2.5 v6 nierówna praca na wolnych obrotach

bussoholik

Nowy
Auto
AR 166 2.5 v6 00r CF2 GRIGIO CHIARO.
Koledzy, moja nowo zakupiona Alfa niedomaga. Na biegu jałowym mam nierówne obroty wg. wskazań obrotomierza wahają się/falują pomiędzy 600-800 RPM. Cały silnik kołysze się w komorze i kołysanie przenosi się do wnętrza auta, siedząc na fotelu wyraźnie czuć "bujanie" silnika. Postawiłem alfę na kanał i sprawdziłem poduszki silnika (lewa dolna, prawa przednia, prawa tylna i prawa górna). Prawa tylna ma lekki luz.

Rura układu wydechowego (pierwszy odcinek z kolektora do katalizatora, tylna czyli ta bliżej kabiny pasażerskiej ) co 2-3 sek wpada w wibracje i dzwoni. Wydech jest pospawany i nie ma dziur, tylny tłumik jest nieoryginalny - Ulter, katalizator jest ale nie wiem czy cały, czy tylko obudowa. Układ wydechowy jest głośny i zastanawiam się nad tym jak go wyciszyć. Silnik ma moc w całym zakresie obrotów, problemem jest tylko praca na wolnych obrotach.

Na dniach będę miał interfejs diagnostyczny i sprawdzę czy komp. nie ma w pamięci jakiś błędów. Jakie macie sugestie ? Od czego zacząć ?

Od czego zacząć ?
Właśnie od podłączenia do komputera. Tylko w ten sposób sprawdzisz co jest nie tak. Jeżeli nic nie wykryje (trzeba też zrobić pomiary przepływki i sondy) to trzeba profilaktykę. Sprawdzenie szczelności dolotu, świece.

Jak wyżej taki to urok alf. Tak to można strzelać sonda, przepływka, świece itp. i itd.

U mnie pomogła wymiana cewki a przy okazji również świec.

Wysłane z mojego HTC Desire 500 przy użyciu Tapatalka

Wow. Napisałem i pomyślałem sobie, zajrzę jutro wieczorem, może ktoś odpisze :) Dzięki za info, jutro wrzucę filmik na YT z pracy mojej v6, może komuś kiedyś to pomoże gdy problem zostanie już rozwiązany. Czy w AR 166 2.5 v6 występuje coś takiego kontrolka "check engine" ? Pytam bo w poprzednich autach wypadanie zapłonu, awaria cewki itp. powodowała zapalenie się takiej kontrolki. W środę podłączę się pod kompa i dam więcej info.

Kontrolka oczywiście jest ale to co ecu rejestruje zależy od rocznika. Wypadanie zapłonów ecu rejestrowało dopiero po 2002 roku (albo 2003). Wcześniej nie. Więc tak tego nie namierzysz. Na teraz to sprawdź szczelność dolotu. Obejrzyj, potem wszystko rozkręć i skontroluj. To nie kosztuje a jest najczęstszym powodem nierównej pracy. Potem komp i pomiary. Ile powietrza wchodzi, ile wychodzi (odczyt lambdy). Wtedy coś będziemy wiedzieć. A może są błędy potencjometru. Wszystko się dowiesz.

- - - Updated - - -

A tak poza tym uzupełnij profil. Skąd, który rocznik auta.

Jakim interfejsem można podłączyć się do AR 166 z 2000 roku ? Mam na wyposażeniu ELM 327, ale moja Alfa jest chyba za stara do tego interfejsu. Myślałem nad zakupem własnego interfejsu diagnostycznego do tego auta. FiatECUScan + VAG KKL będzie działał z moją Alfą ?

W 166 lepiej mieć KKL`a pomostkowanego (lub z przełącznikiem)

W tym np. uszczelki pod kolektorami (tymi chromowanymi). Kiedyś jedną miałem uszkodzoną i silnik chodził jak traktor.

Cenna uwaga mi delikatnie falują tak o 50obr czasem bardziej ale tam jeszcze nie sprawdzałem. Jedyna opcja to wyjąc te barany po kolei nie? Mam gaz i troche tam ciasno jutro sprobuje je podokręcać na poczatek. U mnie zauwazyłem tez, że jak przelacze na gaz to roszke bardzoej faluje ale to poewnie wina cewek na gazie potrzebna lepsza iskra.

Jak wyjmiesz barany to już raczej musisz założyć nowe uszczelki. Przynajmniej u mnie ich zdejmowanie oznaczało zniszczenie. A skoro już zdejmiesz barany to warto zdjąć kolektor i wymienić świece i cewki;) Uszczelki kosztują koło 120zł. Szkoda by było dwa razy płacić.

Tak, ale po co odkręcasz barany do wymiany świec????
Wystarczy popuścić opaski na gumach i wysunąć kolektor z baranów.

A ten objaw pojawił Ci się nagle, czy zawsze silnik trochę nierówno na wolnych chodził??

Tak, ale po co odkręcasz barany do wymiany świec????
Wystarczy popuścić opaski na gumach i wysunąć kolektor z baranów.

Nie dało rady u mnie tego zrobić bez niszczenia uszczelek. Guma była poprzyklejana do króćców kolektora. Mówię tylko koledze jak to wyglądało u w moim przypadku. Jeśli uszczelki byłyby nowe pewnie zeszły by i nadawały by się do ponownego montażu. U mnie pewnie miały ze 100kkm.

Wysłane z mojego HTC Desire 500 przy użyciu Tapatalka

To że celulozowe podkładki (uszczelki) pod baranami się przyklejają i niszczą przy demontażu to jest oczywiste. Ale kolektor z baranów (z tych gumowych łączników) po odpięciu opasek wyskakuje jak ta lala. Nigdy nie słyszałem żeby ktoś z tym miał problem i musiał odkręcać barany. Może u Ciebie ktoś to faktycznie zakleił? Nie wiem, ale tak nie może być. Fakt że guma jest stara i sztywna ale wysunąć powinno się lekko.

Fakt że guma jest stara i sztywna ale wysunąć powinno się lekko

Ja się z tym męczyłem bardzo, guma była sztywna na maksa i pękała. Generalnie gumy były w takim stanie, że kupiłem wszystkie nowe i teraz jest bajka.

zadra66: jeśli Ci faluje o 50obr to chyba nie jest to. U mnie tak jak pisałem silnik na wolnych chodził jak traktor (głośno, nierówno, trząsł), od 1,5-2tys obr. było już OK.

chyba czesc osób rozmawia o różnych uszczelkach , te pod baranami i te gumowe co wchodzą w barany , gdzie dostane te drugie? bo są juz twarde i popękane łapią lewe powietrze...

Amortyzatory
Powrót