• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] "dymek" za silnikiem z lewej strony

Nitro

Nowy
Auto
Była AR 147 1,9 jtdM 16v 140km, Jest 159 2.4 JTDm Q4
Dzisiaj po jezdzie autostradowej i dosyc mocnym "przegazowaniu" auta ...na postoju zauważyłem wydobywający się dymek spod maski.
Dym wydobywał się z lewej strony za silnikiem z miejsc widocznych na zdjęciach . Smród był jakby paliwo/olej , ciezko powiedzieć i zdefiniować .
Co to może być ? 2013-06-27_14-50-33_692.jpg2013-06-27_14-50-37_577.jpg

Podejrzewam, że może to być nieszczelność kolektora dolotowego.
Pozdrawiam.
- Rafał

Podejrzewam, że może to być nieszczelność kolektora dolotowego.
Pozdrawiam.
- Rafał

dzięki za podpowiedź . za kilka miesiecy i tak planowalem zrobienie porzadku z klapami wirowymi tak profilaktycznie ...ciekawi mnie tylko ze jesli to kolektor czy moge tak jeszcze chwile pojezdzic , normalnie nic nie dymi i jest ok wszystko ... utraty mocy nie odczuwam , wibracji na postoju i falowania obrotow tez nie ma .

Jesli to nieszczelnosc w kolektorze to gdzie najczesciej ona wystepuje ? na uszczelkach czy moze gdzies indziej ?pytam bo u mnie jedynie Aso zostaje a u nich to ciezko spodziewac sie czegos konkretnego :P

Jeśli to nieszczelność, to najprawdopodobniej na łożyskowaniu klap wirowych.
Możesz sam to ocenić, zdejmując plastikową pokrywę silnika. Po jej zdjęciu zobaczysz prowadnicę do klap i w Twoim przypadku pięć łożyskowań, które prawdopodobnie będą zaolejone.
W zasadzie możesz z tak jeździć. No chyba, że turbina puszcza już za dużo oleju, ale wówczas miałbyś jeszcze pewnie inne objawy.
Co do samego kolektora możliwe, że są tylko nieszczelne łożyskowania, ale same klapy jeszcze sprawne, tzn ruszają się. Ostatnią fazą uszkodzenia kolektora jest całkowite zatarcie się klap i tutaj niektórzy mają szczęście (jak ja), że pozostają w takiej pozycji, że spadek mocy jest nieodczuwalny, albo (wersja dla pechowców) zacierają się w takiej pozycji, że można to bardzo odczuć...
Najlepszym sposobem, jak pewnie już wiesz, jest usunięcie klap i zaspawanie otworów łożyskowań w kolektorze, ale czy ASO bawi się w taką naprawę, nie wiem...
Pozdrawiam.
- Rafał

Jakie mogą być wtedy objawy?
- zanieczyszczony mocno kolektor dolotowy,
- ubytek oleju silnikowego,
- zaolejony przewód od turbo
Najlepiej zdjąć przewód od turbiny i zaglądnąć do środka. Jeśli jest tylko osad oleju, to norma, bo każda turbina niewielką ilość oleju przepuszcza, ale jeśli w przewodzie "stoi" kałuża oleju, to już jest niestety niedobrze i trzeba pomyśleć o regeneracji turbiny.
Symptomów pewno jest więcej, ale to takie podstawowe.
Pozdrawiam.
- Rafał

To mnie jak dzisiaj na światłach zaczął dopalanie to poleciały kłęby dymu spod maski i poczułem smród paliwa. Jak zjechałem na przystanek za skrzyżowaniem to już nie dymiło ale śmierdziało paliwem. Zawsze mi na dopalaniu trochę jechało ale teraz to się trochę przestraszyłem. Turbinę i wtryski mam w porządku. Wycieków tez brak. Z tego co przeczytałem to wnioskuje, że z kolektorem może być coś nie tak. Ostatnio zaczął mi dopalać co 300 a nie co 500 km jak zwykle.

