[159] Błąd P2013 Flow shutter valve

michal-ar1

Nowy
Auto
Alfa 159 1.9 JTDm 16V
Witam, przeszukiwałem forum, natrafiłem na podobny temat, ale do końca nie znalazłem odp. Błąd P2013 Flow shutter valve. Czy ktoś z Kolegów wie czego dotyczy ten błąd?
Pojawił mi się dwukrotnie w czasie jazdy (lampka check engine się zapaliła), usunąłem tydzien temu i od teraz spokój, ale wiem że nie na długo. Dlatego prośba do Was.

Google http://www.dtcsearch.com/P2013/
Tłumacząc na "alfowy" - prawdopodobnie przepustnica vel. klapa gasząca lub sterowanie klapami wirowymi Ci nie domaga. W MES-ie możesz uruchomić test przepustnicy (przy wyłączonym silniku). Usłyszysz czy pracuje prawidłowo. Możesz uruchomić test kilka razy dla pewności. I sprawdź przewody i podłączenie wtyczek.
Jeżeli wyjdzie coś z przepustnicą, odłącz rurę od turbo i sprawdź ilość syfu w przepustnicy, bo może to nagar uniemożliwia sterowanie mechanizmem.

Ostatnia edycja:
Dziękuję za sugestię, szczerze to po cichu myślałem że coś z EGR. Cóż, niebawem czeka mnie gruntowny przegląd to dodam to jako kolejny punkt do listy.

Google http://www.dtcsearch.com/P2013/
Tłumacząc na "alfowy" - prawdopodobnie przepustnica vel. klapa gasząca lub sterowanie klapami wirowymi Ci nie domaga. W MES-ie możesz uruchomić test przepustnicy (przy wyłączonym silniku). Usłyszysz czy pracuje prawidłowo. Możesz uruchomić test kilka razy dla pewności. I sprawdź przewody i podłączenie wtyczek.
Jeżeli wyjdzie coś z przepustnicą, odłącz rurę od turbo i sprawdź ilość syfu w przepustnicy, bo może to nagar uniemożliwia sterowanie mechanizmem.
A nie ma tam jakiegoś sterowania elektrycznego, typu silniczek lub elektromagnes który może nie domagać? Mam przeczyszczona całą przepustnicę i też czasami zdarzy mi się ten błąd.

Właśnie przepustnica jest sterowana elektrycznie. Po zdjęciu rury od turbo będzie nawet widać jak się zamyka po uruchomieniu testu.
Co do klap - niech się wypowie ktoś bardziej doświadczony, chociaż na 99% wydaje mi się, że również są sterowane w ten sam sposób.

Ile teraz kosztuje nowa przepustnica do 2,4? Jakiej firmy polecacie? Przyznam że pomimo czyszczenia, idealnie równej pracy silnika jednak irytujące są błędy i przymierzam się do wymiany przepustnicy.

Amortyzatory
Powrót