Przeróbka z 2.5 V6 na 3.0 V6

• Autor wątku Autor wątku MISZEL
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
  • Tagi Tagi
    v6
M

MISZEL

Guest
:) Witajcie kochani klubowicze!!!!
Poszukuję od fachowca czyli mechanika który zna się na Alfach! (bez urazy klubowiczów! )opinij oraz porady!
Czy jest możliwość przerobienia 2.5 v6 na 3.0 v6 bez tuningowania?
Są różne wpisy na ten temat: że wystarczy tylko zmienić wałek roz. i głowicę, bo dół silnika jest taki sam, a inni piszą że wszystko jest inne, i że najlepiej jest wymienić silnik i to też są różne opinie! piszą że najlepiej jest kupić alfę 3.0v6. Nie mam zamiaru sprzedawać swoją alfę bo za dużo kasy w nią włożyłem.Proszę o pinię tych osób które znają się naprawdę na mechanice i poważnych!!!!Pozdrawiam wszystkich z forum alfaholicy!!!!!!!

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Doloz kompresor. Wyjda te same pieniadze podejrzewam. A jak znasz silnik to tym lepiej.

Tapatalk.

Silniki się różnią właśnie pojemnością:P Musisz przełożyć silnik. Pasuje idealnie, bo zewnętrznie są takie same.

Witajcie! koledzy bardzo wam serdecznie dziękuje za zainteresowanie się tą sprawą ale może jeszcze jakieś podpowiedzi.
Jeśli chodzi o kompresor to ile to kosztuje i gdzie to można kupić. A jak trzeba będzie kupić silnik to najlepiej żeby był w aucie aby sprawdzić czy jest ok. Jak będzie ktoś coś słyszał to dajcie znać najlepiej żeby była puknięta(po wypadku) alfa 166.Pozdrawiam chłopaki!!!!!!!!!!!!

Kolego, kompresor to rzeźba. Nie było takiego rozwiązania więc przerobienie silnika to taczka pieniędzy i szukanie kogoś co się podejmie.
Jeżeli chodzi o przeszczep to ktoś na forum kilka dni temu właśnie się zdecydował bitą sprzedać zamiast robić przeszczep więc ma ładne zdrowe 3,0V6 z 2002. Poszukaj w ostatnich postach. Poza tym QBA z tego co wiem ma silnik. A jeszcze poza tym to bazar.

Mam silnik i oddam w dobrym pieniądzu ;)

:DDzięki marek30482 za podpowiedzieć by sprawdzić post na temat 3.0v6 2002 ciekawe ile ile on chce za ten silnik!!!

Weź wszystko. Będziesz miał dawcę.

- - - Updated - - -

Jeszcze nie jedno Ci się przyda :P

QBA bardzo ci dziękuje za rozmowę na temat silnika 3.0 v6 i poradę! fajny z ciebie gość!!!:D zawsze jest tak że jak poznasz fajnych ludzi to jakaś przeszkoda.Szkoda że tak daleko masz ten warsztat! Muszę wszystko to przemyśleć i policzyć , trochę w nią wsadziłem pieniędzy, no i ten roz.kpl.wymieniony skf i świece kpl. przejechane gdzieś ok. 2000km, bo do 3.0 v6 też najlepiej wymienić na nowy.Jak bym miał klienta na mój silnik to byłoby w miarę sensowne.

no i ten roz.kpl.wymieniony skf i świece kpl. przejechane gdzieś ok. 2000km, bo do 3.0 v6 też najlepiej wymienić na nowy.

I gdzie jest problem?? Weź rozrząd świeczki i przełóż do swojej Tylko pasek wymień na nowy a reszte mozesz pchać ze swojego silnika jak faktycznie ma 2000 km przejechane.

:)Witaj Dziubek99. Ja nie widzę problemu tylko wiesz jak kupię silnik 3.0 v6 to jak ja sprzedam silnik 2.5 v6 bez rozrządu no chyba że tak się sprzedaje nie mam pojęcia!!! No chyba że któryś z kolegów powie jak to się sprzedaje. Mój silnik 2.5 v6 przebieg 194000km olej w silniku Shell Helix H7 10W-40 rozrząd rolki SKF,napinacz paska SKF pasek Continental Pompa wody Metelli. 1998 alfa 166 srebrna alufelgi 17cali oryginalne 6szt.Moja Alfa wygląda jak mój Awatar.

Kto Ci nalal taki olej do tego silnika...? Ze sprzedaza 2.5 mozesz miec problemy, zbyt wiele tego jest ;] moj lezy pod wiata od dawien dawna ;D jesli masz przejechane tylko 2k km to nawet paska bym nowego nie dawal tylko caly zestaw przelozyl.

Amortyzatory
Powrót