Właśnie była mowa o przednim górnym, ale wątek dotyczy tylnego zawieszenia to się już można było zgubić.
Właśnie była mowa o przednim górnym, ale wątek dotyczy tylnego zawieszenia to się już można było zgubić.
Za pewne chodziło o delikatne odgięcie tej lagi od piasty do górnego wahacza. Proponowali mi to w jednym warsztacie, gdzie robiłem geometrię. Ponoć często to robią w obniżonych 156
Za błędy winić Tapatalk i operatora MB526
Ostatnio edytowane przez danus77 ; 27-07-2014 o 10:42
Ze względu na klauzulę sumienia mogę odmówić pomocy....
były Fiat 126p; Honda Accord Mk4 FL 2.0 B+G; Opel Vectra 1.8 CD B+G ; Fiat Punto II 1.2 8V B+G
jest Alfa 166 2.4 jtd '04...jak przystało na fana motoryzacji
Opel Astra J B14NEL - pożeracz korków
http://chomikuj.pl/danus77
Czytać ze zrozumieniem.Pisałem o przednim,bo ktoś też pisał we wcześniejszych postach o przodzie. A tyłu jeszcze nie zacząłem robić.W następnym tygodniu się też biorę za tuleje belki i pływające w zwrotnicy.Na geo wyszło,że mam pochylenie w lewym 1.57' a prawym 1.31' i zdziera lewą stronę delikatnie. A przód też składa się górą do środka i właśnie zaproponowali przegięcie tego żeliwnego łącznika jak w merolu.
Pzdr.
Ja piernicze. Chyba swoją sprzedam. To jest jakieś nieporozumienie. Doginać, ustawiać na oko, płacić sto razy za zbieżność. Fajny kosmos!
Sent from my 7 Mozart T8698 using Tapatalk
Jest Fiat Tipo SW Lounge 1.4 t-jet
Była 166 FL 2.4 JTD R5 10v Black Metallescente
Była 145 1.4 TS Edizione Sportiva
Hej cześć czołem ostatnio coś popukiwało mi w tylnym zawieszeniu, ponad to na nierównościach tył lubi troszke pomyszkować. Wczoraj zauważyłem że tyle opony zjechały sie od środka. Wizyta na warsztacie i znaleźliśmy lekki luz na dolnych wahaczach + gumy na stabilizatorze. nie mogłem dojść do tego czy górne (w kształcie banana) mają podobne luzy i tu pytanie do was z doświadczeniem czy one również mogą mieć na to wpływ?? przy okazji warto regenerować wahacze czy lepiej nowe wiem że temat był wałkowany ale może ktoś wie od kogo (choćby na allegro) warto kupić zestaw naprawczy bo nazw producenta nie ma nigdzie w tym przypadku
Tak, zdecydowanie banany mają na to wpływ.
Tuleje wahaczy dolnych, tuleja zwrotnicy, tuleja "banana" - te elementy mają wpływ na kąt pochylenia tylnych kół. Najlepiej było by gdybyś pojechał na Stację Kontroli Pojazdów i zrobił ścieżkę diagnostyczną + sprawdzenie zawiasu na szarpakach wtedy więcej dowiesz się o stanie zawieszenia. Jeśli chodzi o wahacze i ich naprawę (tył) to:
-można regenerować dolne wahacze tylnego zawieszenia, polecam wymienić tuleje na poliuretanowe choć na forum panują różne opinie na ten temat, koszt PU 180 zł kpl. na dwie strony, alternatywą są tuleje TedGum/Impregom o mizernej jakości i trwałości,
-można regenerować banany ale to ma sens jeśli oddasz je do regeneracji niewymienialnego sworznia, wymiana samej tulei nie ma sensu nawet jeśli sworzeń jest ok, bo pracy ze zdjęciem banana jest mnóstwo a koszt regeneracji sworznia to ok. 50 zł, nowy banan to od 180 zł szt. za Delphi,
-tuleje zwrotnicy są wymienialne właściwie wszyscy wstawiają Lemfoerdera z mercedesa W124 po 60 zł/szt., są tanie i trwałe,
-można regenerować wahacze pionowe, tu również można wstawić poliuretany - koszt 4 tulei dla dwóch wahaczy 140 zł.
Nie bądź leniem i przeszukaj forum, jest tu mnóstwo informacji w tym temacie.
Tuleje zwrotnicy mozna też zastosowac firmy TRW zamiast lemfordera( też dedykowana do w124 symbol zdaje sie JBU167). Ja tak zrobiłem. Jakosc samej tulei jest bardzo wysoka juz patrzac na nia widac, że to solidny element. Te najtansze po 20 zeta zdecydowanie trzeba odpuscic. Lemforder i TRW to bardzo wysoka jakosc.
[C
A PU ma różne twardości? Moze bym się zdecydował gdyby coś takiego istniało![]()
Jest Fiat Tipo SW Lounge 1.4 t-jet
Była 166 FL 2.4 JTD R5 10v Black Metallescente
Była 145 1.4 TS Edizione Sportiva