[159] Wypalanie DPF

dcfan

Nowy
Auto
156 2.5 V6 190HP 1999, 159 1.9jtdM 150KM 2006
Wybaczcie pytanie, przeszukałem forum ale nie znalazłem odpowiedzi.

Wczoraj podłączyłem moją 159 pod komputer żeby sprawdzić, w ilu procentach jest zapchany DPF. Pokazało 84%.
Wybrałem się wiec na obwodnicę, żeby go troszkę wypalić. Środek nocy, ładnie i pięknie. 4 bieg, 3000 obrotów tempomat i jedziemy. Nie zaobserwowałem jednak, żeby rozpoczął się proces wypalania - żadnej kontrolki, turbo nie opada, w komputerze równeż nie widać, żeby zaczęło sie wypalać. Temperatura DPF 260 stopni.

Kiedy zaczyna się wypalanie filtra cząstek stałych, przy ilu procentach, czy można je uruchomić jakoś w czasie jazdy? Głupio by było, gdyby zaczął sie wypalać zaraz przed dojazdem do domu...

Samemu to mozesz wymusic wypalanie, ale nie polecam tego sposobu bo nie masz do tego powodu. Generalnie wypalanie zaczyna sie w bliskich okolicach 100% zapchania lub powyzej (jesli dominuje jazda miejska) i przy temp.okolo 500st na filtrze. Tak to wyglada u mnie, u innych pradopodobnie podobie bardzo.

Mnie zaczyna wypalać się tuż pod domem. Zawsze.

Jezeli masz 85% to spodziewaj sie, ze niedlugo Cie dorwie widmo wypalania. Specjalnie nie ma co jezdzic i liczyc ze zacznie sie wypalac bo to roznie z tym bywa. Ja mialem 95% w niedziele, pojechalem w traske 80km i na 2km przed koncem filtr sie zaczal wypalac. Stwierdzilem ze mam go w powazaniu i dzisiaj w drodze do pracy znow sie zaczal wypalac... oczywiscie na 2km przed :) Jutro jade znow mala traske i jak sie zacznie wypalac pod koniec trasy to mnie chyba jasny szlag trafi :P

kurcze, 1500 km i nie zaczął się wypalać, a raczej jest:P lampię się ciągle na wskaźnik turbo, włączone mam chwilowe spalanie, bo chcę się nauczyć z tym żyć, a tu ani razu nie przyuważyłem wypalania. w roczniku 2009 byla kontrolka, że się wypala? jeżdżę spokojnie, z przewagą miasta, ma to jakieś znaczenie? zielony z tym filtrem jestem

Ostatnio byłem oglądać z kumplem jedną alfę 159 1.9JTDm 16V z 2007r. Oprócz tego że miała kilka problemów mechanicznych i niepewną historię blacharską, zdziwił mnie jeden parametr odnośnie wypalania DPF.

READ PARAMETERS:
Odleg.srednia od ost.5 regener.: 5938 km

Raczej niemożliwe żeby było to tak rzadko. Może handlarz podczas kręcenia licznika coś pogmerał w kompie.

Ostatnia edycja:
no byłby to swoisty rekord :) u mnie, kiedy jeździłem 80% tras, 20% miasta wypalał się co 800-900km. Teraz kiedy proporcje są w zasadzie odwrotne, waha się pomiędzy 400-500km. Piszę o średnich odległościach.

u mnie ostatnio zauważyłem że średnia odległość wypalania wynosi 927 km

U mnie 400-500 km, ale dużo po mieście jeżdżę. Czysta trasa to 800-1000 zależy czy autostrada czy krajówka.

u mnie tez ostatnio 400-500km ale tylko po miescie jak latałem po trasie to koło 900km

A powiedzcie mi proszę jak to jest z wypalaniem w Q-Tronicu? Bo ja sobie nie mogę zrobić 4 bieg i 3000rpm:-) i nigdy nie wiem czy wypalanie jest skuteczne (poza wskazaniami turbo i chwilowego spalania). Pzdr.

A powiedzcie mi proszę jak to jest z wypalaniem w Q-Tronicu? Bo ja sobie nie mogę zrobić 4 bieg i 3000rpm:-) i nigdy nie wiem czy wypalanie jest skuteczne (poza wskazaniami turbo i chwilowego spalania). Pzdr.

przełącza się na ręczną zmianę biegów i już :) redukcja na 3 lub 4 i ognia :) a biegi przełączają się przy odcięciu przy ręcznym sterowaniu

Ostatnia edycja:
No niby tak ale nie po to jest automat. Zresztą nie znalazłem w instrukcji opisu jak wypalać DPF w automacie. Chodzi mi o to czy np. w automacie wypala gorzej niż w manualu czy nie (w mniejszym zakresie i robi to częściej?)?

Ja wypalałem różnie swój DPF, raz 2000 obrotów, raz 3000... szczerze mówiąc różnicy w czasie nie zauważyłem, jedynie odbiło się to na spalaniu średnim :)

czy ktos moze napisac dla zielonych z czym sie to je DPF , jak zobaczyc ze sie zaczol wypalc czy programowy wypalanie jest skuteczne / bezpieczne ?
z gory za siebie i innych dziekuje

*spalanie chwilowe duuzo ponad normy
*po odpuszczeniu gazu na biegu blyskawiczne opadanie wskazwoki cisnienia doladowania na 0
*potrafi pojawic sie specyficzny zapach
*potrafi delikatnie telepac na jalowym (u mnie tak jest, i jeszcze w jednym znanym mi egzemplarzu tak jest - nie bede generalizowal ze u wszystkich)
*moze byc bardziej mulowaty niz kiedy nie wypala (u mnie tak jest)

no to nie trybie już wcale, przy takim używaniu jak moje, tj. dużo miasta, powinien się minimum 2 razy wypalić, a tu ani smrodu, ani spalania, ani wskazówki.

no to nie trybie już wcale, przy takim używaniu jak moje, tj. dużo miasta, powinien się minimum 2 razy wypalić, a tu ani smrodu, ani spalania, ani wskazówki.

Nadejdzie dzien gdy sie zorientujesz kiedy sie wypala. Mi to zajelo jakies 2 miesiące :-)

Ja mam qtronica daje na ręczną zmianę 2500 obrotów i dzida. Mój ma jeszcze podwyższone obroty na jałowym podczas wypalania.

Amortyzatory
Powrót