• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

po wymianie oleju śmierdzi z nawiewu

Czarek

Nowy
Auto
166 JTD
witam może ma ktoś jakąś dumkę bo juz brak pomysłów, wczoraj wymieniłem olej w silniku taki jak zawsze, dziś zrobiłem traskę i gdy się silnik rozgrzał poczułem zapach oleju silnikowego z nawiewów. sprawa wygląda tak:
-na zimnym nic nie śmierdzi wsio ok
-gdy silnik się rozgrzeje zaczyna z nawiewu dawac ale tylko gdy się zatrzymam bo podczas jazdy nic nie czuc,
-wycieków zero, wszędzie sucho, poziom oleju w normie tyle ile było wlane,
-pod maska czuc ten zapach w okolicy wlotu kolektora ssącego, na łączeniu z gumową rurą,
-dolot cały szczelny, każda opaska na miejscu, wydech też cały

Rozlałeś może olej przy wlewaniu?
Dobrze dokręciłeś filtr oleju?

nawet kropli nie uroniłem, dziś wszystkie osłony zdemontowałem, cały dolot rozebrałem wszystko w porządku

poczekaj z dwa trzy dni i obejrzyj łączenie skrzyni z silnikiem - może lecieć na rurę wydechową - siemering?

witam może ma ktoś jakąś dumkę bo juz brak pomysłów, wczoraj wymieniłem olej w silniku taki jak zawsze, dziś zrobiłem traskę i gdy się silnik rozgrzał poczułem zapach oleju silnikowego z nawiewów. sprawa wygląda tak:
-na zimnym nic nie śmierdzi wsio ok
-gdy silnik się rozgrzeje zaczyna z nawiewu dawac ale tylko gdy się zatrzymam bo podczas jazdy nic nie czuc,
-wycieków zero, wszędzie sucho, poziom oleju w normie tyle ile było wlane,
-pod maska czuc ten zapach w okolicy wlotu kolektora ssącego, na łączeniu z gumową rurą,
-dolot cały szczelny, każda opaska na miejscu, wydech też cały

wsadź w okolice filtra oleju waż i lej wodę, duuuuużo wody, najlepiej z detergentem. Trzeba wypłukać olej, który spłynął w żeberka aluminiowej łapy w którą wkręcasz filtr. Końcówkę węża wsadź tak, żeby woda trafiała między filtr a blok. Potem lej i nie żałuj.

zimmering ma 20tysi wymieniany razem ze sprzęgłem i dwumasą, żeberka wymyte po wymianie były odtłuszczaczem i są suche, zauważyłem pęknięty przewód odmy który siedzi na kruccu w pokrywie zaworów i tak narazie to obstawiam zaraz jadę robic, napisze co i jak

Amortyzatory
Powrót