Obroty do 3 tyś w w 166 2.4 jtd 20v

PinioSul

Nowy
Auto
Alfa Romeo 166 2.4 jtd 20v
Witam. Jestem tu nowy.Mam Alfinke od 2 miesięcy i ostatnio zaświecił mi sie błąd silnika na pomarańczowo obroty podczas postoju i jazdy są maksymalnie do 3tyś i wiecej nie da się,nie działa tempomat.Błąd świeci sie cały czas,po zgaszeniu silnika i odpaleniu Alfinka chodzi normalnie i tempomat tez a po chwili znów tylko do 3tyś.

Mechanik podłączył komputer i wyskoczyło coś ze czujnik pedału gazu lub coś podobnego. Ale kolega odłączył i zaślepił wężyk taki co idzie z czegos takiego obok turba az do jakiegos jakby czujnika który znajduje sie na obudowie filtra powietrza i błąd przestał świecić i wszystko bylo dobrze przez 3 tygodnie aż do dziś... Miał ktoś juz taki problem?

Czy mamy rozumieć z tego co piszesz, że twój kolega odłączył Ci sterowanie geometrii turbiny ? Jesli tak to istny "gieniusz" z niego i lepiej niech nie dotyka więcej Twojego auta.
Zakup kabel za te 30pln (jaki to pisane wielokrotnie w wielu tematach nie tylko podwieszonych) i sprawdź wskazania z pedału gazu lub błędy tego "coś podobnego". Jak odczytasz to będziemy radzić dalej, bo na chwile obecną wiemy niewiele, poza tym że nie masz sterowania turbiny (ale to tez chyba).

No to faktycznie było znakomicie bez sterowania turbiny. To musiałeś igielke kupić skoro bez zmiennej geometrii twierdzisz że było dobrze.

Amortyzatory
Powrót