• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Brak reakcji na pedał gazu

• Autor wątku Autor wątku bogusch13
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bogusch13

Guest
Witam...Problem jest tego typu.od miesiąca dzieje mi się coś takiego, nieraz po odpaleniu a nieraz po przejechaniu----zapala mi się kontrolka wtrysku i alficzka chodzi na wolnych obrotach.BRAK REAKCJI NA NA NACISKANIE GAZU.nieraz samo przechodzi po chwili a nie raz jak poruszam wtyczkami np.przy pompie to też zacznie działać.....

POMOCY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Możliwe że tu jest taki sam problem jak w 156 , czyli konektor od potencjometru do ecu gubi sygnał .

w 156 ta wtyczka jest za schowkiem pasażera i ją się usuwa i lutuje kable na stałe , ale w 166 nie wiem gdzie jest dokładnie

tu jest info o tym

FantaTeam attack :) Porady techniczne

błąd lini przyspieszenia - tak to się nazywa w Egzaminerze
kiedyś była akcja serwisowa i te co były na gwarancji miały zmieniane polączenia potencjometru pedału gazu z wiązką przepustnicy...

musisz odkręcić matę osłaniającą deskę rozdzielczą pod kierownicą ... i jak ją wyjmiejsz tą matę to musisz zanurkować tam do pedałów i zobaczysz taką kostkę łączącą pedał gazu z wiązką ... wyczyśc ją dobrze popraw styki i będzie dobrze ... a najlepiej to wyciąć tą kostkę i zalutować kable ze sobą ... i już

kurde co do tych kabli to zanurkowałem tam i jest tylko jedna kostka biała idąca z dołu ale nie jestem pewien czy to idzie od pedału gazu..a czy może mi ktoś puścić fotke jak to wygląda przy silniku??byłbym wdzięczny.....

jak dobrze zanurkujesz tak żeby zobaczyć mechanizm pedalu przyspieszenia .... taka puszeczka - potencjometr to zobaczysz również który przewód i gdzie wychodzi ... i na wszystkich łączeniach popraw styki ... poprzyginaj blaszki

Koledzy a Jeśli to nie pomogło:/ to co mam zrobić;/ dalej ten sam objaw, a przy silniku nie ma żadnej wtyczki innej??

Jest wtyczka.

Przy przepustnicy i jej mechanizmie sterujacym (taka plaska, metalowa, zebrowana puszka boscha) jest wtyczka. Sprawdz ja.

Niestety nei pamietam gdzie ona jest dokladnie, ale wydaje mi sie, ze wchodzi do mechanizmu od tylu...

mam podobny problem co kolega czy podłaczenie pod komputer wykaze te błedy

Nawet jezeli pokaze brak lacznosci miedzy przepustnica a pedalem, to i tak wiele to nie daje, bo nie wiadomo gdzie ginie sygnal...

Sprawdz na poczatek wtyczke o ktorej pisalem wyzej... pedal, jak pisali inni.

I koniecznie sprawdzicie czy w ogole nie reaguje, czy reaguje bardzo slabo...

Tez mi sie cos takiego przytrafilo. Probldem z odpaleniem, jakby benzyny nie dostawal, a potem problem z obrotami, bo na gaz reagowal, ale ledwo do 1500 RPM szedl i to chyba z 5 sekund sie rozkrecal...

Niestety nie wie mczego to byla wina, ani jak to naprawic, raz mi sie zdazylo...

witam ja mialel taki sam problem wlasnie wrocilem z garazu nie laczylo dobrze na wtyczce pod schowkiem po stronie pasazera a wiec w AR 156 jest biala wtyczka wyjmij dywaniki odchyl podspodem tapicerke zacznij od prawego rogu mozesz zdiac rowniez nakladke na prog ale nie jest to konieczne i masz ryzyko zerwania zaczepow ja rozpialem ta wtyczke wyczyscilem i dziala pozdrawiam:)

Tak ale tutaj chodzi o 166 a tam jest chyba inaczej, ja dalej sie z tym problemem borykam:/
wyciągałem wtyczke przy pedałach , podginałem styki i dalej to samo;/

cziter - a jak zgasisz i zapalisz auto ponownie to problem na chwilę znika ?

Wtyczkę zlutować na stałe,wyeliminuje to problem braku kontaktu.
Potem włączyć stacyjkę / zapalone kontrolki, NIE odpalać!!!/ na 90 s. Wyłączyć stacyjkę na 90 s.
Odpalić i powinno być ok.
Ps.Pod warunkiem ,że nic nie jest uszkodzone.Proponowałbym przeczyścić wtykę przy przepustnicy/ W czasie tych operacji nie włączać stacyjki/

Własnie stało mi sie cos takiego z gazem, po odpaleniu praktycznie brak reakcji moze minimalny ruch obrotów , autko ledwo sie toczy, po zagaszeniu i ponownym odpaleniu juz ok. Czy to wina tej kostki? Czy cos powazniejszego?

Sprawdź najpierw kostkę, a potem się zobaczy dalej jak nie będzie efektu.Ja u siebie wyciąłem oryginalną kostkę i włożyłem kostkę z konektorami kupioną w sklepie elektornicznym

Ja mam nieco inny problem, mianowicie na postoju wrzucony luz, dodaje gazu i brak reakcji, wciskam dalej i w pewnym momencie silnik od razu wskakuje na 1500 obrotów. Czy to są objawy uszkodzenia potencjometru/ przepustnicy ?? Czy może jest możliwość zaprogramowania takiego a nie innego działania przepustnicy ??

Może potencjometr wypracował się w danym położeniu. Ja u siebie nie mam takiego efektu

miałem to samo i wiesz co było sprawdź kostkę ale nie tą za schowkiem pasażera bo u mnie takowej nawet tam nie było. Otwórz maskę i znajdź kostkę która idzie kablami od przepływomierza idź po kablach i tam znajdziesz dwie kostki są na wierzchu pod rura od dolotu. Weź i je mocno dociśnij aż zatrzaśnie i będzie lux o ile to właśnie ta kostka.

Amortyzatory
Powrót