• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Czyszczenie przepustnicy

SlaSH7

Użytkownik
Auto
Alfa Romeo 166 3.0 v6 24v + LPG
Witam.
Jutro zamierzam wyczyścić przepustnice w mojej Belli.
Znalazłem ten temat http://www.forum.alfaholicy.org/166/10224-czyszczenie_przepustnicy_v6_24v-2.html
ale konkretnie chciałbym się poradzić, aby nie popełnić żadnego błędu.

1. wymontowanie przepustnicy (odłączone klemy od aku)
2. czyszczenie rozpuszczalnikiem/benzyną ekstrakcyjną
a) czy można coś tam przestawić/poluzować? Czy raczej nic takiego przypadkiem nie można uszkodzić (oczywiście uwaga zwrócona na elektronikę/wtyk)
b) czy znajdują się tam jakieś uszczelki, które powinno się wymienić?
3. montaż przepustnicy do auta

Czy po całej tej procedurze jest potrzebna jakakolwiek adaptacja przepustnicy oraz reset parametrów, które znalazłem w tym wątku http://www.forum.alfaholicy.org/166/61421-reset_parametrow_adaptacyjnych_v6_24v-4.html

Noszę się z zamiarem również przejechać się do mechanika, aby podpiął ją pod komputer. I następne pytanie, czy wykonywać tą czynność przed czy po wizycie u mechanika??

Jeśli jest coś niezrozumiałe lub coś nie tak napisałem proszę o wyrozumiałość.
Czekam na Waszą pomoc. :)

Tam nic nie ruszysz ani nie uszkodzisz (oczywiście w ramach rozsądnego traktowania), po czyszczeniu oczywiście należy przeprowadzić adaptację opisywaną szereg razy.
Uszczelka jest do kolektora ssącego ale zazwyczaj nie ulega uszkodzeniu (w ASO kosztuje 5,- zł).

a mogę Cię prosić o opisanie dokładnie jak zrobić tą adaptację?

Napięcie z akumulatora zdjęte min. 15 min., podać napięcie z aku., włączyć zapłon (nie naciskać żadnych pedałów) na 1 min., wyłączyć zapłon i odczekać 1 min., uruchomić silnik tyko na benzynie (wyłączyć możliwość przejścia na LPG), (nie naciskać żadnych pedałów) i zostawić na biegu jałowym do osiągnięcia temperatury eksploatacyjnej (najlepiej do włączenia wentylatora chłodnicy na I biegu).
To wszystko.

Przed chwilą zgodnie z instrukcją wymontowałem przepustnicę. Oto efekt. Widać, że jest nieźle zasyfiona, ale naszła mnie dziwna myśl: dlaczego jest ona przekrzywiona? czy to tak ma być? czy może komputer jakoś sam dopierał sobie położenie i właśnie dlatego po czyszczeniu trzeba zrobić adaptacje. Na ostatnim zdjęciu widać uszczelkę, chyba nadaje się do wymiany ;)

attachment.php

attachment.php

attachment.php

Załączniki

• DSC_0723.jpg
    DSC_0723.jpg
    63.9 KB · Wyświetleń: 584
  • DSC_0724.jpg
    DSC_0724.jpg
    54.9 KB · Wyświetleń: 607
  • DSC_0725.jpg
    DSC_0725.jpg
    156.2 KB · Wyświetleń: 582
A gdzie dostać tą uszczelkę ? Intercars ? Albo coś ? Bo ASO już nie mam w mieście

attachment.php
attachment.php

tak wygląda po. Może być? Czyli teraz montuję, przypinam kabel, podłączam kabel i wykonuję adaptację tak?

Załączniki

• DSC_0730.jpg
    DSC_0730.jpg
    64.7 KB · Wyświetleń: 572
  • DSC_0731.jpg
    DSC_0731.jpg
    60.5 KB · Wyświetleń: 558
Ja takie uszczelki wycinam z arkusza materiału uszczelkowego. Mam zawsze coś tam w szufladzie na takie przypadki :D jak nie masz (i nie możesz czekać na wysyłkę) to wytnij z ostatniej strony bloku rysunkowego.

Ja takie uszczelki wycinam z arkusza materiału uszczelkowego. Mam zawsze coś tam w szufladzie na takie przypadki :D jak nie masz (i nie możesz czekać na wysyłkę) to wytnij z ostatniej strony bloku rysunkowego.
gdzie taki materiał nabyć ? ;)

Dodano po 3 minutes:

A gdzie dostać tą uszczelkę ? Intercars ? Albo coś ? Bo ASO już nie mam w mieście
znalazłem :P
http://autosklep24.pl/pl/p/Uszczelka-przepustnicy-ALFA-156166GTGTV-LAN.-KA/13386

Ostatnia edycja:
Czyli teraz montuję, przypinam kabel, podłączam kable do aku i wykonuję adaptację tak?

Tak, ale według mnie poprawna adaptacja to jest na alfaowner, wpisz w google reset ecu alfa 166 2.0 turbo i będzie temat alfaowners i tam jest :) Coś w stylu 90sek włączony zaplon,90 sek wyłączony, 15 minut pracuje i 10 minut wyłączony

kupiłem materiał na uszczelki w zwykłym sklepie motoryzacyjnym ;) trochę się namęczyłem żeby dobrze wyciąć, ale dałem radę :P zamontowałem przepustnicę i nie robiłem adaptacji i działa :D

Amortyzatory
Powrót