• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Rozmiar wycieraczek do 166

• Autor wątku Autor wątku KaaC
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

KaaC

Aktywny
Auto
AR 166 2.4M-Jet 06r
Witam, albo szukam słabo,albo po prostu ludzie nie czytają.. Szukam od 20 minut w googlach wymiaru wycieraczek do 166 i zawsze ludzie piszą od 156, a nie 166 jak pisze w tematach..

Tak wiec jaki jest wymiar wycieraczek do 166 ?
Raz czytam, ze nawet 550mm na kierowce i 530mm na pasazerke, raz ,ze obydwie te same... Jakie to w koncu sa ?

mam zamiar teraz kupic, i jakie polecacie te płaskie, żeby nie SKAKAŁY po szybie przy dużych prędkościach ?

Internet pokazuje mi Lewa 530mm i Prawa 480mm ale nie wiem czy 100% prawda to jest. Nie szybciej było by zejść do auta z metrówką w łapie i zmierzyć na aucie?

53 kierowca
48 pasażer(ka)

Na allegro tego pełno, znalazłem to w 3 minutyLsarcastic:

Płaskie ładniejsze. Te przegubowe dobre do jelcza:beer:

Ja mam bosch aerotwin i dają rade, ciche, nei piszczą, nie robią smug...

Masa, a nie drgaja Ci powiedzmy przy 180 ?
na allegro tez sa podzielone rozmiary.. inni maja na aukcjach 540, inny zas 530 na dwie, doslownie rozne. na aucie nie wiem czy mam dobre..

Nie na każdym aucie ładnie wyglądają płaskie wycieraczki a ma ktoś foto jak na 166 wyglądają bo ja mam te zwykłe przegubowe.

Nic u mnei nie drga. Jak sa wyłączone to sa przeciez schowane pod maską:) A jak sa włączone to sa pod lekkim skosem przecież:) Projektanci pomysleli o aerodynamice.

Co do 180 to rzadko tak popier..am :sarcastic: ale do 120- 130 nie zauważyłem żeby chciały odpasć:)

Adrian nie ma sie co zastanawiać. Płaskie lepiej wygladaja. Te przegubowe to relikt poprzedniej epoki. Jak kasety VHS. Na 166 wyglądaja ładnie. Zaufaj mi:)

PS wymiary na bank 53cm i 48cm

Ostatnia edycja:
Wg katalogu np Bosch pokazuje:

BOSCH – 3 397 008 536 – Pióro wycieraczki Pióro wycieraczki przód (szt.1 blister) płaska NR. AR21U AEROTWIN RETRO/NOE 530mm

BOSCH – 3 397 008 533 – Pióro wycieraczki Pióro wycieraczki przód (szt.1 blister) płaska NR. AR19U AEROTWIN RETRO/NOE 475mm

U mnie jeszcze te przegubowe dobrze zbierają ale pewnie kolejne to już zainwestuje w płaskie.

Miałem pytać o to samo, bo wczoraj ze względu na to że u mnie wycieraczka pasażera jest za długa i dociska do prawego słupka A, (przez co nie zaskakuje na klipsie) wypieła się ale na szczęście ramie nie porysowało szyby! Dziś jadę po oryginalny rozmiar.

Z kiepskimi płaskimi bywa też ten feler gdy jest słaba sprężyna w ramieniu to z czasem może słabo dociskać .

Z kiepskimi płaskimi bywa też ten feler gdy jest słaba sprężyna w ramieniu to z czasem może słabo dociskać .

Dokładnie. Miałem tak w innym aucie. Do flat`ów muszą być dobre sprężyny. Bo jak nie masz to przy chowaniu nie zgarniają (wiatr je podnosi).

Jeżeli chodzi o rozmiar rozbieżności o te kilka-kilkanaście mm wynikają z faktu że jedni mierzą w calach inni w mm. Jeżeli calowe przeliczysz na mm to tak dziwnie wychodzi. Tak więc na alegroszu trzeba szukać raz po calach a raz po mm.

22" to 530, a 19" to raczej 475

Dzięki chłopaki i w ogóle teraz po wyszukiwaniu w googlach ten temat się pojawia także na przyszłość nie będzie problemów z uzyskaniem odpowiedzi ;)

U nas na Śląsku jest coś takiego jak colsztok:)
Mierzysz nim wycieraczki na aucie i wszystko wiadomo;)

Albo można wejść do dowolnego sklepu z wycieraczkami i na odwrocie pudełka sprawdzić do czego pasują. Natomiast co do samych wycieraczek to ja właśnie wyrzuciłem bezprzegubowe i założyłem zwykłe, tylko wybrałem takie o możliwie najmniejszych gabarytach. Fakt, wycieraczki płaskie wyglądają nieco lepiej ale po doświadczeniach z kilku aut zawsze coś było z nimi nie tak, a to nie dociskały, a to przeskakiwały, nierówno zbierały a już masakra jest w zimie jak obejdą śniegiem i lodem to poprostu cuda się dzieją. Zawsze po jakimś czasie wracam do zwykłych, sprawdzonych wycieraczek.

Ja do 166 stosuje zwykłe (stelażowe) od Mot-Gum. Kosztują niewiele i co najmniej raz w roku wymieniam komplet.

Aro i to chyba najlepsze rozwiązanie. Ja kupuje zwykle marketowe. Przed jesienią zawsze wymieniam. Spokojnie wytrzymują rok i nigdy nie miałem problemów.
A dawać grube pieniądze za kawałek gumy, który nie gwarantuje dłuższej sprawności... Dziękuję bardzo.

Ja też zawsze kupuję najtańsze i zmieniam co 3-6 miesięcy. 2 razy kupiłem komplet firmowych drogich wycieraczek i wytrzymały ze 20% dłużej jak te najtańsze a kosztowały z 500% więcej. Kiepski interes.

Amortyzatory
Powrót