[159] Wypalanie DPF

W tym nie ma nic dziwnego - ten komputer licząc spalanie od resetu na tak krótkich odcinkach, nie poda Ci zbyt wiarygodnych wyników.
Weź pod uwagę, że w momencie gdy stoisz w korku to on nadal zlicza spalanie, tyle, że paliwa ubywa, a kilometry stoją, więc spalanie leci pod niebiosa. A przy pomiarze z tych 20km, każdy nieco dłuższy postój czy jazda w korku to szybki skok spalania.

Zatankuj bak do pełna, zrób kilkaset kilometrów bez resetowania tripu B, zatankuj i sprawdź czy Ci się komputer pokrywa z realem.

U mnie jest tak samo - tankowanie, wyzerowanie tripu B i przez pierwsze kilkanaście kilometrów korka spalanie leci pod 13-15l, potem kawałek trasy i wraca do normy.

Ostatnia edycja:
Częste wypalanie dpf 1.9 16v

Cześć , mam problem ze zbyt częstym wypalaniem się filtra dpf , wypala się średnio co 150/200km i kilka razy zdarzyło mi się wypalanie , po dosłownie 10min jazdy w mieście . Mam wrażenie , ze tak nie powinno być .
Alfa 159 1.9 16v

Przyczyn częstego wypalania filtra może być wiele. Przede wszystkim trzeba sprawdzić czy nie ma nieszczelności w dolocie oraz stan wtryskiwaczy.

Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka

Ja sprawdzałem kombinowałem ze wszystkim... Nawet go zregenerowałem i tak po tygodniu go usunąłem bo nie dałem już rady sobie z tym....

Jak zaczyna sie wypalac w miescie , to za mną robi sie biała chmura , to normalne ? Zazwyczaj wypalał sie na trasie wiec chmury nie widziałem.

Tyle że częstotliwość wypaleń to nie jest normalne

Tyle że częstotliwość wypaleń to nie jest normalne
...teraz doczytałem i fakt masz rację to nie jest normalne,jak kolegą wyżej pisze,sprawdzić wtryski,szczelność,u mnie np.przez nieszczelne złącze elastyczne wydechu dpf z 700km zleciał na 300 sam nie wiem czemu ale po wymianie wszystko wróciło do normy. Jeżeli ten stan nie trwa zbyt długo można próbować leczyć ale przy takich interwałach może być już tylko jedno wyjście.

Wysłane z mojego SM-A715F przy użyciu Tapatalka

Podepne się pod temat, jest możliwosć zainstalowania jakiejś diody wpinajac sie pod jakis układ, żeby było widoczne kiedy wypala się dpf?

Ja sprawdzałem wtryski, turbo, szczelnosc, układ wydechowy nowy, egr, dpf zregenerowałem i ani trochę się nie poprawiło, usunąłem i wszystko jest okej jakby nie ten samochód. A najprawdopodobniej takie częste wypalanie u mnie przyczyniło się do pęknięcia głowicy

Najprawdopodobniej nadal usterka u Ciebie występuje, usunąłeś tylko objaw, zostawiając coś niesprawnego, co w pierwszej kolejności uwalało DPF.

Ciekawe co jak wszystko sprawne działa bez zarzutów

Cześć , mam problem ze zbyt częstym wypalaniem się filtra dpf , wypala się średnio co 150/200km i kilka razy zdarzyło mi się wypalanie , po dosłownie 10min jazdy w mieście . Mam wrażenie , ze tak nie powinno być .
Alfa 159 1.9 16v

pierwsze co, to sprawdź, czy nie pękł któryś z przewodów od czujników ciśnienia w przy dpf-ie. i czy czujnik temperatury w dpf, bądź przewód do niego nie jest uszkodzony.

Swieżo zakupiony samochód, jeszcze nie zarejestrowany. 1.9 jtdm, mój pierwszy diesel. Błąd 1206. Stopień zapchania DPF'a 93%-tak jak na załączonym zdjęciu. Oleju jest mało i kwalifikuje się już do wymiany. I teraz pytanie. Czy mogę już wymienić olej czy też lepiej poczekać aż DPF się wypali i dopiero wtedy wymienić oliwę?

Załączniki

• log.jpg
    log.jpg
    78.7 KB · Wyświetleń: 46
Czy konieczny jest "Reset wartości adaptacji filtra cząstek"?

4,5 roku jeżdżę AR159 1.9 JTD, 115KM.
Pierwszy raz miałem problem z DPF 7 miesiecy temu. Wtedy filtr dpf był na chemicznym czyszczeniu. I problem mam non stop.
Czy po czyszczeniu chemicznym DPFa, konieczny jest "Reset wartości adaptacji filtra cząstek stałych."???

W programie Mega Macs PC mojego mechanika
nie ma takiej opcji, by zrestartować w komputerze stan filtra cząstek stałych.
Nie ma opcji: Reset wartości adaptacji filtra cząstek stałych.

Czy to jest wypalający się DPF?
Dziś jadąc trasą około 200km głównie autostrada tuż przed zjazdem zauważyłem dziwny ruch wskazówki od turbiny i jakby chwilowe dziwne zachowanie obrotów silnika. Po zjechaniu z autostrady swoją na światłach zauważyłem wydobywający się dym spod maski był on na tyle widoczny że kierowca z auta obok też zwrócił na to uwagę. Przy czym wskazówka od turbiny lekko podskakiwała lekko powyżej 0.
Zaniepokoiły mnie te dymy to normalne?

1,9 diesel 150km 2008rok

No dymu spod maski to raczej nie powinno być...Ale za to za Tobą (szczególnie w czasie jazdy - przyśpieszania) jak najbardziej. Niebieskie zabarwienie i charakterystyczny zapach parafiny to oznaki, że proces wypalania jest w trakcie. Dodatkowo dla spostrzegawczych odczuwalna będzie też wysoka temperatura całego układu wydechowego. Co do czujnika turbo - na wolnych obrotach nie będzie on w czasie wypalania spadał do 0. Wskazówka będzie lekko nad.

Czy to jest wypalający się DPF?
Dziś jadąc trasą około 200km głównie autostrada tuż przed zjazdem zauważyłem dziwny ruch wskazówki od turbiny i jakby chwilowe dziwne zachowanie obrotów silnika. Po zjechaniu z autostrady swoją na światłach zauważyłem wydobywający się dym spod maski był on na tyle widoczny że kierowca z auta obok też zwrócił na to uwagę. Przy czym wskazówka od turbiny lekko podskakiwała lekko powyżej 0.
Zaniepokoiły mnie te dymy to normalne?

1,9 diesel 150km 2008rok

Siemka jak jedziesz i puścisz gaz to wskazówka turbiny automatycznie opada do zera wtedy jest oznaką wypalania filtra dpf, też miałem to co ty że dym wydobywał się z pod maski przy wypalaniu dpf i nie wiedziałem co jest grane okazało się że katalizator trochę ukruszyl i dwa odłamki latały w rurze a jeden w tłumiku końcowym i samochód cały czas chciał wypalać dpf bo te odłamki pewnie blokowały wydech i wszystko dymiło spod maski po usunięciu tych odłamków wszystko się uspokoiło i nie dymi tak było w moim przypadku filtr dpf był chyba tak wyczyszczony ze przez 1tys albo i lepiej nie było wypalania xd

Amortyzatory
Powrót