[159] Skrzypiący wahacz

89ozzy

Nowy
Auto
BMW E39 530i
Witam jw mam problem ze skrzypiącym dolnym lewym wahaczem. Raz już był taki problem oddałem auto do mechanika i przez pewien czas był spokój. Teraz zamiast oddać auto wolałbym to sam zrobić pod domem. Moje pytanie brzmi: Czym to posmarować (smar, WD-40 itp.) w jakich miejscach i czy można to zrobić bez zdejmowania wahacza. Z góry dziękuję :)

Z tego co czytałem i sam wiem z doświadczenia (sam miałem ostatnio ten problem) to WD-40 raczej się odradza ze względu na to że źle działa na gumę... A skrzypienie to zapewne sprawa sworznia. Mi facet wstrzyknął pod tą gumę co go osłania silikon w sprayu i pomogło, bez zdejmowania, po prostu na kanale. Na jak długo ten sposób pomaga nie podpowiem bo na drugi dzień wymieniłem cały wahacz żeby mieć spokój;) Różnie, z tego co czytałem to olej wstrzykiwali, towot i pomagało;)

Jeśli pojawił sie problem ze skrzypieniem przegubu kulowego na dolnym wachaczu to trzeba sie spodziewać jego nieuchronnej wymiany.Sposobem doraźnym jest wstrzyknięcie tam jakiegoś oleju lub smaru w sprayu(niestety trzeba przebić gumową osłonkę).Można to zrobić bez uszkadzania osłonki gumowej lecz wiąże sie to z odkręceniem amortyzatora i piasty z dolnego waczacza(wg.mnie praca niepotzrebna bo i tak niebawem trzeba cały wachacz wymieniać)Ja wstrzyknąłem tam smar,,berner,, do smarowania łańcuchów motocyklowych.

Smar polecam wstrzyknąć, ale bardziej w celu ostatecznego zlokalizowania miejsca skrzypienia niż 'naprawy'. Czyli psik w kolejne miejsca+test drogowy. Dalej to już tylko wymiana tulei ew. wahacza, gumy stabilizatora itd.

U mnie skrzypial sworzen, po wstrzyknieciu oleju pomogło na 2 tygodnie (~500km), drugie wstrzykniecie pomogło mniej więcej na ten sam czas. Potem już wymieniłem dolny wahacz na nowy.

Ps
Skrzypienie zawsze się pojawiało po podróży w deszczu, potem jedynie się nasilało.

Ostatnia edycja:
Otóż to, woda po prostu wypłukiwała ten olej i problem na nowo... Lepiej zlokalizować źródło problemu i je usunąć, bo w ten sposób i głowa spokojna, i sama jazda;)
Chociaż z tego co czytałem i pamiętam to ktoś po wstrzyknięciu prawie coś koło 10tys zrobił. Różnie to bywa;)

Otóż to, woda po prostu wypłukiwała ten olej i problem na nowo... Lepiej zlokalizować źródło problemu i je usunąć, bo w ten sposób i głowa spokojna, i sama jazda
Chociaż z tego co czytałem i pamiętam to ktoś po wstrzyknięciu prawie coś koło 10tys zrobił. Różnie to bywa
Ale co masz na myśli ? wymianę samej tulei (słyszałem ze jest taka możliwość) czy wstrzyknięcie jakiejś dużej ilości smaru ?

Skrzypienie najczesciej jest powodowane przez kulowy sworzeń wachacza a nie tuleję.Sworzen waczacza jest niewymienny.

Nie, tak jak kolega Stanley pisze... Pisząc usunięcie problemu miałem na myśli właśnie na myśli wymianę wahacza;)

Koledzy dopadło mnie skrzypienie, ale tylko jak jest gorąco :O Obstawiam dolne wahacze, górne były wymieniane. Czy może miał ktoś taki przypadek? W dzień skrzypi w nocy cisza :O LOL

Koledzy dopadło mnie skrzypienie, ale tylko jak jest gorąco :O Obstawiam dolne wahacze, górne były wymieniane. Czy może miał ktoś taki przypadek? W dzień skrzypi w nocy cisza :O LOL
szykuj się na wymiane dolnych wahaczy,jak będzie wilgoć w powietrzu albo padał deszcz to lekko bedzie skrzypieć,jak sucho to masakra

ja bym obstawial gorne.Mi tez znowu cos lekko poskrzypuje przy mocniejszym depnieciu na hamulec.Wahacze wymienialem 2 tys.km temu(na gwarancji wymienialem oba).Jeszcze poobserwuje co i jak.Teraz jest bajka ale wczesniej to mialem masakre.Raczej nie tak czesto ale jednak cos skrzypnie.

te wahacze to chyba najgorsza zmora w tym aucie :/
i znowu pytanie JAKIE kupić aby być zadowolonym?

Ja mam górne wahacze z Lemfordera.
Puki co cisza, brak skrzypienia ale narazie zrobione tylko ok.5tys. na felgach "18

U mnie też po przesiadce na 18stki z 17stek zaczęły się problemy z wahaczami :/
Co skrzypi w tych górnych? Wada produktu czy można tam coś zrobić aby była cisza?

U mnie też po przesiadce na 18stki z 17stek zaczęły się problemy z wahaczami :/
Co skrzypi w tych górnych? Wada produktu czy można tam coś zrobić aby była cisza?

W górnych to pewnie sworzeń skrzypi. Do dolnych wahaczy wstrzykują olej do sworznia, natomiast nie wiem czy ktoś w górnym wahaczu próbował robić taką operacją.

Czyli pozostaje wymontować górne wahacze, oddać na reklamację i czekać? A co z autem na klockach? I kto płaci mechanikowi za demontaż/montaż? jaja jakieś :/

najlepiej to robić w ASO bo jak coś zacznie skrzypieć to walić prosto i niech wymieniają za free :D czy się myle?

..tylko w ASO to są mega fajne ceny;) w ASO-Katowice cena za przedliftowego 560zł, natomiast za poliftowego 640zł. Ja wymieniłem na Lemfordera za którego zapłaciłem 365zł.

Niby tak, ale ja płaciłem za TRW jakoś 350zł jak dobrze pamiętam, a teraz płacić za demontaż/montaż auto będzie stało. Lepiej dołożyć 150 i mieć w razie problemów z wahaczem spokój, niech się ASO męczy i wymienia na swój koszt.

Amortyzatory
Powrót