Chrobotanie przy odpalaniu auta

kobielczak

Nowy
Auto
GT 2.0 JTS
Cześć, mam taki problem, otoz od czasu kiedy rozebrali mi 3/4 auta po wymianie sprzegla, zauwazylem, iz przy odpalaniu ZIMNEGO silnika, sluchac chrobotanie/zgrzytanie podobne do tego jakby byl uszkodzony bendiks na rozruszniku.
Jak auto jest cieple - takiego chrobotania/zgrzytania nie ma, albo jest BARDZO cicho.

Czy moze to byc po prostu zle zalozony rozrusznik?

Przed wymiana sprzegla - nic takiego nie mialo miejsca.

Jeżeli dźwięk jest po odpaleniu i znika jak jest silnik jest ciepły, obstawiam którąś rolkę na pasku urządzeń pomocniczych. Żeby w 100 % nie stwierdzić że to jest to, trzeba by zrzucić pasek na zimnym silniku, odpalić i słuchać.

Wysłane z mojego HTC One S

Można powiedzieć - ze wszystkie rolki prowadzące na pasku pomocniczym są nowe. Wymieniałem je nie tak dawno temu.

Obstawiam w sumie na rozrusznik - bo w starym aucie byl podobny dzwięk i okazalo się, że bendiks w rozruszniku za pozno "puszcza".

a wymieniałeś tylko sprzegło?dwumas tez wymieniłeś czy został stary?cykanie,chrebotanie,pukanie często są objawami kończącego sie dwumasu

Nie wymienialem 2masu poniewaz byl w bardzo dobrym stanie i nie wymagal wymiany.
To chrobotanie / zgrzytanie ma miejsce podczas odpalania i trwa 1/2 sekundy az auto "zapali".

albo Panowie którzy naprawiali coś spierniczyli przy montażu albo tak jak mowisz kończy się rozrusznik,ewentualnie sprawdź czy jest dobrze dokręcony,bo jak wiemy dostęp jest kiepski,może nie prawidłowoo dolega czyli jest skoszony i przy rozruchu obciera

Chciałem po prostu wiedzieć - czy panowie mogli "zle" przykrecic rozrusznik - czego powodem jest owy dźwięk?

Fakt, jeżeli jest to moment po odpaleniu to należałoby skupić się na rozruszniku.

Wysłane z mojego HTC One S

w tym silniku prawdopodobnie założyli Ci rozrusznik na 2 śruby, bo trzecią jest ciężko przykręcić, jak zrobili to trochę krzywo to może być taki efekt

Kubicze - bardzo dziekuj za pomoc!
Czy od dolu silniku - po sciagnieciu oslony oczywiscie pod silnikiem, bede widzial wszystkie 3 sruby czy bedzie trzeba tam rzezbic zeby sie dostac do rozrusznika??

- - - Updated - - -

Mała aktualizacja:

Zaglądnąłem pod auto - okazało sie, że po wymianie sprzęgła mam dość spory wyciek z góry skrzyni.
Jutro jade auto oddać tam gdzie mi je robili.
Rzuciłem okiem też na rozrusznik. Nie jest luźny. 2 śruby są zamontowane aczkolwiek, nie wiem jak wygląda ta trzecia śruba co wchodzi do bloku silnika.

Proszę powiedźcie mi - czemu ten rozrusznik "chrobocze" gdy silnik jest zimny? Po chwili jazdy i po ponownym odpaleniu na ciepłym - problem nie występuje.

Amortyzatory
Powrót