[159] sofcik a skrzynia automatyczna - jakie wasze zdanie i DOŚWIADCZNIA

kambizes55

Nowy
Auto
159 JTDm 16V SW Q-T Distinctive
Cześć wszystkim,

Mam zamiar zmienić sobie program i dorzucić trochę koników do mojej alfy i chciałbym poznać opinię specjalistów oraz właścicieli 159 z automatem, którzy już zrobili sobie chiptuning.
Znajomy mechanik trochę się boi, że skrzynia nie będzie nadążała zmieniać biegów przy zwiększonej mocy.

Obecnie mam 150 KM a chcę podnieść do około 180KM

Co Wy na to?

Dzięki z góry za wszystkie opinie poparte doświadczeniem :)

Cześć wszystkim,
Znajomy mechanik trochę się boi, że skrzynia nie będzie nadążała zmieniać biegów przy zwiększonej mocy.

Obecnie mam 150 KM a chcę podnieść do około 180KM

Co Wy na to?

Ja mam fabryczne 200KM i 400NM i skrzynia spokojnie daje radę, więc myślę że przy tych poziomach mocy nie powinno być problemów

Sprawa softu w skrzyni zostaje tylko - Generalnie skrzynia a raczej dobieranei przełożeń i moment ich zmiany jest programowany pod moc/moment obrotowy.

Dzięki za info - czyli robiąc soft specjalista musi też przeprogramować skrzynię automatyczną? Musi to zrobić? Czy to standardowa procedura? Czy może nie wszyscy się na tym znają (z tych którzy się chiptuningiem zajmują)?

Mnie nic nie zmieniano - tylko mapy ecu. Zresztą jak masz manuala też nic przy nim nie majstrujesz, dostraja się mapy pod kompletny napęd.

Mnie nic nie zmieniano - tylko mapy ecu. Zresztą jak masz manuala też nic przy nim nie majstrujesz, dostraja się mapy pod kompletny napęd.
Dla mnie to trochę czarna magia - mapy ecu? To dotyczy skrzyni? Sorry ale wolę trochę wiedzieć, żeby rozmawiając z gościem od chipowania zorientować się czy gościu się zna czy uciekać od niego jak najdalej...;)

Amortyzatory
Powrót