• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Czujnik ciśnienia doładowania P0235

Auto
Była Alfa Romeo 156 1.9 JTD 105 KM Była Alfa Romeo 166 2.4 JTD Jest Alfa Romeo GT 1.9J
Panowie takie pytanko. Wywala mi błąd tak jak w tytule, tylko jest taki problem że nie zawsze, nieraz jeżdżę tydzień i jest spokój a nieraz na drugi dzień. Tak wiem jest dużo napisane na ten temat na forum ale moje pytanie dotyczy już samego czujnika w kolektorze nr 4

attachment.php

Czujnik w eperze pokazuje nr oryg 46811235 zamienik bosch 0 281 002 510 i taki mam włożony u siebie. Koszt tego czujnika to ok 220 zł ale katalog Inter Cars pokazuje dobierając po samochodzie 0 281 002 844 gdzie cena jego ok 90 zł. No i moje pytanie czy ten czujnik tańszy nada się do mojego samochodu ?

Załączniki

• Clipboard02.jpg
    Clipboard02.jpg
    30 KB · Wyświetleń: 1,216
jesteś pewien że niesprawny jest owy czujnik?? może gumowa rura dolotowa jest nieszczelna?? lub EGR się zaciął.

Proponuję zrobić logi.
Podejrzewam że może byc zapieczona geometria turbiny lub problemy z gruchą / przewodami podciśnienia.

Zmienna geometria turbosprężarki nie lubi monotonnej jazdy na niskich obrotach . Raz po raz wskazane jest ją przedmuchać pod czerwone pole ;)

Czy wy rozumiecie P0235? Czy piszecie bzdury bo nie widzicie, że to nie to samo co P0238.

Zadymił diesel!

wiciągnij go i przeczyść alkoh izoprop. jesli bedzie dobrze to ok. czyścic i jedziś lub do czyszczenia moze byc kolektor ssący lub jesli masz klapy wir mogąsię ie domykać.

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Czy wy rozumiecie P0235? Czy piszecie bzdury bo nie widzicie, że to nie to samo co P0238.

Zadymił diesel!

Kolego odnośnie których postów masz zastrzeżenia merytoryczne ?
Bo na chwilę obecną Twój post nie wnosi kompletnie nic do tematu.

Kolego odnośnie których postów masz zastrzeżenia merytoryczne ?
Bo na chwilę obecną Twój post nie wnosi kompletnie nic do tematu.
Pozostałe też nie wnoszą a wręcz wprowadzają w błąd.

Niestety koledze nie umiem odpowiedzieć czym się te czujniki różnią.

Zadymił diesel!

Pozostałe też nie wnoszą a wręcz wprowadzają w błąd.

Niestety koledze nie umiem odpowiedzieć czym się te czujniki różnią.

Zadymił diesel!

Po pierwsze to wnoszą i to dużo. Pewnie nie polemizowałbym z Tobą, gdyby identyczne bnumery błędów nie wystąpiły w posiadanej AR (zrobił się czop na czujniku i nie mierzył ) oraz Fordzie 1.8tdci (zatarte kierownice turbiny). Więc daruj sobie.

Druga sprawa, nie zabiera się głosu jak się nie ma nic do powiedzenia. Z nieznanej nikomu filozofi i polityki Boscha wypuszcza on 2 te same czujniki pod różnymi numerami. Ten sam numer potrafi zrobić z innymi czujnikami. Co do różnic to nie ma żadnych i spokojnie możesz kupić ten tańszy.

Szczególnie dużo wnosi post na temat klap wirowych :)

Błąd ten to zwykle kwestia samego czujnika, ew. jego połączenia(rozłączenia) lub ciśnienia niskiego.
Logi co nieco mogą pomóc

A to mi umknęło... :)
Jaboleq zwracam honor :)

Za błędy winić Tapatalk i operatora MB526

Amortyzatory
Powrót