Silnik przegrzewa się 3.0 220KM 2003

asek08

Nowy
Auto
166
Witam przeleciałem wszystkie tematy związane z moim problemem i nie znalazłem nic konkretnego. Zakładam nowy więc. Nie jestem mechanikiem więc pisze od razu nie poczuje chęci pomocy a głupie docinki więcej nie będę pisał.

Problem.
Na niskich - nie zawsze
Na wysokich - nie zawsze
Nie zawsze ale się przegrzewa. Puszcze gaz włączę ogrzewanie temp spada wentylator chodzi.
Na postoju chwile pochodzi zacznie się przegrzewać i wybija płyń ze zbiornika.
Nie kopci
Węże z termostatu ciepłe wręcz gorące (zdarzy się że jeden lżej)
Robiony test na spaliny w zbiorniku ( 1. nic nie pokazał, drugi pokazał coś ale nie to - czyli uszczelke)
Zdanie 4 mechaników
1. - Uszczelka nie podejmę się jej
2. - Na 100% termostat nie znam ceny
3. - Na 100% nie termostat a uszczelka pod głowica koszt 2000zł w górę i nie warto robić "weź ją sprzedaj"
4. - Od razu na dzień dobry z głową do góry miałem podobne problemy, Termostat na 100% koszt 350zł z robocizną 100zł oleje całość 450zł i po problemie.
Pytanie do włascicieli 166 którzy mieli problemy co zrobili i czy pomogło. Do ludzi co mieli do czynienia z tym autem.
Co pomoże
- wymiana uszczelki od 2000zł
- Wymiana termostatu i płynu 450zł
- czy sprzedaż samochodu ze stratą ponad 100%.
Czekam na szybką odpowiedz POZDRAWIAM

tak na szybko wyglada jak by nie chodzil obieg duzy, bo jak wlaczysz ogrzewanie to temp spada przez nagrzewnice. wez odpal auto, jak wskazowka przekroczy 90 stopni to zlap za rure ktora idzie od termostatu do chlodnicy i zobacz czy zrobi sie ciepla. jezeli nie to masz winowajce --> termostat. a jak zrobi sie ciepla to pomysl jeszcze o popie wody, wymieniales ja z rozrzadem?

Powiem ci tak robi się ciepła co mi się wydaje raz tak raz nie "zacina sie" to też słyszałem u któregoś mechanika. Rozrząd mam robić jak będzie już dobrze z przegrzewaniem się chciałem zrobić alfie kapitalke silnik zawieszenie srodek cacko chciałem z niej zrobić, Ale mechanicy zaczeli mnie zrazac do mojej kochanki,

powiem Ci tak, jak slysze ze mechanik mowi ze nie oplaca sie czegos robic tylko sprzedac to powiedzialbym mu do widzenia. no termostat moze sie zacinac, raz pusci obieg raz nie, to masz winowajce i wymieniaj.

wiesz czekam na kogos kto miał 166 i potwierdzi to. Pojade do tego ostatniego i spytam jaka daje gwarancje ze bedzie git. miałem kupić BMW 5 albo E klase kupiłem dużo tanszą alfe (pierwsze wejscie i zdecydowanie) z chęcią wkładu ok 8tyś aby zrobić z niej ideał. Oby mi się udało.

Dziwne te ceny Ci podali ;P na moje oko to trochę "wygórowane". Podstawowym problemem z grzaniem się V-ek jest pompa z plastikowym wirnikiem (jak kolega wspomniał) i to chyba zdarzało się najczęściej. Możesz po najmniejszej lini oporu wyciągnąć wkład z termostatu (banalna robota) i pojeździć co się będzie działo.

Wiesz nie jestem mechanikiem kupiłem to auto bo mi się podoba a nie aby je zepsuć. Tak zrobie.

Zrób jak mówi Bamboszek, bardzo duża szansa, że to termostat. Poza tym znajdź mechanika, który ogarnia Alfy i ma normalne ceny. Termostat to koszt ok. 150zł, płyn może z 70zł, wymiana specjalnie trudna nie jest. Policz sobie ;)

Często jest tak, że jak mechanik nigdy 166 nie naprawiał, to widząc V6 od razu rzuca ceny x2. Czasami ma to uzasadnienie, ale raczej nie przy termostacie.

miałem podobny problem.. u mnie gotowało wodę na postoju po jakichś 10 minutach...wymieniłem rozrząd cały i pompę i dalej to samo wymieniłem rezystor na chłodnicy i jest ok na postoju temp.podskoczy i zaraz wiatrak zbija do 90...widocznie wiatrak sie nie włączał...sprawdź czy ci się załącza .sprawdź czy masz grzanie..jak nie to termostat ,a to ci się grzeje na postoju czy jak??

A zrób kolego zdjęcie chlodnicy ale takie na którym dobrze ja widać. Jeśli termostat nie trzyma wody bo jak piszesz węże sa gorące to jest szansa ze chlodnica zgniła i nie wyrabia. Sam tak miałem. Wentylatory nie dawały rady wychlodzic wody

Powiem tak. Jechałem dziś z nią do mechanika zagotowała się z 5 razy na odcinku 12km. Wyszedłem 3 razy zobaczyć sytuacje w silniku. Jeden wąż u góry gorący a drugi u dołu chłodny. Dałem mu troche w gaz jak się kolejny raz podniosła do temp 120stopni i opadła do 90stopni na postoju jak było ok 120stopni zatrzymałem go wentylator chodził nagle wąż u dołu gorący i temp spadła do 90stopni. Co wy na to?

Gorny powinien byc goracy a dolny zimny bo przesszedl pr,ez chlodnice, a przynajmniej chlodniejszy

Odepnij wężyk ze zbiorniczka wyrównawczego, wsadź do butelki po coli, i niech ktoś ci gazuje auto, jak przy wyższych obrotach będzie spadał przeływ to na bank pompa wody,

Druga sprawa to wymiana termostatu to jest 30 min roboty bo jest na wierzchu i kosztuje 150 zł.

Jeśli jesteś z Opola to napisz do Proxima i zapytaj gdzie z Alfą podjechać, żeby Ci głupot nie wciskali.

Tak z Opola. Robie swój samochód w dobrej firmie koło Opola Bewa Gogolin. Termostat wymieniony 400zł zapłacone jutro wymienią mi pompe wody za która dałem 300zł. Następnego kroku nie będzie ponieważ będę zbierał na kapitalke silnika

jutro autko bedzie gotowe. Moja bella bedzie ideałem wsród alf wszystko w niej wymienie na nowe. Jeszcze się spotkamy i zobaczycie. tylko zrobie silniczek zawieszenie hamulce wnetrze i zakupie pakiet zendera i bedzie sliczna

Tak z Opola. Robie swój samochód w dobrej firmie koło Opola Bewa Gogolin. Termostat wymieniony 400zł zapłacone jutro wymienią mi pompe wody za która dałem 300zł. Następnego kroku nie będzie ponieważ będę zbierał na kapitalke silnika

Fajnie, zeby wymienic pompe wody trzeba zwalic rozrząd. Maja te twoi "specjalisci" chociaz blokady do tego? Zloza rozrzad w v6 na starych czesciach??? Powodzenia.

Większość części będzie nowa ale nie wszystkie. robili alfy już z silnikiem 2,5 całą kapitalke za 8 koła więc im ufam. Zobaczymy jutro

Amortyzatory
Powrót