Brak świateł mijania

aro_1977

Nowy
Auto
AR159 Q-tronic
Alfa mi dziś wieczorem zrobiła na złość. Przekręciłem światła w pozycje mijania i mam tylko postojowe, nic się nie zmienia pomiędzy ustawieniem pozycyjne/mijania. Na szczęście kawałek po mieście oświetlonym i wróciłem na postojówkach. Nie świeci się też błąd oświetlenia, co to takiego?

Mijania nie sa sygnalizowane bledem
Zacznij od podstaw - bezpieczniki , zarowki itp

Zacząłbym od bezpieczników ale pojęcia nie mam gdzie jest bezpiecznik od świateł - większość bezpieczników w skrzynce obo kierownicy to SERVICE 1,2,3,4,itd
Dobra znalazłem pod maską ale to nie to - bezpieczniki są ok. Mam lampy xenon chyba - nie wiem jak to się sprawdza?

Ostatnia edycja:
To przeczytaj instrukcję. Od tego się zaczyna. Sprawdź też żarówki.....

W komorze silnika po prawej stronie jakby na blotniku (od kierowcy) mała czarna skrzynka

Wysłane z mojego HTC One

Kurcze zawsze to samo człowiek pyta to od razu czytaj instrukcje. Mam niemiecką, a to dla mnie obcy język, a polska z nowego rocznika rozbiega się ze starym modelem z 1999.

Dzięki znalazłem ale bezpieczniki oba są ok - dodam że nie mam też, pewnie dlatego że mijania nie działają, świateł drogowych, czyli pozycja do deski rozdzielczej. Działają tylko na krótko czyli do siebie.

długie, do siebie działają bo to są inne żarówki( nie ksenony).czy masz na podmianę żarnik? aby wykluczyć je. być może dzieje się coś z przełącznikiem

Ostatnia edycja:
Czy lampka/kontrolka świateł mijania byłaby zgaszona gdyby to była awaria bezpieczników albo żarówek czy to wskazuje że po prostu przełącznik szwankuje i w ogóle nie włącza mijania? Bo po przekręceniu z pozycyjnych na mijania nie zmienia się nic, nawet na desce nie zapala się lampka.

długie, do siebie działają bo to są inne żarówki( nie ksenony)

To, co piszesz to biksenon. W roczniku '99 to chyba zwykły ksenon jest? W moim 2002 mam ksenony, a długie są zwykłe.

Bo po przekręceniu z pozycyjnych na mijania nie zmienia się nic, nawet na desce nie zapala się lampka

U mnie akurat też lampka na desce nie pali... ;)
A sprawdzałeś przekaźniki? Skoro bezpieczniki są OK, to może przekaźnik padł? Sprawdź też, czy ksenon się pozycjonuje (macha góra-dół) - będziesz wiedział, czy prąd i sygnał o włączeniu w ogóle tam dochodzi.
Rozumiem, że wtyczki przy przetwornicy sprawdziłeś? W sumie mało prawdopodobne, żeby obie na raz się obluzowały, ale kiedyś jedna mi nie łączyła i ksenon nie świecił...

Marek zawsze tak pomaga ze jedzie odrazu na instrukcje :P

Ale w google są i polskie online :) Mając 166 warto się w to zaopatrzyć i mieć ze sobą zawsze :)

Ale do tematu... Spróbuj cos z tym przełącznikiem pokombinować, wymontuj go i moze coś tylko nie łączy albo np wtyczka się wypieła delikatnie?
Żarówki wg sprawdziłeś? Tez powinieneś spróbować podmienić chociaż czy działają

Aha obstawiam ze masz zwykłe żarówki? Czy Ksenon?

Mam instrukcje z eluma ale do 2004 roku wzwyż, a tam są rozbieżności w bezpiecznikach skrzynkach itd. Nigdzie do MY98 nie znalazłem, ma ktoś w PDF? (EDIT: Znalazłem - ktoś miał zdjęcia na chomiku zrobiłem do pdf'a Pokaż załącznik Instrukcja_AR166.PDF )

Mam ksenon i lampka sygnalizująca włączenie świateł mijania działała. Po przekręceniu w pozycje postojowych słychać silniczek od świateł.
Co to za bezpiecznik: Sterowanie świateł zewnętrznych?

Jeszcze jedno pytanie - bo niepokoi mnie jak działa przełącznik świateł, położenie w lewo to jest położenie świateł pozycyjnych bez kluczyka? Czy przekręcenie w te pozycje chodzi ciężej czy jakoś inaczej? I proszę o podpowiedź jak ew. wymontować przełącznik by nie połamać nic?

Ostatnia edycja:
Przełącznik w lewo bez kluczyków to postojówki w razie zamknięcia i zostawienia auta. Zawsze to ciężej chodzi bo nikt tego nie używa. ZObacz jeszcze miernikiem czy w ogóle pokrętło daje Ci sygnał. Może ma styki rozwalone.

To właśnie nie jest ciężko tylko tak jakby coś tam złamane było albo przeskakuje/zahacza. Od której strony wyciągnąć przełącznik, chodzi mi o podważenie?

Tak właśnie to działa jak się chce w lew przekręcić. Miałem tak w obu. Dostaniesz się do zaczepów i wypchniesz jak włożysz łapę od spodu, od bezpieczników.

Ok przełącznik w mam w dłoni ale jest tu 10 pinów jak zmierzyć akurat ten od mijania... Ok chyba znalazłem postojowe i mijania więc przełącznik chyba sprawny. Piny po prawej patrząc od strony gniazda, od góry drugi i trzeci - mijania, piąty i siódmy - postojowe.

Ostatnia edycja:
Witam!!! To i ja dorzucę swoje 5 groszy, jeśli masz żarówki/ ksenony , bezpieczniki i włącznik sprawne to pomyślałbym o module świateł, ja to przerabiałem 2 lata temu( te same objawy miałem). Najlepiej podmienić z innej alfy 166 i sprawdzić. Tych modułów masz dwa rodzaje(inne numery) i muszą być takie same jak u Ciebie. Tutaj masz zdjęcie jak to wygląda a znajduje się obok bezpieczników pod kierownicą.

http://allegro.pl/alfa-romeo-166-modul-sterownik-swiatel-europa-i4042723786.html

Mówisz o takim pudełku (sterowniku) pod kierownicą z prawej strony?

Sprawdziłem 2 bezpieczniki w lewym błotniku, podmieniałem przekaźniki, zamieniłem sterownik pod kierownicą, na ile potrafiłem sprawdziłem przełącznik (może za słabo?) jak nie było świateł tak nie ma...

PS
Za słabo sprawdzałem przełącznik - on okazał się przyczyną braku świateł.

Ostatnia edycja:
Witam. Mam podobny problem.
Palniki - checked
Przetwornice - checked
Bezpieczniki - checked
Przekaźniki - checked
Obstawiam przełącznik, ale nie wiem jak go sprawdzić. Czy ktoś ma schemat el. do niego? (który pin do czego?)

Amortyzatory
Powrót