[159] Czujniki parkowania problemy

sendiii

Nowy
Auto
AR 159 1,9 jtdm 175 km
159 1,9 16v 06r. Mam wersje parktronic przód i tył z wyświetlaczem między zegarami, i działa super ale tylko w słoneczne i ciepłe dni. Gdy pada pokazuje błąd na wyświetlaczu. Chciałbym wiedzieć który z czujników szwankuje żeby mu się bliżej przyjrzeć lecz nie wiem jak sprawdzić który jest uszkodzony, ewentualnie zalany lub nie łączy.Może ma ktoś jakiś sposób??

Cześć
Mam podobny problem w mojej Alfie. Też mam czujniki z przodu i z tyłu. U mnie problem pojawia się (nie zawsze) po myciu myjką ciśnieniową. Wyskakuje błąd parktronica i słychać sygnał ciągły tak jakbym dojechał do jakiejś przeszkody za blisko. Jak auto dobrze wyschnie to błąd sam ustępuje. Poprzedni właściciel miał nawet 2 razy wymieniane na gwarancji wiązki i czujniki w tylnym zderzaku. Jak widać wymiana czujników i okablowania nie pomaga bo u mnie problem powrócił. Myślę że w jakiś sposób woda/wilgoć przedostaje się na połączenia wiązki z czujnikami przy myciu lub podczas obfitych opadów. Jak będę miał trochę czasu to zamierzam zdemontować tylny zderzak i porządnie zabezpieczyć wszystkie połączenia.

Ostatnia edycja:
A skąd wiesz że to w tylnym a nie przednim zderzaku ?? u mnie też piszczy jak odpalę auto i zaraz przestaje .

Ostatnia edycja:
Wiem bo mam faktury z tych napraw i jest tam napisane "Wymiana wiązki i czujników parkowania - zderzak tylny". Było to robione 2 razy i nie załatwiło problemu, więc jak ma to być zrobione dobrze to trzeba to samemu zrobić.

PS. sendiii popraw tego byka w swoim drugim poście :P

Ostatnia edycja:
Trudne słowo:) No właśnie jak Ci wymieniali i nadal nie działa to może właśnie ta druga wiązka jest zła albo zbieg okoliczności że po wymianie tylnej nagle przednia przestała działać.

Ja obstawiam tylne czujniki chociaż powinno się to jeszcze doświadczalnie sprawdzić, np. na myjni polać obficie tylny zderzak i zobaczyć jak zareagują na to czujniki, a potem to samo z przednim zderzakiem. Tylko jak pisałem wcześniej, nie jest u mnie regułą że po każdym myciu mam ten problem więc sprawdzenie tego na "mokro" może być trudne. Nie mniej jednak jestem przekonany że ma to związek z wodą więc trzeba przyjrzeć się wszystkim połączeniom.

U mnie po myjni wszystko działa, ale jak stoi auto na dworze a pada deszcz to nie działa.

A ja proponuję wtedy gdy jest błąd podłączyć się fiatecuscanem do parktronica i będzie wszystko jasne (u mnie padł lewy wewnętrzny).

Wszystko fajnie, ale chodzi o to że system nie padł tylko chwilowo nie działa z powodu wilgoci. Wcześniej napisałem, że dwukrotna wymiana wiązek i czujników nic nie dała.

Wszystko fajnie, ale chodzi o to że system nie padł tylko chwilowo nie działa z powodu wilgoci. Wcześniej napisałem, że dwukrotna wymiana wiązek i czujników nic nie dała.

i właśnie w momencie niedziałania proponowałem podpiąć komputer i sprawdzić co wilgoć uszkadza w systemie parktronica. U mnie tak fiksował lewy wewnętrzny czujnik - był nieszczelny i łapał wilgoć - wymieniłem i spokój :)

Ostatnia edycja:
Na czujniki parkowania nie wolno kierować strumienia z myjki cisnieniowej!

Próbowałem połączyć się przez el327 fiatucuscan 2.61 ale mogę wejść tylko w silnik i nie mogę sprawdzić nic więcej. Nie wiem czy mam zły kabel czy ten program jest ograniczony, może ma ktoś inny program, którym można to skontrolować?

Ostatnia edycja:
bez tytułu.JPGNie wiem jaka to wersja, jest dużo różnych okien ale nie mogę w nie wejść.

Czujnik parkowania wariują

chyba byl inny jeszcze inny temat ale nie znalazlem.Wczoraj po myciu auta przestaly mi dzialac czujniki, wyswietlila sie kontrolka na wyswietlaczu srodkowym i byl ciagly sygnal z czujnikow oraz chyba taki komunikat "parking help not available" (jakos tak).Podjechalem pod dom jeszcze nie dzialalo ale za chwile wrzucilem wsteczny i wszystko OK.Jak myslicie zalalem gdzies kosc czy cos innego??

Prawdopodobnie do którejś kostce dostała się woda. Podłącz ELM i odczytaj jakie błędy wywala sterownik do czujników parkowania. Albo będziesz miał błąd jednego (konkretnego) czujnika. Albo będziesz miał błąd opisujący czy to przód czy tył nie działa.

Ostatnia edycja:
Czujnik parkowania wariują

Witajcie,
może ktoś z Was miał podobny problem i wie jak go rozwiązać.
Od jakiegoś czasu, może będzie z 4 miesiące jak to się dzieje, podczas opadów deszczu i włączaniu czujników parkowania, czujniki z przodu wariują i sygnalizują, że z przodu pojazdu jest przeszkoda. Czyściłem, osuszałem i nic.. Nie dzieje się nigdy przy pięknej, słonecznej pogodzie.
Co może być przyczyną takiej usterki? Może jakiś czujnik padł?
Pandolino

Na pewno pokazują przeszkodę czy masz sygnal dzwiekowy awarii czujników?
Uszkodzona instalacja (przewody lub czujnik) zaczyna świrowac własnie przy wilgotnym i mokrym powietrzu, wartałoby ściagnąc zderzak i przejrzeć kostki, przewody i przeczyścić je. Jak to nic nie da to sensory do wymiany.

Na pewno pokazują przeszkodę czy masz sygnal dzwiekowy awarii czujników?
Uszkodzona instalacja (przewody lub czujnik) zaczyna świrowac własnie przy wilgotnym i mokrym powietrzu, wartałoby ściagnąc zderzak i przejrzeć kostki, przewody i przeczyścić je. Jak to nic nie da to sensory do wymiany.

Po włączeniu czujników włącza się sygnał dźwiękowy, a wyświetlacz pokazuje obiekt przed przednim zderzakiem.
Dzięki Evo666 za radę. Będę musiał rozbrać zderzak i sprawdzić w czym diabeł siedzi. Bo staje się to trochę irytujące.
P.

ja mialem taki problem postawisz piwo jak ci powiem gdzie lezy wina???

Amortyzatory
Powrót