• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Pęknięta miska olejowa w V6.. - co robic?

kobielczak

Nowy
Auto
GT 2.0 JTS
Cześć.
4 miesiące temu wymieniałem olej - zauważyłem, że przy korku - delikatnie się poci miska. Wykręciłem korek, zlałem olej i zauważyłem, że pęknięta jest miska olejowa przy gwincie. Wygląda to tak, jakby ktoś za mocno wkręcił śrubę i po prostu miska pękła na gwincie.
Oczywiście, nie miałem czasu aby ściągnąć miskę - więc... zrobiłem fuszerkę. Wkręciłem korek, zalepiłem dookoła korek przy pomocy POXILINY i.. trzyma :D Nic nie cieknie.
Problem polega na tym, że lada moment - zbliża mi się wymiana oleju. Myślę, że chyba ciężko będzie odkręcić ten korek ponowie - dlatego chciałbym zapytać się was - co teraz zrobić?

Jakie są koszta wymiany miski? Robocizny? Czy można pospawać miskę? Wymienić na używaną?

Potrzebuje pomocy - bo nie chciałbym przepłacić i zostać wycyckany :)

Pójdzie to pospawać, ale będziesz musiał zdemontować całą miskę odtłuścić i zawieźć specowi ;p

P.S Taka malutka dziurka to wiesz - do pospawania więc się nei przejmuj :)

Ew. jak byś potrzebował to leży u mnie gdzieś miska w b.dobrym stanie więc mogę tanio sprzedać co by się nie marnowała ;)

Miska ma rynku części używanych jest na tyle tania, że nie ma sensu bawic się w spawanie.
Na upartego raz możesz olej odessać przez bagnet.
Wymiana miski w V6 też nie jest taką prosta więc znajdz mechaniora z głową.

to ciekawe, mechanicy mają coś czym można wyciągnąć olej przez bagnet ?

Chyba lepiej jest mi kupić miskę i ją po prostu wymienić..

Krispl - jestem na tel, odezwij się proszę na PW.

Ile serwis powinien zawołać za wymianę miski?

U mnie też misa pęka, a raczej w jednym miejscu ma takie jakby mikropęknięcia... Chyba od przegrzania :( Uroki aluminiowych misek. Człowiek uważa żeby nie zahaczyć o nic, to zacznie pękać od nagrzania... Stalowe sprawdziłyby się dużo lepiej.

to ciekawe, mechanicy mają coś czym można wyciągnąć olej przez bagnet ?

Każdy serwis z olejami ma odsysarke.

U mnie też misa pęka, a raczej w jednym miejscu ma takie jakby mikropęknięcia... Chyba od przegrzania :( Uroki aluminiowych misek. Człowiek uważa żeby nie zahaczyć o nic, to zacznie pękać od nagrzania... Stalowe sprawdziłyby się dużo lepiej.

Tytanowy, dziwną terorie wykminiłes, jakim cudem nawet przegrzany olej może spowodować pęknięcie miski oleju ?!
A jeśli chodzi o to, że stalowa sprawdziła by się dużo lepiej to muszę Ci powiedzieć, że jesteś w błędzie.
Alu ma to do siebie, że kurewsko dobrze oddaje ciepło, a co za tym idzie jest także pewnego rodzaju chłodnicą oleju.
Busso to był bardzo mądry gość i na pewno wiedział co robi.

Ostatnia edycja:
Stalowa miska spowodowała, by, że chłodnica oleju była by chyba wielkości chłodnicy wody:P

poza tym dobre aluminium się wygnie przy uderzeniu a stal pęknie - no i dochodzi jeszcze masa takowej.

Może biorąc pod uwagę czyste aluminium to tak. Ale przy duraluminium to niestety nie masz racji. Miska z duraluminium Ci pęknie. A stalowa wgniecie.
W samochodach miska aluminiowa jest stosowana przede wszystkim ze względu na bardzo dobre odprowadzanie ciepła. W drugiej kolejności może masa.

Amortyzatory
Powrót