Nagłośnienie do alfy 166

Nie ma co sie ludzic, gora wali w dsp piaskiem po uszach, srodka nie ma, a bas jest tylko z tylu z subow, glosniki w drzwiach praktycznie w ogole nie daja basu. Co nie zmienia faktu ze jak na audio z tamtych czasow to gra dobrze, ja u siebie mam suby nawet na -2 bo glosno slucham muzyki i wtedy za mocno nawalaly :)

Marek jeżeli ta gąbka o której piszesz była szara to może być to fabryczna opcja która wsadzali przy dsp. Gdzieś widziałem rozebrana alfe i miała ta gabke.

wysłane z WC

Musiałby ktoś jeszcze z fabrycznym to potwierdzić bo może u mnie ktoś coś dorabiał. Nie wiem czy to było fabryczne czy nie. Ale to nie była sama folia.

Poszukam potem fotek, bo coś pstrykałem jak wymieniałem ogranicznik drzwi. Powinno być widać.
Zmotywowaliście mnie tym wygłuszeniem.... :)

Tak, była szara taka kilku milimetrowej grubości gąbka. Na całych drzwiach. W obecnej nie pamiętam. Kiedyś zdejmowałem tylny boczek i coś mi świta że miałem tylko folię. Ale nie pamiętam.

Czyli może być tak że dsp miało dodatkowo gabke w drzwiach. A wersję bieda tylko folię.

wysłane z WC

Dobrze by było żeby ktoś się jeszcze wypowiedział kto ma oryginalnie założone DSP żeby to jeszcze potwierdzić.

Czyli może być tak że dsp miało dodatkowo gabke w drzwiach. A wersję bieda tylko folię.

Na to wygląda. Poniżej moje drzwi z tą gabką - mam ori DSP.
drzwi z DSP.jpg

Oczywiście to nie to samo, co maty wygłuszające bezpośrednio naklejone na blachę od wewnątrz, ale zawsze coś :)

No to chyba już wszystko jasne :) Tomek a napisz mi jakie włożyłeś głośniki w przednie drzwi chodzi mi o firmę:)

Przód mam DEGO (ST600 zdaje się) zestaw dzielony (midbas + tweeter), z tyłu Infinity 2-drożne z załączonym podbiciem wysokich (+3dB regulacja na głośniku). Zarówno bas z tych głośników, jak i wysokie są duuuużo lepsze od ori.

A czy są gdzieś do dokupienia dystansy MDF dedykowane do drzwi 166?
Zeby dobrze wygłuszyć i zamontować głośnik są chyba niezbędne.

A czy są gdzieś do dokupienia dystansy MDF dedykowane do drzwi 166?
Zeby dobrze wygłuszyć i zamontować głośnik są chyba niezbędne.

Nie kupujesz dedykowanych do 166, tylko dedykowane pod średnicę głośnika (16cm) - papierem ściernym/pilnikiem dopasujesz do drzwi - jak tak robiłem z przodu. Z tyłu udało mi się kupić głośniki, które weszły w ori miejsca i schowane są pod ori maskownicami (głośniki muszą mieć głębokość montażową ok. 42-45mm o ile dobrze pamiętam).

Aha - dystanse do kupienia na alle tudzież w sklepach internetowych audio.

Z tą gąbką to nie wszystko jasne, mając dwie 166 każda z nich miała gąbkę i folię, a żadna nie miała fabrycznego dsp.

Też mam gąbkę i brak DSP więc to nie wyznacznik. Raczej gąbka świadczy o tym, że nikt tam łap nie pchał po jakiś naprawach np.

Adrian my tu mówimy o przedliftach. Co makarony wciskali do poliftow to już inna sprawa.

Możliwe że te z początku produkcji tego nie mają a potem to kładli. A może i same odpadły ale żeby na 4 drwuach tego nie było to dziwne. Niby po co ktoś miał by to odrywać od tej folii białej. Jakiś ślad by musiał zostać a tu nic.

wysłane z WC

Ostatnia edycja:
Normalnie jutro pójdę i zdejmę boczek z tyłu żeby być pewnym. Bo jakby była ta gąbka i ktoś majstrował to na pewno jakiś ślad po niej został.

Mam DSP fabryczne w swojej 166 z 2000r. gąbka jest na folii we wszystkich drzwiach.

Jest jeszcze opcja, że w CF3 dołożyli tą gąbkę już do wszystkich wersji. Ogólnie CF3 jest lepiej wyciszone IMO niż CF2 (porównywałem moje 166).

rozbierałem parę przedliftów i niezależnie czy z DSP czy bez nigdy nie spotkałem się żeby nie było gąbki.

rozbierałem parę przedliftów i niezależnie czy z DSP czy bez nigdy nie spotkałem się żeby nie było gąbki.

A wydawałoby się że już wszystko się układa w jedną logiczną całość. To rafal wszystko zdementował :sarcastic: ciekawa ta historia z gąbkami. Jakaś nowa teoria?

Amortyzatory
Powrót