• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Przepływomierz - wymiana, czyszczenie

Jarek72

Nowy
Auto
Alfa 159 SW 2.4 Q4 210KM+wirus
Witam. Dzisiaj w ASO przy wymianie rozrządu mechanik zwrócił mi uwagę na zabrudzony przepływomierz. Pytanie moje brzmi: czy wymienić czy próbować wyczyścić, jeśli wyczyścić to możecie polecić skuteczną metodę?

Ja u siebie przepławkę czyściłem zwykłym zmywaczem do gaźników,duże i tańsze opakowanie:) ,raczej nie próbuj czyścic pędzlem czy też szmatką:)

Ja też wyczyściłem płynem do gaźników i muszę przyznać że trochę osadów wypłynęło... Poza tym żadnych widocznych skutków nie zauważyłem ;)

Alkohol izopropylowy. Układ pomiarowy jest zalany dość delikatnym żelem :( Po wyczyszczeniu niektórymi specyfikami kończy swój żywot po dłuższym lub krótszym czasie. I niech ci nie wpadnie do głowy czymś tam dłubać ;)

Ja uzywalem tego-
Tylko co to za czyszczenie,skoro przeplywomierz jest nierozbieralny.do tego z obu stron osloniety kratkami i jakimis nitkami,drucikami:confused:.Ale popsikac mozna

Po co czyściliście przepływki? Tak dla przyjemności czy działały niepoprawnie? (Jeśli niepoprawnie to jakie były objawy)

Brudna zaniża wartości i autko słabnie, przydymia itp.

Ja uzywalem tego-
Tylko co to za czyszczenie,skoro przeplywomierz jest nierozbieralny.do tego z obu stron osloniety kratkami i jakimis nitkami,drucikami:confused:.Ale popsikac mozna
Również zamówiłem Liqui Moly, jestem przekonany do jakości produktów tej firmy.

No to taki Niemiecki Orlen. Tyle tylko, że jest uzależniony tylko i wyłącznie od dostawców ;)

Aby niezakladac nowego tematu, napisze tutaj:

Otoz kupilem wreszcie Alfe 159, auto ma przeplywomierz do wymiany, wiedzialem to przy zakupie. Ale teraz mam dylemat wedlug Eper'u (po wprowadzeniu numeru VIN), musze miec BOSCH 0 281 006 048 (OE 51827033) . Natomiast w aucie mam zalozony przeplywomierz BOSCH 0 281 002 763 ( OE 55190587). Jak mam wybrac, chcem kupic nowy oryginal BOSCH, wiec nie chce mi sie wydawac kase na wiatr, jakby niepasowal.

Ostatnia edycja:
Kurcze u mnie egr odłączony, a nadal trochę szarpie. Zastanawiam się nad przeczyszczeniem przepływki. Czy przy czyszczeniu koledzy, którzy już wykonywali takową czynność zmienialiście opaski metalowe na nowe? Czy komuś po czyszczeniu się poprawiało odnośnie szarpania?

Aby szarpało, to przepływka musi być nieźle zasyfiona. Na ogół, to tylko ograniczenie mocy odczuwalne najbardziej w dolnych granicach obrotów.

zmienialiście opaski metalowe na nowe?
Jakiś czas temu wymieniłem wszystkie fabryczne metalowe opaski na takie z możliwością regulacji. Pomogło jedynie w obwodach olejowych, w dużym stopniu zniwelowało zapocenia ;)

- - - Updated - - -

Aby niezakladac nowego tematu, napisze tutaj:
Otoz kupilem wreszcie Alfe 159, auto ma przeplywomierz do wymiany, wiedzialem to przy zakupie. Ale teraz mam dylemat wedlug Eper'u (po wprowadzeniu numeru VIN), musze miec BOSCH 0 281 006 048 (OE 51827033) . Natomiast w aucie mam zalozony przeplywomierz BOSCH 0 281 002 763 ( OE 55190587). Jak mam wybrac, chcem kupic nowy oryginal BOSCH, wiec nie chce mi sie wydawac kase na wiatr, jakby niepasowal.
Wg EPER:
0 281 002 763 ( OE 55190587) został wycofany 5/2009.
0 281 006 048 (OE 51827033) ten aktualnie obowiązuje.

Wg EPER:
0 281 002 763 ( OE 55190587) został wycofany 5/2009.
0 281 006 048 (OE 51827033) ten aktualnie obowiązuje.

Wiem ze zostal wycofany, ale zamienili go na 0 281 002 764. Wedlug numerow OE, BOSCH 0 281 002 764 i 0 281 006 048 to dwie rozne przeplywki.

Amortyzatory
Powrót