[159] Czym czyścić reflaktory ?

Adoil

Nowy
Auto
Alfa romeo 159 1.9 Jts
Witam , tak jak w temacie chciałbym wyczyścić reflektory , żeby były jak nowe tzn. miały ten połysk. Prosiłbym Was o podanie dobrych preparatów czyszczących żebym nie kupił jakiegoś badziewia. :)
Jeżeli istnieje już taki temat to proszę o podanie go , używałem szukajki , ale nic nie znalazłem.
Pozdrawiam :)

Słyszałem, że podobno najlepiej czyścić pastą do zębów - bez wkrętu :)

Czyste reflektory

Witam to zależy jakie masz czy z plastiku czy ze szkłą,ja jakiś czas temu czyściłem papierem ściernym wodnym , i pasta polerska np. tempo, tylo musisz sprawdzić z jakiego masz tworzywa ,by ich nie zmatowić jeszcze gorzej ,nigdy nie używaj żadnych rozpuszczalników bo bedzie efekt odwrotny od zamierzonego.

Z tą pastą to też słyszałem. Ogólnie nie polerowałem nigdy szklanych, więc nie wiem. Tu masz jakieś efekty pasty ;) [video]http://www.spryciarze.pl/zobacz/jak-wyczyscic-zamglone-reflektory[/video]

U mnie właśnie są takie lekkie zadrapania od kamyczków , muchy zbite które nie mogę doczyścić , są lekko szorstkie i już nie mają takiego połysku jak by były nowe , a ostatnio widziałem 159-tke na aledrogo z tego samego roczniku co moja i reflektory się błyszczały i też bym chciał uzyskać taki efekt :)

U mnie właśnie są takie lekkie zadrapania od kamyczków , muchy zbite które nie mogę doczyścić , są lekko szorstkie i już nie mają takiego połysku jak by były nowe , a ostatnio widziałem 159-tke na aledrogo z tego samego roczniku co moja i reflektory się błyszczały i też bym chciał uzyskać taki efekt :)

Papier, maszyna polerska z nakładkami (robota ręczna tego jest bardzo męcząca), najpierw matowienie powierzchni, potem polerka aż do połysku. Ogólnie przy 159 trudno uzyskać super efekt "nowego szkła" w lampach. Dużo daje wyczyszczenie soczewki z "mgiełki" od środka reflektora - jest zdecydowanie lepsze światło.

Papier, maszyna polerska z nakładkami (robota ręczna tego jest bardzo męcząca), najpierw matowienie powierzchni, potem polerka aż do połysku. Ogólnie przy 159 trudno uzyskać super efekt "nowego szkła" w lampach. Dużo daje wyczyszczenie soczewki z "mgiełki" od środka reflektora - jest zdecydowanie lepsze światło.
Nie posiadam takiej maszyny , można to zrobić przy pomocy jakiejś pasty tylko skutecznej albo przy użyciu jakiegoś papieru ? :)
Pozdrawiam.

Jak jeździłem peugeotem 206 to spolerowałem TEMPO-czarna lekkościerna, ale oryginalna czeska dostępna w Tesco za 8 zł. Następnie niebieska polerska też Tempo. Lampy jak nowe. Profesjonalnie to matowisz stopniowo papierem o grubości od 2000 do 3000, a potem polerujesz pastą, ale wymaga to użycia polerki. Ja osobiście bałem się, żeby nie spierdolić lamp, ale tak się robi. Aha małe obroty, żeby nie stopić reflektora

Reflektory mam szklane.

Nie wiem w jakim aucie ale na 100% nie w 159. Tam jest poliwęglan. Szkło jest jedynie w przeciwmgielnych. Ja za kilka dni w mojej 159 będę oklejał reflektory folią ochronną. Już kilka razy na forum dawałem link do niej i są nawet zdjęcia co ona potrafi zrobić z matowymi lampami z poliwęglanu. Jeśli ubytki są duże to trzeba by zedrzeć warstwę poliwęglanu i potem okleić tą folią. Natomiast jeśli nie ma dziur to samo naklejenie daje bardzo dużo.

Amortyzatory
Powrót