Jaki alternator 3.0 V6 ?

Karolina

Nowy
Auto
Alfa Romeo 166 3.0 V6 automat
Pomocy :)
Zdechł mi alternator 166 v6 3.0 1999r.
Za nowy chcą 1200zł.
Nie mam :))))
Teraz takie pytanie stary alternator to model:
[h=2]Alternator Alfa 2,5 24V V6 0123510095[/h]wiem, że to do innego autka ale dokładnie taki był wsadzony.

Z braku kasy muszę kupić używkę i teraz nie wiem, czy znów ten model powyżej czy ten co występuje na allegro pod moim modelem

[h=1]ALTERNATOR ALFA ROMEO 166 3.0 24V BOSCH 0123510048[/h]Za sprawdzone informacje z góry dziękuję. Karolina

A w jakim sensie padł?? Generalnie alternator można zregenerować

Zdechł mi alternator 166 v6 3.0 1999r.
Za nowy chcą 1200zł.

Kupowanie używki z rozbiórki jest bez sensu, bo nie wiadomo ile to podziała. Kup regenerowany, są dostępne, najczęściej przewija się firma Alteronik. Zadzwoń do nich i zapytaj czy mają do 3.0V6 '99, podaj numery jakie masz i Ci powiedzą - mają zapewne stosowne katalogi. Ceny w granicach 300-400zł, a masz pewność, że dłuuuugo pochodzi :)

Szukałem w EPER, ale tam są zupełnie inne numery niż podajesz i zero danych odnośnie parametrów (amperaż) :(

Regenerowano to loteria, bo żeby obniżyć koszty pakują chińskie części, co skutkuje tym, że przy następnej naprawie nic nie pasuje, a chodzi to góra 1,5r. Trochę tego przerzuciłem na warsztacie...masakra jakaś...szczytem było uzwojenie stojana z aluminium w altku z cytryny :(. Zawież do speca swojego jeśli sam nie potrafisz a wyjdzie sporo taniej i pewniej niż używka i regenerowany (oczywiście przy założeniu uczciwości speca).

Regenerowano to loteria, bo żeby obniżyć koszty pakują chińskie części

Mój błąd - założyłem uczciwość regenerujących :D
Sam regenerowałem u sprawdzonego speca, wyszło drożej (coś koło 500), ale solidnie :)

mam speca..powiedział, że raczej już nie ma co z nim tworzyć.
Nie ma zamienników do przedliftowej wersji.
Potrzebuję numerów :(

ps: Danus77 jestem dziewczynką :)

Myślę że przy cenach używek to można zaryzykować. Znalazłem na alegroszu kilka do 3,0V6 w kwocie 100-150zł. Brałbym i montował. Jest oczywiście pewne ryzyko że z nim też się coś stanie, no ale tak jak danus napisał. Pewności nigdy nie będzie. A cena jest niska.

Alternatory pomimo innych numerów do v6 można założyć od nowszych roczników ,wymiana jest bardzo łatwa.

Nie no spec jest :))))
Karolina jakby złożyła sama alternator to wyszedł by jej z Alfy Golf...lub coś jeszcze gorszego :)
Poważnie ..

150 alternator + 50-150 sprawdzenie i ewentualna wymiana regulatora itd. Więc chyba nie jest źle. Ja swój oddałem do regeneracji 4 lata temu i odpukać do dziś jest ok.

Dla zainteresowanych mam nowy alternator za 650 zł.

Amortyzatory
Powrót