Zmiana z automatu na SPORT w trakcie jazdy

• Autor wątku Autor wątku Ork
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

Ork

Nowy
Auto
Alfa 166
Witam serdecznie.
Posiadam Alfę 166 i mam jedno pytanie. Czy podczas jazdy można przełączyć skrzynię biegu z trybu automatycznego na manualu i z powrotem.

Dane Auta:
Alfa 166; 2,5; benzyna; rocznik '99; automat(duh...)

Jeśli już gdzieś jakiś temat w tej sprawie był poruszony, to proszę o przekierowanie. Opcja szukania nie pokazała nic ciekawego.

Można, aczkolwiek zdrowiej dla niej kiedy robisz to na postoju, trzeba uważać na różnice obrotowe biegów miedzy trybem automatycznym, a sportronicem kiedy jedziesz autem.
Krócej... Unikaj agresywnych redukcji, a skrzynia bedzie służyć.

Można, aczkolwiek zdrowiej dla niej kiedy robisz to na postoju, trzeba uważać na różnice obrotowe biegów miedzy trybem automatycznym, a sportronicem kiedy jedziesz autem.
Krócej... Unikaj agresywnych redukcji, a skrzynia bedzie służyć.
Na manual w trakcie postoju, no co ty, naprawde? Przeciez jak zmieni na manual to na bieg na ktorym aktualnie jedzie. Nie ma zadnej roznicy. Jedze automatami jakis czas i do glowy mi sie przyszlo zeby sie zatrzymywać. Manual przydaje sie przy ostrym wyprzedzaniu, przygowujesz sobie bieg i gaz w podloge;)

Na manual w trakcie postoju, no co ty, naprawde? Przeciez jak zmieni na manual to na bieg na ktorym aktualnie jedzie. Nie ma zadnej roznicy. Jedze automatami jakis czas i do glowy mi sie przyszlo zeby sie zatrzymywać. Manual przydaje sie przy ostrym wyprzedzaniu, przygowujesz sobie bieg i gaz w podloge;)

U mnie jak włączam sport z automatu i mam wyższe obroty to zdaża się, że redukuje na niższy bieg. Wszystko zależy przy jakich obrotach to zrobię, jeśli jadę spokojnie to masz racje, zostawi bieg na którym aktualnie jest.

Wydaje mi się że w każdym "tronicu" przełączenie trybów może następować w dowolnym momencie. Nigdy żadnego ostrzeżenia nie widziałem w instrukcji, ani w sportronicu ZF'a ani w q-tronicu aisina. Oba przełączam dowolnie od potrzeb w dowolnym momencie.

Wiem o czym mowisz. Wystarczy puscic gaz przy zmianie i bedzie okej. Nie kazdy automat ma tez tryb sport. Ja robie tak ze puszczam gaz lekko, zmieniam na manual i wybieram sobie bieg. Potem w podloge i jadzda;) Nie ma nic lepszego niz automat w triptronicu:) kto jedzil ten wie.

Zmieniać w czasie jazdy można. Zmiana biegu o której pisze QBA to naturalna reakcja skrzyni po przełączeniu w tryb sportowy. ZF ma taki. Tzn na D mamy automat adaptacyjny, przy przełożeniu dźwigni w sektor +/- włącza się tryb sportowy. Czyli samochód będzie szybciej reagował na gaz, trzymał auto na wyższych biegach (działa jak przycisk S w skrzyniach bez sekwencyjnej zmiany). Oczywiście jeżeli będzie taka potrzeba. Dopiero wymuszenie + albo - powoduje przejście w tryb sekwencyjny. Czyli skrzynia już nie zmieni biegu sama. Pomijam oczywiście sytuacje mogące uszkodzić napęd - odcięcie i zduszenie.

FifthGear, A 166 w automacie podczas jazdy np 80 i nagłym wcisnieciu gazu mocniej nie redukuje sobie sama? Może moja jest jakas dziwna :?

To przelaczanie na sport w trakcie wyprzedzania ma jakikolwiek sens?

Nie. Ja używam sport jak chcę dłuższy odcinek pokonać bardziej sortowo czy dynamicznie. Jak chce ztrzymac na wyższych obrotach caly czs

Tak malin. Przejęzyczyłem się :)

Amortyzatory
Powrót