Nie działa dmuchawa 166 2.4 JTD

Auto
Alfa 166 2.4JTD
Witam.Podczas przejazdu przez próg zwalniający przestał działać silnik dmuchawy.2 dni wcześniej został wymieniony z uwagi na to że poprzedni się spalił( dym w kabinie,smród ) w tym przypadku nie ma żadnych zapachów. Napięcie na wtyczce idące do silnika 12,8 bez względu czy na icsie nawiew jest na "Auto" czy tez "Off".Gdzie szukać przyczyny? Które bezpieczniki,przekaźniki odpowiadaja za to?

nie jestem laikiem i wnoiskując z mojej wypowiedzi napięcie jest cały czas( na wtyczce)

To wydaje mi się że coś jest nie tak. Ponieważ klimatyzacja na OFF na pewno wyłącza wentylator. Ciężka sprawa, bo nie wiadomo co to może robić zwarcie. Nie masz nikogo w okolicy żeby podmienić np panel?

w moim mieście są 3 alfy .2 x 156 i moja 166. Który bezpiecznik lub przekaźnik jest od dmuchawy?

Spadły prawdopodobnie przewody w samym silniku pod ta gumową osłoną zaciski w zamiennikach są bardzo gów...e najlepiej załóż oryginalne ze starego silnika lub zalutuj na stałe

w moim mieście są 3 alfy .2 x 156 i moja 166. Który bezpiecznik lub przekaźnik jest od dmuchawy?

Bezpiecznik od dmuchawy znajdziesz na poszybiu (pod maską) pod centralnie umieszczoną obudową. Konkretnie bezpiecznik 30A (zielony), z tego co pamiętam tam jest tylko jedna trzydziestka. Przeglądnij sobie tam kable, może tam coś zwiera lub się potopiło.

Bezpiecznik od dmuchawy znajdziesz na poszybiu (pod maską) pod centralnie umieszczoną obudową. Konkretnie bezpiecznik 30A (zielony), z tego co pamiętam tam jest tylko jedna trzydziestka. Przeglądnij sobie tam kable, może tam coś zwiera lub się potopiło.

z tego co ja pamietam to zielone bezpieczniki 30 są dwa i żaden nie jest od dmuchawy , dmuchawa to pierwszy od kierowcy ,zapewne jest już nadpalone gniazdo :drag:

U mnie zielone gniazdo i zielony bezpiecznik 30A.

na tych grubych przewodach we wtyczce przy silniku powinieneś mieć + 12 po stacyjce (czarny,czerwony) . jesli masz tam napięcie to nie jest wina bezpiecznika ani przekaźnika. na jednym z cienkich napiecie powinno wynosić od +1v do +10v w zależności od poziomu ustawienia nadmuchu w kabinie. jeśli tak jest przy wtyczce to masz uszkodzony wentyl. Aha, jeszcze jedno oczywiście po włączeniu zapłonu ginie Ci napis OFF na ICS i odpala się sterowanie nawiewami?

Nic nie jest nadpalone a bezpieczniki juz przegladałem.przekaźniki zamieniałem i nic z tego. aktualnie wentylator jest odłaczony i wcale nie ma sterowania.Po podłaczeniu jest sterowanie z kabiny jak nalezy(tak wygłada) właczam np "auto" czekam około 15 sekund i wyskakuje bład "**** workshop" z mozliwościa kliknięcia ok.wcześniej jak tamten był spalony to nie było mozliwośc właczenia żadnego trybu i był smród.tym razem nic z tych rzeczy nie wystapiło.I pytanko z innego tematu.Jakąś specjalna wersje mam że posiadam dokładki progowe?U was ani na ulicach tego nie widać

Ostatnia edycja:
wez miernik i sprawdz. podłacz wentylator włacz zapłon i ustaw dmuchawe na 2 biegu np. miernikiem sprawdz czy masz +12 na 2 grubych. Oprocz tego jedna sonde miernika zmasuj z karoserią a drugą nakłuj te 3 cienkie kabelki. na jednym z nich (nie pamietam którym) powinno byc napiecie w granicach 2v przy 2 biegu ustawionym na ics. jesli tak jest, to uszkodzony masz wentylator lub samą jego wbudowaną elektronikę.

Wyciągnąłem ICSa bo jak pisałem wcześniej radio nie łapało częstotliwości.Jedna z wtyczek była luźna,po dociśnięciu radio zaczęło lepiej działać a nawiew ku memu zdziwieniu wrocił :) Przejechałem 2km i znów nawiewu brak... Wyciagnąłem więc znowu,zmontowałem, nie działa.Delikatnie od dołu puknałem śrubokretem,wieje :) Moduł sterowania do wymiany?

zajrzyj jeszcze w ten sterownik pod icsem moze tam kostka nie łączy.

I co naprawiłeś?

Amortyzatory
Powrót