166 2,5 V6 Moc/prędkość problem? (komp)

dawideksl

Nowy
Auto
166 2,5 V6 Sportronic
Cześć. Dzisiaj postanowiłem przegonić trochę bellę, problem zauważyłem w tym, że gdzieś tak od 120-130km/h już nie chciała iść. Doszedłem do 160, ale jak w męczarniach. Więc tak: przepływomierz - wymieniony w tamtym roku - bosch, przejechane jakieś 3000km. Sonda Lambda - wymieniona ok. miesiąc temu, czujnik położenia wału - wymieniony jakiś miesiąc temu. Na moje oko - dolot szczelny. Przed chwilą podpiąłem pod kompa, wyskoczył błąd:Zrzut ekranu 2013-10-19 o 16.34.59.jpg

Następnie zrobiłem wykres - nie podczas jazdy - na postoju, rozgrzany silnik, i 2x do odcinki. Wygląda ok moim zdaniem. nie mogę dodać csv, więc załączam 2 screeny z notatnika.
Zrzut ekranu 2013-10-19 o 16.55.36.jpg

Zrzut ekranu 2013-10-19 o 16.55.41.jpg

Co myślicie?

edit: potencjometr pedału gazu pracuje od 0-100% więc też ok.

Ostatnia edycja:
Prędkość obrotowa, sygnał lambda, sygnał przepływomierza, kąt wyprzedzenia zapłonu, czas wtrysku, % otwarcia przepustnicy. Zaznacz wymienione źródła i zapis wartości z przejazdu jakaś szybką trasą. Wystaw CSV to może coś wymyślimy.
Silnik ma instalację LPG? Mierzyłeś kiedyś kompresję na cylindrach?

ok, jutro postaram się to zrobić. LPG nie ma, kompresja nie mierzona. teraz jechałem już po skasowaniu tamego błędu - jakby lepiej szedł. (a moze po prostu to ze mną a nie z alfą jest coś nie tak ;)) do 160 bez problemu, dalej nie było warunków. Jak przejechać się tą trasą? 3 biegi do odcinki, wysokie obroty itd, czy raczej normalnie? i jak długi odcinek?

Jedź w pełnym zakresie obrotów i obciążeń.
Zdolność przyspieszania oceniałeś na podstawie wskazań szybkościomierza czy własnych obserwacji?

Jak przejechać się tą trasą? 3 biegi do odcinki, wysokie obroty itd, czy raczej normalnie? i jak długi odcinek?

Widzę, że masz Sportronica. Jeżeli moc jest OK, to jadąc na Sporcie na dwójce dobijasz do 120 i zmienia Ci bieg. Nie powinien Ci zwalniać/zamulać na końcówce biegu (od 110 do 120). Jeżeli na pełnym ogniu dobija do 120 i zmienia bieg, to zauważ, że zaczyna zmieniać przy 6500 obr, a kończy mniej więcej przy 6700 obr.
Po prostu czuć tą siłę rozpędu - chciałby dalej, ale skrzynia zmienia bieg i obroty spadają już na trójce.
Jeżeli pod koniec biegu zamula, ledwo dociąga do 120, długo zmienia bieg, bo "nie ma siły", tak jakby moment obrotowy był za mały, to znaczy że nie masz pełnej mocy.

Na 3.0 jest to jeszcze bardziej zauważalne - po zmianie na 3-ke jak patrze na prędkościomierz to mam już 130km/h ;)

Amortyzatory
Powrót