Parujace szyby

• Autor wątku Autor wątku Hamster
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
może masz za dużo wilgoci w aucie ( np mokre dywaniki itp. )
wietrzyć autko i tyle chyba że masz garaż to i wysuszyć by można trochę

zaparowane szyby

ja mam ten sam problem. najgorzej jest zima, po krótkiej jeździe. nie daje nic nawet wietrzenie samochodu i tak mi szyba przednia przymarza i to spora warstwa lodu. tylniej nawet nie ruszam, bo cały czas zaparowana lub zamarznieta. jak jechalem w dłuzszą trase to rozgrzałem autko odpowiednio to az woda stała na szybach od środka. Nic nie daje wymiana filtra, nagrzewniaca ok, chodniczki suche i nic, jak parował tak paruje. Fakt jak włacze klime to szybko czysci szyby, ale nie wlacze klimy przy -15.
Sprawdze na spokojnie te kanaliki lub kupie cos do walki z wilgocia. Nawet zacząlem przykrywac wyloty powietrza przy przedniej szybie recznikiem, no to troche lepiej, ale problemu to nie rozwiązało. Moze lopatki nie zamykaja sie do konca i cieplo z silnika dostaje sie do kabiny, choc reaguja na zmiane ustawienia. Moze ktoś ma jeszcze jeden pomysł, jak z tym walczyc.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
U mnie pod dywanikami było faktycznie sporo wody. Wziąłem je do domu do podsuszenia.

A gdzie są wyloty tych kanalików w drzwiach, bo jakoś nie mogę się ich dopatrzyć?

a może ...

a może osuszacz klimatyzacji - jak sama nazwa wskazuje powinien osuszać powietrze ale pewnie działa jedynie przy włączonej klimie - a wcześniej koledzy pisali, że poniżej +2 stopni klima nie da się włączyć.

Może ktoś jest bardziej obyty z tematem - czekamy na rady

Temat przewodni: Może osuszacz

:)

a może osuszacz klimatyzacji - jak sama nazwa wskazuje powinien osuszać powietrze ale pewnie działa jedynie przy włączonej klimie - a wcześniej koledzy pisali, że poniżej +2 stopni klima nie da się włączyć.

Może ktoś jest bardziej obyty z tematem - czekamy na rady

Temat przewodni: Może osuszacz

:)

Osuszacz to ważna rzecz z jednym tylko "ale" - on służy do osuszania wewnątrz układu klimatyzacji, żeby nie korodowała.
Niestety na wilgoć w kabinie ma osuszacz klimy ma wpływ jedynie pośredni - jak jest zużyty wtedy wydajność klimy spada i tylko tyle.

Ja mam wymieniony filtr kabinowy i szyby parują, z tego co wiem to niestety wada tych aut , to auto na klimat włoski a nie syberjada.

Ja mam wymieniony filtr kabinowy i szyby parują, z tego co wiem to niestety wada tych aut
a świstak siedzi i zawija w sreberka ...

jesli parują wam szyby to jest kilka przyczyn ... albo cieknie nagrzewnica, albo zapchane sa odpływy z podszybia, albo zgniły filtr kabinowy ...

jednak w 99% przypadków są to niestety cieknące nagrzewnice

a świstak siedzi i zawija w sreberka ...

jesli parują wam szyby to jest kilka przyczyn ... albo cieknie nagrzewnica, albo zapchane sa odpływy z podszybia, albo zgniły filtr kabinowy ...

jednak w 99% przypadków są to niestety cieknące nagrzewnice

U mnie nagrzewnica i filtr sa nowe. W takim razie pozostają odpływy z podszybia i ewentualnie te kanaliki w drzwiach o których ktos pisał wczesniej. Chociaż drzwi oglądałem od spodu i żadnych kanalików nie zauważyłem. blackalfa166 - to co, gdzie i jak mam poprzetykać?

Witam. Też mi parują szyby i prócz tego specyficzny smrodek. Taką Alfę już kupiłem z zakupioną nagrzewnicą do wymiany oczywiście po odpowiednim rabacie ;) W ASO śpiewają sobie od 700-1500 PLN twierdząc że trzeba całą konsolę rozbierać.

Ostatnia edycja:
Witam
Mam problem z parującymi szybami po jeździe w bardzo ulewnym deszczu (~150km)
Teraz po krótkiej jeździe bez włączonego nawiewu, wysiadam z auta, wracam po chwili a tam:

http://zapodaj.net/9d64d01c7a05b.jpg.html

http://zapodaj.net/b88f279bb8a36.jpg.html

szyba zaparowana aż woda(?) się skrapla, włączam nawiew na ciepłe powietrze i jeszcze bardziej paruje:

http://zapodaj.net/0756abc02adad.jpg.html

http://zapodaj.net/a0c973f927b02.jpg.html

po dłuższej chwili ciepłego nadmuchu para powoli znika.
Woda gdzieś się dostała podczas ulewy, czy jednak poszła nagrzewnica?:confused:

Sprawdź czy nie ubywa Ci płynu chłodniczego.
Filtr kabinowy kiedy wymieniany?
Jeśli płynu nie ubywa, a filtr jest nowy, to prawdopodobnie odpływ z komory parownika klimatyzacji, pod filtrem kabinowym, jest niedrożny. W samochodzie masz sucho, wykładzina nie jest wilgotna?

Można jeździć.Unikaj polnych dróg i tyle.Szkoda auto kurzem i pyłem zapaćkać w środku.

słuchajcie, ujawniłem wodę na podłodze z prawej strony głównie.
teraz to wysuszyłem dokładnie absorbentem, ale...
szukałem wszędzie. połączenia węży całe więc podejrzewam jakiś przeciek od podszybia po tych ogromnych ulewach, tym bardziej że kropelka wody spadła żonie z deski na nogę przy kierownicy gdzieś.

Gdzie w 166 są odpływy deszczówki w podszybiu bo bez zdjęcia plastików nic nie zauważyłem?
problem tylko po oberwaniu chmury.

Sprawdź na razie standardy, było parę razy na forum. Czyli (z pamięci):
- podszybie od strony silnika (zdejmij plastiki, to w miarę łatwo idzie) - możliwa dziura z lewej strony auta albo nieszczelność przy tym takim gumowym korku
- szyba przednia - zdejmij słupki zobacz czy gdzieś klej nie puścił, można polać wodą i sprawdzać w środku czy gdzieś nie leci
- odpływ z klimy, odpływy z podszybia - mogły się liśćmi zapchać, ale to musisz zdecydowanie plastiki pozdejmować, możesz nawet bez nich jeździć i obserwować

Amortyzatory
Powrót