Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Hej Alfaholicy!
Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.
Zachęcamy do:
Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.
Podejrzewam, że może to być nieszczelność kolektora dolotowego.
Pozdrawiam.
- Rafał
Jakie mogą być wtedy objawy?turbina puszcza już za dużo oleju, ale wówczas miałbyś jeszcze pewnie inne objawy
- zanieczyszczony mocno kolektor dolotowy,Jakie mogą być wtedy objawy?
powoli zbliżą się koniec DPFa.Ostatnio zaczą mi dopalać co 300 a nie co 500 km jak zwykle
Inna sprawa, że bez zdjęcia pokrywy silnika trudno wskazać dokładne miejsce dymienia. Równie dobrze problem może być z nieszczelnością na wtrysku (gdy np. ktoś nie dawno wyjmował w jakimś celu wtrysk).
Boję się głośno pomyśleć... Miska olejowa nie jest ruszona/wgnieciona? Dźwięk występuje tylko podczas jazdy?
też do głowy przyszło mi z wtryskiem ale jest wszystko suche w okolo a wtryski przynajmniej od zakupu nie byly ruszane mechanicznie. za silnikiem od strony centralnej te przewody i jakas duza metalowa czesc tuż nad odłoną od spodu jest jakby wilgotna . nic nie cieknie z tego i pod samochodem sucho ale wydaje sie ze jakby delikatne zawilgocenie czyms tlustym bylo
Boję się głośno pomyśleć... Miska olejowa nie jest ruszona/wgnieciona? Dźwięk występuje tylko podczas jazdy?
Ta duża część to filtr paliwa (bardziej na wierzchu, przy przegrodzie na środku) lub elementy odmy (w głębi).
nie no na tyle to sie znam zeby wiedziec gdzie filtr paliwa ;P (chodzi mi bardziej o skomplikowane rzeczy). misa olejowa cala ,nie wgnieciona . itd Jak przejechalem przez ta nierownosc to mozna to porownac do przejechania po leżącym policjancie (troche wyzszym ) przy 80-100km/h

powoli zbliżą się koniec DPFa.
Co do zapachu paliwa spod maski, to zdarzały się przypadki, że z powodu wypalania DPF wybuchał pożar...
Pozdrawiam.
- Rafał
Załączam schemat, widać na nim separator oleju i układ odpowietrzenia skrzyni korbowej. To jest chyba to o co pytasz, u mnie też te elementy są zapocone.
Pokaż załącznik 100218