Samo-poziomowanie i spryski

Auto
Focus MK3 FL 1.5 TDCI, 159 1.8 FL
Witam.
Byłem na przeglądzie i pracownik powiedział mi że nie muszę mieć samo poziomowanie się świateł i spryski a że ich nie miałem to .......

Jak to jest z tym Samo poziomowaniem się lamp w Xenonach ? Czy jest to wymagane? i czy 166 ma takie coś fabrycznie .. ?

Bo u mnie są lampy soczewkowe ale regulacje świateł wykonuje się ręcznie pokrętłem ( ten obok regulacji natężenia oświetlenia zegarów) Wydaje mi się że musiały być tu wcześniej zamontowane zwykłe światła i poprzedni właściciel wsadził same reflektory pod xenon.

i czy robił ktoś może spryski świateł że tak powiem "nieoryginalnie" ? Jeśli tak to jak takie coś w ogóle zrobić .. ?

Zaznaczam że jestem w tych sprawach zielony więc proszę o wyrozumiałość :)

I czy tak wygląda lampa xenonowa ?
attachment.php

Załączniki

• P1010072.JPG
    P1010072.JPG
    110.6 KB · Wyświetleń: 357
Byłem na przeglądzie i pracownik powiedział mi że nie muszę mieć samo poziomowanie się świateł i spryski a że ich nie miałem to .......

Pierwszy raz słyszę coś takiego! IMO to jakieś bzdury są.
Generalnie w 166 były TYLKO lampy soczewkowe. Zwykłe lub xenony. Różnią się tym, że xenony miały spryski i samopoziomowanie. I nie miały regulacji wysokości z kabiny. Jeżeli masz xenony u siebie, to jest to jakaś doróbka. Albo HID, albo same lampy od wersji xenon (mało prawdopodobne).
Same spryski możesz sobie zamontować. Na allegro masz zestawy typu zbiornik z pompką, przewody i dysze. Do tego kupujesz najlepiej ori spryskiwacze (dobrze spasują się ze zderzakiem) i montujesz. Jest tylko jeden problem: znalezienie miejsca pod maską na ten zbiornik ;)
Całość podłączasz gdzie chcesz, czyli albo pod spryskiwacz szyby, albo pod jakiś osobny przycisk.

Masz zwykłe halogenowe lampy soczewkowe to nie potrzeba spryskiwaczy i poziomowania. Ksenonowe potrzebują.

Rozpoznasz czy masz ksenona czy halogena po zapaleniu świateł w ciemności - ksenon błyska i się rozjaśnia, halogen praktycznie od razu świeci pełnym światłem.

Jeżeli chcesz mieć spryskiwacze to potrzebujesz: zderzaka, spryski, wężyki, zbiornik z pompką, przekaźnik (o ile potrzeba).

A po za tym pierwszy post namieszany a drugi nie zrozumiany :)

Może diagnoście chodziło o to że ma zwykłe H7 i nie potrzebuje sprysków z poziomowaniem. Jak już wspomniano to do ksenonów jest to wymagane. I jeżeli masz fabryczne ksenony to będziesz to miał. Fabryczne lampy ksenonowe nie różnią się z zewnątrz niczym od halogenowych. Jedynie pod maską widać że na tylnej części lampy masz przetwornicę a nie dekiel do żarówki. Jednak klosze z zewnątrz nie różnią się wcale (nawet oznaczeniami). Można też poznać jak napisał jaboleq. Albo sprawdzając czy masz zwykłą żarówkę czy jakiś HID`owy wyrób :)
Z tego co pisałeś masz pokrętło wysokości świateł w kabinie. To też oznacza że nie masz ksenonów. Jest takie nikłe prawdopodobieństwo że ktoś założył tylko lampy ksenonowe i nic poza tym, ale to raczej mało realne.

Oczywiście. Co to za diagnosta nie zauwazył, że światła świeca na żółto? Co za paprok jedź do niego i poproś aby jego szef Ci sprawdził światła to jest żenujące ktor robi nam przeglądy:) Jak masz regulacje w środku to masz na 100% halogen. Jeśłi natomiast masz włozone jakieś hidy to zmień żarówki na przegląd i tyle.

Wiesz.... jakiś bluvision H7 od hid 4300K to nie rozróżnisz :) są łudząco podobne barwy (choć fakt że nie identyczne jak postawisz jeden obok drugiego)

Andrzej78500, zajrzyj jaka żarówka siedzi w kloszu, a jak nie wiesz jak to daj znać jakoś się umówimy to Ci pomogę. Zresztą gdzie Ty robiłeś ten przegląd?

Nie znam się na alfach i nie chcę burzyć nie potrzebnie dyskusji ale zawsze jakie miałem auto to na lampie są oznaczenia albo do zwykłych żarówek czyli Hx albo do xenonów Dxx , to tak odnośnie tego co napisał Marek , no ale mogę się mylić bo nie miałem Alfy :)

Wydaje mi się że są to jednak Xenony .. Bo są przetwornice i na zwykłe h7 mi to nie wygląda ... Czyli wychodzi na to że lampy xenonowe ktoś tu musiał wstawić ..

Tak to wygląda od tyłu :)
attachment.php
attachment.php

Załączniki

• P1020022.jpg
    P1020022.jpg
    87.6 KB · Wyświetleń: 312
  • P1020025.jpg
    P1020025.jpg
    92.4 KB · Wyświetleń: 307
To raczej jest rzeźba. Do soczewki podmontowana przetwornica. Tak na mój gust.

I masz racje :) To dokładane żarniki, czyli według polskiego prawa nie jest to legalne bez układo samopiziomowania, specjalnych kloszy i sprysków.

I jeszcze na dodatek chińskie ... Świeci gorzej niż tradycyjna .. Ehh tak to jest jak się kupuje oczami .... I to jeszcze DPL....

Da się to jakoś zdjąć żeby zamontować zwykłe h7 ?

Jasne, tam masz zwykłe gniazdo, bo to jest zakładane zamiast żarówki, chyba że jakaś głębsza rzeźba, ale raczej to zwykły zestaw.

Wywal ten szajs, wstaw zwykle zarowki h7 i na przeglad. Zwracam honor diagnoscie, ze ludzie taki kit wkładaja szkoda lamp.

Tylko do czego potem mam tą żarówkę podpiąć ? Do tamtej przetwornicy ? Bo kurcze jakoś niezabardzo..

Tak to wygląda po wyciągnięciu .. i żarnik chyba jest na stałe połączony z tym kabelkiem który idzie do przetwornicy :?
attachment.php

Załączniki

• P1020029.jpg
    P1020029.jpg
    73.3 KB · Wyświetleń: 153
Odnośnie kloszy.... wszystkie 166 miały klosz z homologacją na ksenon.

Amortyzatory
Powrót