[159] Wypalanie DPF

Co to znaczy poprawnie? Skuteczność wymuszonego wypalania nie jest duża - taka operacja może pomóc w przypadku totalnego zapchania filtra. Normalnie się tego nie stosuje, ponieważ w ten sposób auto nie jest w stanie wypalić filtra do kilku-nastu %.
To że powinno się uruchomić i przeprowadzić cykl czyszczenia normalnie , bo u mnie wymuszone wypalanie przebiegło poprawnie i o koło 20% jest mniej zatkany , teraz mam jakieś 66% zasłania , w czoraj jeździłem to błąd jest ale jedzie się jak by już bez trybu serwisowego

Wysłane z mojego HTC One M8s przy użyciu Tapatalka

To że powinno się uruchomić i przeprowadzić cykl czyszczenia normalnie
Do tego właśnie wypalanie serwisowe nie służy! Ludzie najpierw to robią zamiast zapytać, a potem zdziwieni. Te 20% to i tak bdb wynik.
Pojeździj z podpiętym komputerem, zobacz jak zachowuje się czujnik. Może znajdziesz podpowiedź.

Koledzy powiedzcie mi czy w trybie serwisowym dpf się też wypali ? Mam błąd P1206 i zatkane 108%

W czoraj wracałem z Bieszczad w trybie serwisowym 300km jak ruszałam to było 93% teraz jest 108% może w trakcie jazdy wymusić wypalanie bo jak jest w trybie serwisowym to samo się nie uruchomi ?

Procentowe zapchanie filtra DPF jak już pisałem jest za przeproszeniem G warte. To jest tylko wartość obliczeniowa i tyle. Jak fizycznie wywalisz DPF, to zatkanie dalej będzie liczone. Taka to bzdura. Może być 50% zatkania i dostaniesz P1206, bo w zatkaniu faktycznym i % nie będzie żadnej korelacji. Zobacz wartość średnią odległość z ostatnich 5 wypalań i różnicę ciśnień na wolnych obrotach i przy 3000. Po tym dojdziesz, czy coś powoduje zbyt duże zadymienie i czy to jest powodem. Przy okazji sprawdź przewód podciśnieniowy do czujnika różnicy ciśnień, bo on też może być sprawcą tego błędu.

P.S. W czasie jazdy nie wymusisz wypalania, bo nie spełnisz warunków.

Procentowe zapchanie filtra DPF jak już pisałem jest za przeproszeniem G warte. To jest tylko wartość obliczeniowa i tyle. Jak fizycznie wywalisz DPF, to zatkanie dalej będzie liczone. Taka to bzdura. Może być 50% zatkania i dostaniesz P1206, bo w zatkaniu faktycznym i % nie będzie żadnej korelacji. Zobacz wartość średnią odległość z ostatnich 5 wypalań i różnicę ciśnień na wolnych obrotach i przy 3000. Po tym dojdziesz, czy coś powoduje zbyt duże zadymienie i czy to jest powodem. Przy okazji sprawdź przewód podciśnieniowy do czujnika różnicy ciśnień, bo on też może być sprawcą tego błędu.

P.S. W czasie jazdy nie wymusisz wypalania, bo nie spełnisz warunków.
Zgadza się , zrobiłem to na postoju z rozgrzanym silnikiem wypaliło się , zostało 18% błąd skasowałem i jak na razie 300km zrobione i P1206 nie wraca , jak będę miał chwilę to będę czyścił odlot bo zawalony , a za pychac może bardziej bo podejrzewam że bierze olej

Abstrahując od wszystkiego warto dolewać środków do paliwa czyszczących DPF?
Liqui Miły ma na przykład coś takiego w ofercie ;)

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

Ktoś na forum pisał, że po zastosowaniu takiego środka zwiększyły mu się interwały wypalania (o ile dobrze pamiętam z 600 na 700 kilometrów). Osobiście nie stosowałem.

Przy okazji pochwalę się "osiągami" mojego DPFa

IMG_5119.jpg

Ktoś na forum pisał, że po zastosowaniu takiego środka zwiększyły mu się interwały wypalania (o ile dobrze pamiętam z 600 na 700 kilometrów). Osobiście nie stosowałem.

Przy okazji pochwalę się "osiągami" mojego DPFa

Pokaż załącznik 232962
Jak to wł ? :/

[MENTION=70649]Kruk[/MENTION] nie ma problemu z własnego doświadczenia przy podłączeniu kabla diagnostycznego? Czytałem opis to nawet Lite by mi się przydał. Umknęło mi to.

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

[MENTION=71075]dproject[/MENTION]

Nie. Na wyłączonym zapłonie wyjmuję moduł, podłączam kabel, włączam zapłon i robię co trzeba na komputerze. Na koniec wyłączam zapłon, wyciągam kabel i znów podłączam DPF Monitor, żadnych problemów.

Kruk , o to chodziło dzięki bardzo

Mam pytanie czy ktoś już może wymieniał DPF na nowy ale zamiennik? Czy może ktoś ma lub miał jakieś doświadczenie z zamiennikami oferowanymi np. na Allegro, ich trwałością, jakością, kompatybilnością z samochodem? Pzdr.

Mam pytanie czy ktoś już może wymieniał DPF na nowy ale zamiennik? Czy może ktoś ma lub miał jakieś doświadczenie z zamiennikami oferowanymi np. na Allegro, ich trwałością, jakością, kompatybilnością z samochodem? Pzdr.
Sporo osób zadawało takie pytanie, jednak nikt potem nie wracał z opinią.

W 2.0jtd przy jezdzie w 80% po miescie dpf sie wypala co ok 300km, w przypadku jazdy w trasy wartosc ta wzrasta do ok. 500-600km, mogą takie interwały być?

Amortyzatory
Powrót