• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

2.4 JTD 140KM przegrzewa sie

apophis

Nowy
Auto
ALFA ROMEO 166 2.4 JTD
Witam. Opisze swój problem. Przy prędkości 120 +- raptownie wskazówka temperatury rośnie do 130 stopni a w kabinie zaczyna lecieć zimne powietrze. dopiero jak stanę to temperatura po chwili raptownie spada jakby coś puściło. Nadmieniam ze pompa wody wymieniana byla w wakacje wraz z termostatem. Objawy tak jakby duży obieg nie działał. Nawet stary termostat wybebeszyłem i dałem drugi w rurę biegnącą do chłodnicy. Chłodnice tez wymieniłem i nic nie pomogło. Brak już pomysłów. Może ktoś miał podobnie? :(:( dodam jeszcze ze syczy mi przez korek ze zbiorniczka wyrównawczego i cały czas zapowietrza mi sie chłodnia cały czas leci mi powietrze jak odkrece odpowietrzenie na chłodniy te po lewej stronie.

Ostatnia edycja:
Może się nie znam za bardzo bo sam mam pierwszego diesla w życiu ale nie napisaleś czy wentylator się załacza powyżej 90 st i sprawdził bym jeszcze czujnik temperatury.Płynu miałeś w normie rozumiem?A syczenie jest normalne przy tak wysokiej temperaturze cieczy bardzo wzrasta ciśnienie u układzie chłodzenia dlatego jak odkręciłeś korek odrazu ciśnienie zeszło.I tak dobrze bo mi w benzyniaku rozsadziło gumowe węże.Sprawdź jeszcze czy termostat się nie zawiesił(to że nowy nie znaczy że nie może się zawiesić)szczelność całego układu,czy gdzieś wycieku nie ma i czy nie jest zapowietrzony.

Ostatnia edycja:
Witam. Opisze swój problem. Przy prędkości 120 +- raptownie wskazówka temperatury rośnie do 130 stopni a w kabinie zaczyna lecieć zimne powietrze. dopiero jak stanę to temperatura po chwili raptownie spada jakby coś puściło. Nadmieniam ze pompa wody wymieniana byla w wakacje wraz z termostatem. Objawy tak jakby duży obieg nie działał. Nawet stary termostat wybebeszyłem i dałem drugi w rurę biegnącą do chłodnicy. Chłodnice tez wymieniłem i nic nie pomogło. Brak już pomysłów. Może ktoś miał podobnie? dodam jeszcze ze syczy mi przez korek ze zbiorniczka wyrównawczego i cały czas zapowietrza mi sie chłodnia cały czas leci mi powietrze jak odkrece odpowietrzenie na chłodniy te po lewej stronie.

A jaki masz płyn? Nie masz czasem wody? Sorry, może głupio to zabrzmi, ale wygląda to jakby ci się płyn gotował, zapowietrzał układ (stąd zimne powietrze, bo nagrzewnica jest najwyżej) a potem przy niższej prędkości przestaje się gotować, ciśnienie spada i wszystko wraca do normy.
Podobny efekt uzyskasz jak ośka na pompie zacznie się obracać w wirniku i stanie obieg. Masz pompę z metalowym wirnikiem? Wiem, że wymieniałeś, ale może po prostu pech i padła?

jak się podniesie znacznie temperatura to sprawdź czy węże nie robią się twarde- jeżeli robią nie wróży to nic dobrego - nie będę krakał

Pompa wodna do wymiany. Luźny wirnik pompy. Miałem to samo.

Wiatraki chodzą 1 bieg potem 2 bieg a pompa byla z metalowym wirnikiem (HEPU)
teraz wstawiłem z plastikowym firmy RUVILLE. Zobacze czy pomoze.

I jak kolego,wymiana pompy pomogła?Wiadomo co padło?Fajnie gdyby inni forumowicze wiedzieli co było przyczyną takiego problemu.Sam jestem ciekaw...

Pewnie pomogła bo juz kolega nie dopisuje nic do wątku. Jakby dalej miał problem to by kontynuował :)

wstawilem tez nowy termostat i niestety wszystkie zabiegi zawiodły prawdopodobny najgorszy wariant uszczelka

witaj kolego.mialem podobne objawy jak u ciebi... u mnie byl problem z masa i dlatego temperatura szalala ciagle do 130st.Pociagnij dodatkowa mase na silnik i powinno byc dobrze juz.pozdrawiam

tamat zamkniety. wymieniłem silnik i po temacie. ten w porównaniu tamtego petarda:cool:

Amortyzatory
Powrót