Błędy P0420, P1135, P1172

zadra66

Nowy
Auto
166 2,5v6 2002r.
Witam

Koledzy dalsza część moich problemów z błędam(auto z gazem)i:

1.P0420 -To wiadomo katalizator 1, jako, że jest oberwany to wiadomo skąd błąd. I tu pytanie czy uszkodzony kat lub jego brak ma jakiś wpływ na prace auta orpócz wyświetlanego na stałe błędu i biednego środowiska. Jako, że sonda regulacyjna od dawki paliwa itp jest przed katem a za nim jest tylko kontrolna to wydaje mi sie, że oprócz błędu nie powinno być konsekwencji jak uważacie?

2.P1135- to rezystancja grzałki przed katem 1. Dlaczego tylko czasem pojawia się ten błąd raz na jakieś 500km przeważnie po trasie? Sonda pokazuje prawidłowe napięcie od 30mV do 900Mv.

3.P1172 to Korekta mieszanki(multiplikatywan) Co to jest? Czasem pokazuje sie na FES-ie pojęcia nie mam o co caman.

dzieki za pomoc
.pozdrawiam

1. To że kontrolna to nie znaczy że nie wypływa na mieszankę. Przecież po to ona jest. Jeżeli pierwsza i kat zrobią robotę to druga nie miesza. Jeżeli jednak nadal są złe spaliny to mapa jest korygowana. Pierwsza czy druga sonda, nie ma znaczenia - funkcja ta sama.
2. Może grzałka już pada?
3. Podejrzewam że to przez p.1.

Jak masz dziurę w wydechu to sonda jest niedogrzana i stąd błąd grzałki

Nie ma dziury ale oberwany jeden kat lata w środku więc przepływ jest wiekszy i faktycznie może sie sonda nie dogrzewac ale to jest bląd grzałki przed katem a nie za nim. Kolego marek230482 z tym wpływem na mieszankę to bym był ostrożny. W wiekszości aut nie ma wcale sondy za katem tylko przed. Czytając zasade działania sondy za katem czytamy, że jest ona po to aby wychwycić moment uszkodzenia kata w celu ochrony środowiska. A sonda przed katem odpowiada za skład mieszanki. Dlatego jak padnie sada przed katem lub zrobi sie przed nią dziura w kolektorze to auto zaczyna bardzo duzo palic bo sonda ciagnie dawke paliwa. Pozatem nie widze żadnych negatywnych skutków nie ma rożnicyw mocy anie w spalaniu.

- - - Updated - - -

A co dokładnie oznacza błąd P1172?

Możliwe że masz rację z tą sondą. A możliwe że nie. Generalnie nie da się łatwo pozbyć ani jednej ani drugiej. Bywa to też mocno uciążliwe przy montażu lpg - tak słyszałem. Ja mam tylko jedną. A zamienić sond miejscami nie możesz?

Błąd P1172- kiedyś miałem okazało się że mapa gazu się rozjechała, po wgraniu mapy błąd znikł.

Amortyzatory
Powrót