Witam, chciałbym się dziś zabrać za wymianę mechanizmu szyby z przodu. Czy ktoś kto to robił mógłby mi podpowiedzieć na co uważać jak wyjąć czy wgl są jakieś problemy przy tym, z góry dziękuję![]()
Witam, chciałbym się dziś zabrać za wymianę mechanizmu szyby z przodu. Czy ktoś kto to robił mógłby mi podpowiedzieć na co uważać jak wyjąć czy wgl są jakieś problemy przy tym, z góry dziękuję![]()
Problemów raczej nie maMusisz tylko miec cały czas podłączony guzik od opuszczania szyby tak aby w trakcie odkrecania kolejnych śrub celować nimi w otwoty w poszyciu drzwi. . Wyjecie samego mechanizmu tez jest możliwe tylko jak go maksymalnei opuścusz w doł. Generalnie lajcikowa robótka
![]()
[C
No tak tylko ja go nie opuszcze bo poprostu on nie działa stąd konieczna jego wymiana
Chyba, ze można to manualnie jakoś zrobić
U to sie sprawa lekko komplikuje.
Ja wymienialem u siebie mechanizm, poniewaz przeskakiwal mi na zębatce i szyby nie domykało.
Pamietam , że aby odkręcić szybe musialem ja lekko opuścic w dół zeby śruby mocujace szybe pokryky sie z otworami w poszyciu drzwi i zebym mógł wsadzić tam klucz...
Podczas wyjmowania samego mechanizmu musialem go z kolei zdaje sie podniesc max do gory, żeby zmiescił sie w ten duży dolny otwór w poszyciu... Inaczej mialbym problem z jego wyjeciem...
Moze jak odkrecisz te główne śruby mocujące mechanizm na środku drzwi to całośc opadnie w dół i jakos ręcznie ustawisz go tak zeby odkręcić tą szybe...
Pomajstruj łapą przy wiązce wchodzacej z błotnika do drzwi- może jaki kabelek sie załamał i stad mechanizm nei działa?
Musisz jakoś improwizować. Napewno konstruktorzy jakos przewidzieli taki scenariusz, ze silniczek totalnei umiera na zamknietej szybie i jest sposób zeby go wyjąćTam w sumei wielkiej filozofii w sumie nie ma z tego co pamietam.
[C
Przed kupnem nowego sprawdziłem w kostce która już wchodzi do silniczka i podczas wciskania guzika napięcie jest przekaznik też pstryka więc silniczek szlag trafił. Dzięki za sugestie mam ładna pogodę to idę działac
Musisz tak jak masa podpowiada odkręcić cały mechanizm od drzwi a popiero potem odpowiednio nim ruszając odkręcić szybę od mechanizmu.
Była ALFA ROMEO 166 2,4jtd
Jest ALFA ROMEO 166 3,0V6 FL http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...rafal0717.html
Dziś mi niestety pogoda nie pozwoliła na ruszanie tego rano ładnie potem lało aż do teraz
Wymieniłem, ale jest problem nie podnosi szyby zero reakcji na przycisk natomiast jak wcisne w dol to coś Pstryka w silniczku, proszę o szybką pomoc bo deszcz tuż tuż![]()
U mnie podobne objawy były jak zebatki na mechanizmie miałem starte. A na sucho bez szyby podnosi?
Może na prowadnicy się gdzieś szyba zaciela?
wysłane z WC
[C
Zmieniłem polaryzacje i szybę podnioslem więc cały mechanizm jest sprawny coś z elektryka opuszcza ale podnieść się nie da nie zamieniając kabelkow