Demontaż anteny dachowej

aro_1977

Nowy
Auto
AR159 Q-tronic
Czy ktoś demontował antenę dachową i może podpowiedzieć jak dużo podsufitki należy rozpiąć i czy przewód jest gdzieś blisko łączony? Potrzebuję ją zdemontować całkowicie by nic nie przeszkadzało.

Przewód łączy się na słupku bodajże lewym. Napewno musisz odkręcić trzy śruby przy tylnej szybie, uchwyty dla tylnych pasażerów, pod nimi po jednej śrubie. I może się uda ja odchylic na tyle żeby odkręcić antenę.

Ale zaczynając od podsufitki - ona przy szybie ma chyba 3 zatrzaski tak, czy to są zaślepki, a pod nimi śruby ?? Sama antena jest jedną śrubą od spodu ale przewód jest długi i łączy się dopiero na słupku?

Tzn jak nie masz rolety to z tyłu masz trzy zatrzaski. A jak masz roletę to środkowy jest zatrzaskiem a dwa boczne są jednocześnie uszami do rolety i są przykręcone na wkręty. Tak antena ma jedną dużą nakrętke i z tego co kojarze przewód łączy się dopiero na słupku.

Nie ma nic skomplikowanego tylko uważaj żeby sobie podsufitki nie przełamać jak będziesz odchylał.

Dokładnie prawy słupek do czarnej płaskiej puszki. Bez ściągania półki zdemontujesz plastik z materiałem na słupku

Mogę zrobić zdjęcia jak chcesz

Jeśli mógłbyś cyknąć fotkę jak to lecą te kable to zawsze będzie łatwiej za pierwszym razem :) Dzięki.

kable od anteny lecą na lewym słupku c - navi i telefon , antena od radia jest po prawej stronie i przyklejona jest do szyby . są łączniki które można rozkręcić na słupku c lewym . zaopatrz się w czarny silikon kominiarski do uszczelnienia bo po demontażu uszczelka może nie trzymać i będzie ci zalewać podsufitkę. trzeba też zdejmować uszczelki drzwi . do demontażu samej anteny potrzebny jest klucz 18. i jak poodkręcasz już wszystkie boczki oraz zdejmiesz zaślepki to sama podsufitka od strony okna ma mocowanie do dachu na" rzepy" bodajże dwie sztuki- żeby je rozpiąć używałem łopatki do mieszania z kuchni- nie jest ostra a dość długa , żeby nie uszkodzić podsufitki.

Jak zdjąć z tylnego słupka albo przynajmniej odsunąć tapicerkę by wyszła z niej podsufitka? Jak to jest montowane?
Ta śruba trzyma antenę?

168222-demontaz_anteny_dachowej-wp_000551_800x600_.jpg

Załączniki

• WP_000551 (800x600).jpg
    WP_000551 (800x600).jpg
    112.2 KB · Wyświetleń: 157
na podsufitce są "rzepy" mniej więcej na 1/4 szerokości szyby - poza tym trzeba zdemontować rączki i uszczelki a boczek z słupka wyjmujesz zaślepkę widoczną na dole boczka a następnie wyrywasz go wsuwając rękę pod spód-są tam ze cztery " choinki". tak ta śruba trzyma antenę .

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót