Coś rozładowuje akumulator

a za to u mnie jak przerabialem temat z aku byly takie same problemy.
pomoglo jak powyciagalem wszystko poczyscilem i na nowo poskladame - wzmacniacz zmieniarke itd.
i pomoglo :)

Mialen ten sam problem w tamtym roku, swiatelko w bagazniku zjadalo mi prad z aku, wymiana zarowki jak i oprawki nie pomogla, nie niglem znalezc dokladnej przyczyny dlatego od tamtego roku nie posiadam oswietlenia bagaznika

Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka

Serio odkopałeś temat po ośmiu latach żeby zadać to pytanie? W dodatku forumowiczowi który od siedmiu lat na forum nawet nie zajrzał. .....
I jeszcze forumowicz napisał że właśnie wymiana nie pomogła. Mogło światło nie gasnąć, albo było gdzieś delikatne zwarcie.

Serio.
Ja mam taki problem w V-ce.
Zmierzyłem multimetrem i niby nic "prądu" nie ciągnie na postoju.
Napięcie na włączonym silniki 14.3V czyli raczej ładuje alternator.
Ale w ciągu tygodnia niejeżdzenia aku siada tak, że nie czyta kluczyka i nie można zapalić.
Spotkał się ktoś z czymś takim ?

Sporo. Podłączony miernik i wyciągasz po kolei bezpieczniki jak już wyżej wspomniano. U mnie prąd wcinał uszkodzony ICS dla przykładu.

Dokładnie. Tak szukasz zawsze "złodzieja prądu". Jak znajdziesz to odłączasz na próbę a potem wymieniasz.

Ale w ciągu tygodnia niejeżdzenia aku siada tak, że nie czyta kluczyka i nie można zapalić.

To zdecydowanie za mocno.
Ogólnie 166 (jak i wiele innych aut z tego okresu) lubi drenować aku, ale to jest raczej na poziomie "stała 2-3 miesiące i zostało za mało prądu żeby odpalić". U siebie zrobiłem odłączanie aku, używam zimą, kiedy auto stoi. Natomiast pobór 0.2A to musisz znaleźć, bo coś zwiera najpewniej, a to już niebezpieczne.

Hej,
Wygląda, że problem związany jest z urządzeniami, za które odpowiada bezpiecznik opisany nr 17 w skrzynce pod kierownicą.
Po jego wyjęciu pobór spada do ok 0.03A, a to już jak mniemam jest OK.
Problem jest, że ten bezpiecznik jak wstępnie sprawdzałem z necie odpowiada za dość znaczną ilość różnych odbiorników.

Widzę sporo oświetlenia pod tym bezpiecznikiem, może gdzieś faktycznie jest jakieś zwarcie. Ja bym zaczął od wyjmowania żarówek, najprościej. Potem szukał głębiej. Albo i całkiem to oświetlenie bagaja wyjął na próbę jak ktoś wyżej napisał :)

Mówię o skrzynce pod kierownicą.
W necie są zdjęcia opisane nr 1-20.
Ja mówię o nr 17, lewy dolny narożnik.

Upsss, myślałem że piszesz o 159 (masz w awatarze, tam też jest fałka:cool:). Omyłeczka <wstydzi się>

Ostatnia edycja:
ICS odłączony i dalej taki sam pobór.
Jakieś pomysły co do tego bezpiecznika jeszcze ?

F17 - Transmission lever panel (CAE), passegner compartment courtesy light, door lights, boot light, glove compartment light, light dimmer, climate control system control unit, antitheft control unit, remote control receiver, diagnostic socket

A może taka prosta rzecz jak czujnik zamknięcia bagażnika? Może lampka w nim pali się nonstop?

Wyświetlacz przy biegach też odpięty.
Lampka w bagażniku również.
Alarm również.

Jeszcze pytanie z innej beczki.
Dlaczego coś może "ciągnąć" prąd skoro teoretycznie obwód jest wyłączony ?
Jak to jest możliwe ?

Amortyzatory
Powrót