akumulator łatwo sprawdzić miernikiem rezystancji wewnętrznej lub po prostu rezystorem mocy, zaklady sprzedające akumulatory powinny to mieć
Panowie podepnę się pod temat byłem dzisiaj na sprawdzeniu akumulatora w aucie mam 74Ah i 700A rozruchowego na testerze wyszło, że aku ma 499A rozruchowego i pokazało informację, że akumulator nadaje się do wymiany. Sprawdziłem napięcie ładowania i wynosi 13.6V przy wyłączonych i włączonych różnych odbiornikach prądu. Gość stwierdził bym podładował akumulator powinno go troszkę podratować jednak najbardziej martwi mnie to ładowanie jak myślicie jest altek to regeneracji czy można jeździć na takim ładowaniu? Kontrolka akumulatora nie zapaliła mi się jeszcze ani razu.
U mnie wytrzymał 13 lat (oryginał z napisem alfa romeo), padł w ubiegłym roku.
Witam
podobny problem z ładowaniem Alfa 166 jtd pl.
napięcie mierzone z aku wynosi 13.7-8
po włączeniu klimy spada do 12.3-4 nawet do 11.7
następnie odpalenie silnika baaardzo problematyczne dłuuugo, ale jakoś pali.
auto zostawiłem na week i w poniedziałek 10.5 prądu, nie odpalił, ładowałem przez noc i rano odpaliło jak gdyby nigdy nic, ale wartości prądu się nie zmieniają tzn. j.w.
co powoduje taki spadek?
opór rolek paska, łożysko sprężarki itp, czy alternator?
jutro pojadę do speca od regeneracji alternatorów by ocenił alt.
pozdrawiam![]()
Witam po wizycie u mechnika alternator jest ok ...akumulator ok problemem jest włączenie się jednocześnie dwóch wentylatorów, spadek napięcia, alternator podaje wtedy 70amper.pozdrawiam![]()
Sprawdź spadki napięcia na przewodach plusowych. U mnie problemem była zakuwka na głównym przewodzie plusowym do skrzynki bezpieczników w komorze silnika.
Ze względu na klauzulę sumienia mogę odmówić pomocy....
były Fiat 126p; Honda Accord Mk4 FL 2.0 B+G; Opel Vectra 1.8 CD B+G ; Fiat Punto II 1.2 8V B+G
jest Alfa 166 2.4 jtd '04...jak przystało na fana motoryzacji
Opel Astra J B14NEL - pożeracz korków
http://chomikuj.pl/danus77