Ostatnia edycja:
Ostatnio zaczą mi dopalać co 300 a nie co 500 km jak zwykle
powoli zbliżą się koniec DPFa.
Co do zapachu paliwa spod maski, to zdarzały się przypadki, że z powodu wypalania DPF wybuchał pożar...
Pozdrawiam.
- Rafał

Wracając do początkowego pytania to chciałem zwrócić uwagę na dwie rzeczy. Strzałkami zostały oznaczone chyba elementy odmy? Czy to jest coś innego? A druga sprawa to zastanawiam się skąd ma się wziąć dym spalin z kolektora ssącego? Z EGR pójdzie aż tyle spalin, które będą widoczne jako dym? Czy może to chmury oleju w kolektorze dolotowym (turbiny, ew. z odmy?)?

Inna sprawa, że bez zdjęcia pokrywy silnika trudno wskazać dokładne miejsce dymienia. Równie dobrze problem może być z nieszczelnością na wtrysku (gdy np. ktoś nie dawno wyjmował w jakimś celu wtrysk).

Ostatnia edycja:
strzałkami chciałem pokazać tylko miejsce skad wydobywał się dym przez chwilę . dziwne albo i nie ;) , jest to że np dziś sporo jezdzilem i po normalnej jezdzie nic takiego nie bylo , z kolei inna rzecz się pojawiła z poniższego filmiku, jakieś cykanie przy niższych prędkościach , jak dodaje gazu nie wystepuje ,jak odpuszcze i jade np 2,3 bieg to cos cyka.(nie wiem czy to moze byc powiązane czy nie)

Przypomniało mi się że dwa dni temu uderzyłem w wystajacą poprzeczność na drodze (nie wiem co to było ale mocno walnąłem) .Na kanale nic nie wyglądało na pekniete itd . spod silnika nic nie wycieka , kolektor po zdjeciu oslony jest suchy , silnik nie faluje na postoju i nie macha budą, oleju nie ubywa. turbo gwizda chyba ok.

W serwisie nie mieli zastrzezen do wtryskow ,turbo itd a robilem chwile temu solidny przeglad w ASO

http://www.youtube.com/watch?v=z5SuyCzXmRc

wiecie co to może być ?

- - - Updated - - -

Inna sprawa, że bez zdjęcia pokrywy silnika trudno wskazać dokładne miejsce dymienia. Równie dobrze problem może być z nieszczelnością na wtrysku (gdy np. ktoś nie dawno wyjmował w jakimś celu wtrysk).

też do głowy przyszło mi z wtryskiem ale jest wszystko suche w okolo a wtryski przynajmniej od zakupu nie byly ruszane mechanicznie. za silnikiem od strony centralnej te przewody i jakas duza metalowa czesc tuż nad odłoną od spodu jest jakby wilgotna . nic nie cieknie z tego i pod samochodem sucho ale wydaje sie ze jakby delikatne zawilgocenie czyms tlustym bylo

Boję się głośno pomyśleć... Miska olejowa nie jest ruszona/wgnieciona? Dźwięk występuje tylko podczas jazdy?

też do głowy przyszło mi z wtryskiem ale jest wszystko suche w okolo a wtryski przynajmniej od zakupu nie byly ruszane mechanicznie. za silnikiem od strony centralnej te przewody i jakas duza metalowa czesc tuż nad odłoną od spodu jest jakby wilgotna . nic nie cieknie z tego i pod samochodem sucho ale wydaje sie ze jakby delikatne zawilgocenie czyms tlustym bylo

Ta duża część to filtr paliwa (bardziej na wierzchu, przy przegrodzie na środku) lub elementy odmy (w głębi). BTW mógłby ktoś przybliżyć czy u nas mamy jakiś filtr na odmie, separator oleju lub tego typu instalacje?

Moim zdaniem bez zdjęcia osłony silnika nie namierzysz tego dymku.

