• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Wymiana rozrządu + pompy wody

Kolego wejdż na stronę www.rozrzad.pl
To jest sklep, tam dobierzesz i dodatkowo możesz mailowo spytać sklep, czy będzie pasowało i już wszytko wiesz. ;)

Na gorąco: https://rozrzad.pl/pl/p/Rozrzad-pompa-wody-Alfa-Romeo-159-2.0-JTDM-71771579/8162

Pytania możesz on-line.

Wszystko fajnie, wg każdego sklepu to pasuje, ale wolałem się opierać na EPER, a tam jest trochę zamieszane.
Ogólnie rozrząd 71754559 pasuje do każdego 2.0 JTDM. Ale nie wiem jaka pompa wody jest w zestawie 71771579.
Akurat pompa do mnie ma numer 55268918 a były też pompy 55209993 wcześniej. Czy czym się różnią to nie wiem.

Ostatnia edycja:
Czy posiada ktoś 159 2.0 JTDM 170 KM z 2010 roku z silnikiem 939B3000 np z września i montował oryginalny zestaw rozrządu pompą wody o numerze 71771579 oraz może potwierdzić, że wszystko pasuje.
Wg eper posiadam wersję samochodu X8 - 159 MY11 (2010-2011), a zestaw pasuje tylko do X3 (2005-2008) i X9 (2008-2010) w tym do takiego samego silnika w 159 2.0 JTDM ale z maja 2010. Sprawdzony VIN od kolegi.
Po za tym eper nie przewiduje zestawu rozrządu z pompą wody do mojego samochodu.

U mnie pasował kpl: 71771579 bez żadnych problemów, auto z grudnia 2009.

Zapraszam na priv, mam ori komplety na napęd rozrządu do 2.0 JTDm.

Potrzebuję porady. Kupiłem zestaw rozrządu "ricambi originali". Jutro jestem umówiony u mechanika. Sprawdzam dzisiaj co przyszło i mam dylemat. Części mają etykiety z pakowania z 2018 roku a pasek nawet 2017. Rozumiem, że części metalowe nie stanowią problemu natomiast pasek trochę mnie niepokoi. Czy założylibyście nowy pasek który ma już 3 lata od daty produkcji?

Potrzebuję porady. Kupiłem zestaw rozrządu "ricambi originali". Jutro jestem umówiony u mechanika. Sprawdzam dzisiaj co przyszło i mam dylemat. Części mają etykiety z pakowania z 2018 roku a pasek nawet 2017. Rozumiem, że części metalowe nie stanowią problemu natomiast pasek trochę mnie niepokoi. Czy założylibyście nowy pasek który ma już 3 lata od daty produkcji?

Trafił Ci się leżak magazynowy. Ja bym reklamował lub wymieniał. Znajomy zamontował pasek który leżał 2 lata i szlak go trafił po roku.

Można spokojnie zamontować nawet jakby już 5 lat leżał nic mu nie będzie.

Amortyzatory
Powrót