-" zaciskasz oczko i przykręcasz do budy.

Wysłane z mojego M2007J3SY przy użyciu Tapatalka

Amortyzatory
Powrót