Boję się głośno pomyśleć... Miska olejowa nie jest ruszona/wgnieciona? Dźwięk występuje tylko podczas jazdy?

tak tylko podczas jazdy , w srodku go nie slychac ,przy wyzszych predkosciach wydaje sie ze go nie slychac . na postoju pracuje wszystko prawidlowo. Wygląda to tak rozpędzam się albo jade normalnie(nie slychac nic) ,puszczam gaz ,samochod dojezdza i cyka coś.???

co dziwne jak przyspieszam to nie slychac tego

Ta duża część to filtr paliwa (bardziej na wierzchu, przy przegrodzie na środku) lub elementy odmy (w głębi).

nie no na tyle to sie znam zeby wiedziec gdzie filtr paliwa ;P (chodzi mi bardziej o skomplikowane rzeczy). misa olejowa cala ,nie wgnieciona . itd Jak przejechalem przez ta nierownosc to mozna to porownac do przejechania po leżącym policjancie (troche wyzszym ) przy 80-100km/h

nie no na tyle to sie znam zeby wiedziec gdzie filtr paliwa ;P (chodzi mi bardziej o skomplikowane rzeczy). misa olejowa cala ,nie wgnieciona . itd Jak przejechalem przez ta nierownosc to mozna to porownac do przejechania po leżącym policjancie (troche wyzszym ) przy 80-100km/h

Załączam schemat, widać na nim separator oleju i układ odpowietrzenia skrzyni korbowej. To jest chyba to o co pytasz, u mnie też te elementy są zapocone.

159_odma_separator_oleju.jpg

Co do "cykania" to szukaj uszkodzeń mechanicznych i miej nadzieje, że to koło ociera o coś, ewentualnie coś związanego z półosiami, tarczami hamulcowymi, a nie jest do głos np. przycierającej się panewki z powodu niskiego ciśnienia oleju po złamaniu smoku pompy oleju.

tak to duze na samym dole jest zapocone i niektore przewody delikatnie tez nad tym. wyciekow nie ma i wszystkie plyny w normiem. ehhh te drogi polskie ,oby to bylo tak jak mowisz cos mechanicznego :/ . martwi mnie to że jak aso sie zabierze do szukania usterki niezdiagnozowanej przez zleceniodawce ;) to bede mial wiecej siwych wlosow na glowie :))

co do tego dziwnego dźwięku :

sprawa rozwiązana ,po nakierowaniu ... Aso wymienilo tylne klocki i problem rozwiązany :)) .. az dziwne ze to było powodem (dzięki wielkie Panowie za podpowiedzi i zainteresowanie tematem)

co do "dymienia" :

czy może to być spowodowane tym że jak uzupełniali smar przegubu w półosi prawej i zmieniali osłonę to upierniczyli wszystko i to pod wpływem ciepła z silnika się gotowało ?

ewentualnie wydaje mi się że mogło to być paliwo rozlane po wymianie filtra paliwa (z kolei to by odparowało przez ten czas :P )

Wznawiam temat :
Po wydobywającym się "dymku" i nie znalezieniu przyczyny co jakiś czas wyczuwałem zapach paliwa w kabinie po "ostej " jeździe .
Dzisiaj mechanik znalazł przyczynę na listwie wtryskiwaczy jeden z nich puszczał paliwo .Widać było że wcześniej już ktoś przy tym kombinował i nie udało mu się dokładnie tego zrobić. niestety przy próbie dokręcenia gwint się ułamał . Kupiłem używaną listwę z allegro do silnika 2.4 jtdm i pytanie :

Czy na coś należy zwrócić uwagę przy przekładaniu wszystkiego na nową listwę , czujnik przy listwie niczym się nie różni w wersji 200km i 210km ? ? Sama listwa używana chyba niczym się od nowej w swoich właściwościach nie będzie różniła ?bo cena 240 używka vs 1500 w aso jest miażdżąca :]

Ostatnia edycja:
Załączam schemat, widać na nim separator oleju i układ odpowietrzenia skrzyni korbowej. To jest chyba to o co pytasz, u mnie też te elementy są zapocone.

Pokaż załącznik 100218

Mnie tez kopci delikatnie z obiektu nr 1 na zalaczonym schemacie. Rusza mi sie caly ten duzy krociec, czasem przez to smierdzi mi w kabinie. Czy to grozna awaria? Ponoc ten element kosztuje 350 PLN? Tak mi powiedziano w serwisie.

Amortyzatory
Powrót