Parujace szyby

• Autor wątku Autor wątku Hamster
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

Hamster

Guest
Witam wszystkich.
Zaobserwowalem w swojej Belli nastepujacy problem. W deszczowe, bądz wilgotne dni paruja mi szyby. Nawet wlaczenie klimy na full auto bądz auto nie przynosi wielkiego efektu. O ile przednie szyby po jakims czasie odejda tak tylnym bocznym schodzi bardzo dlugo. Kiedy w samochodzie znajduje sie 4 osoby i dzien jest nazwijmy to wilgotny to o odparowaniu tylnych szyb nie ma praktycznie mowy. Wczesniej jezdzielem "panzerwagenem" tzn. passatem i tam takiego problemu nie mialem. Wlaczenie klimy na auto powodowalo brak jakiegokolwiek zaparowania szyb. Czy sytuacja jaka opisalem jest standardem czy powinienem cos z tym zrobic? Z gory dziekuje za pomoc.

powodem parujących szyb może być np. brudny filtr kabinowy (przeciwpyłkowy), inna przyczyną może być też wyciek płynu chłodzącego do wnętrza samochodu np. z nagrzewnicy

Nagrzewnica jest szczelna i z plynem jest wszystko ok. Jutro sprawdze filtr kabinowy. Wstyd sie przyznac ale tam jeszcze nie zagladalem :)

No 100% filtr przeciwpyłkowy , miałem to samo nawet w normalne dni mając trzy osoby na pokładzie parowały szyby , musiałem ratować się klimatyzacją po wymianie problem został wyeliminowany .

Ja mam to samo i przyznam , że filtr przeciwpyłkowy nie zmieniałem dawno, wieystam z sugestii , bo już sie z tym pogodziłem sądząc , że włosi nie przewidzieli , ze auto to bedzie jeździło w takim klimacie.

Dzieki wszystkim za pomoc. Dzisiaj zamowilem filterek z weglem aktywnym. Wymienie i zobaczymy co sie bedzie dzialo. Mam nadzieje ze problem uda mi sie wyeliminowac. Pozdrawiam i zycze bezawaryjnej jazdy.

Dzieki wszystkim za pomoc. Dzisiaj zamowilem filterek z weglem aktywnym. Wymienie i zobaczymy co sie bedzie dzialo. Mam nadzieje ze problem uda mi sie wyeliminowac. Pozdrawiam i zycze bezawaryjnej jazdy.
A ja ci gwarantuję jak wymienisz ten filter to będzie ok tyz tak miałem .Pozdrawiam

Filterek wymieniony i faktycznie poprawa jest. Nie jest jeszcze idealnie wiec przy dogodnej aurze postaram sie znalezc wyloty kanalikow drzwiwych i w miare potrzeby je przeczyszcze.

Kolego a sprawdź dobrze czy nie masz może mokrej wykładziny na podłodze może masz je po prostu przemoczone i to właśnie one podczas jazdy zaczynają przesychać i z tąd te parowanie na szybach.

Może cieknąca nagrzewnica.
W dziale Zrób to sam, jakby ciekła, jest opisjak ją wymienić.

Panowie mam banalne pytanie. Gdzie znajduje sie ten filtr? Kupiłem go ale nie wiem gdzie go wymienic. Odkreciłem wszsytkei zatyczki w komorze od strny szyby i nie znalazlem zadnego filtra nai mijesca gdzie moglbym go zamontowac/.....

Filtr kabinowy, jest, z tego co pamiętam, na podszybiu. Trzeba wykręcić wycieraczki i zdjąć ten plastik który jest pod nimi.

Jest w podszybiu ale nie trzeba sciagac wycieraczek, filtr zamontowany jest w plastikowej ramce i przykecony na 2 wkręty.

NO nie moge znlesc tego filtra.
Zamieszczam zdjecia jak to u mnie wyglda.
Pod ta srodkowa klapka tez nie go nie ma.

Kolego mercii drugie zdjęcie , miedzy szybą a komorą silnika odkręcasz 4 sruby ( u ciebie jak się nie mylę 2 ) pozniej zobaczysz za wiązką kabli listwę na dwa wkrety odkrecasz je dzwigasz do gory i to jest filtr kabinowy powodzenia

zaznaczone na czerwono odkrecasz tam pod spodem masz listwe na dwa wkrety odkrecasz i wyciagasz do gory. Te zolte kropki to sruby do odkrecenia.

Mnie szyby parowały tak bardzo, że podczas jazdy musiałam otwierać boczne szyby, żeby odparować wnętrze. A przyczyna okazała się banalna - włączona funkcja recyrkulacji powietrza. Odkąd w chłodne i wilgotne dni nie włączam recyrkulacji, problemu nie ma:)

A ja mam nową nagrzewnicę, nowy filtr przeciwpyłkowy (oba wymieniane okołoo 3 tygodnie temu) a szyby i tak parują jak głupie :o

Amortyzatory
Powrót