błąd P0340 - Czujnik fazy

Kamil10

Nowy
Auto
AR 166 3.0 220KM
Witam
W aucie z silnikiem V6 3.0 220 KM pojawił mi się błąd czujnika fazy
Czy ktoś wie gdzie ten czujnik się znajduje?
Objawy uszkodzenia czujnika to stukanie zaworów w określonych temperaturach silnika i w zależności od obrotów, nierówna praca silnika

Kiedy auto gorące, czasem wyskakuje błąd P0335 - Czujnik obrotów
Domyślam się że to czujnik czytający z koła zamachowego, kiedy się zapali check auto nie odpala, po kilku próbach auto pali, check gaśnie i błąd zostaje zapisany w pamięci

Czy wymiana tych dwóch czujników powinna pomóc? Z czujnikiem obrotów da się jeździć ale z uszkodzonym czujnikiem fazy już nie

Witam
W aucie z silnikiem V6 3.0 220 KM pojawił mi się błąd czujnika fazy
Czy ktoś wie gdzie ten czujnik się znajduje?
Objawy uszkodzenia czujnika to stukanie zaworów w określonych temperaturach silnika i w zależności od obrotów, nierówna praca silnika

Kiedy auto gorące, czasem wyskakuje błąd P0335 - Czujnik obrotów
Domyślam się że to czujnik czytający z koła zamachowego, kiedy się zapali check auto nie odpala, po kilku próbach auto pali, check gaśnie i błąd zostaje zapisany w pamięci

Czy wymiana tych dwóch czujników powinna pomóc? Z czujnikiem obrotów da się jeździć ale z uszkodzonym czujnikiem fazy już nie
Kolego, podstawowym jest czujnik pozycji wału korbowego "ten przy kole zamachowym na dole", bez tego brak informacji o położeniu wału korbowego do ECU i silnik gaśnie,
czujnik fazy rozrządu (ulokowany na tylnej głowicy, widać go pod przepustnicą) daje informację do ECU o zapłonie na 1 cylindrze.
Opisane objawy to uszkodzony czujnik położenia wału ten przy kole zamachowym.

Silnik sam nie zgasł ani razu, były problemy z odpaleniem kiedy gorący ale po chwili odpalał i pracował
Wtedy wskakiwałaś błąd czujnika obrotów który sam gasl
Błąd czujnika fazy zapala się wtedy kiedy zawory zaczynają stukać i bez podłączenia komputera nie gasnie kontrolka check
Wiec te dwa błędy byłyby z jednego czujnika położenia wału?

Silnik sam nie zgasł ani razu, były problemy z odpaleniem kiedy gorący ale po chwili odpalał i pracował
Wtedy wskakiwałaś błąd czujnika obrotów który sam gasl
Błąd czujnika fazy zapala się wtedy kiedy zawory zaczynają stukać i bez podłączenia komputera nie gasnie kontrolka check
Wiec te dwa błędy byłyby z jednego czujnika położenia wału?
Te dwa błędy mogą pochodzić z czujnika wału ale niepokojące są opisywane stuki to by świadczyło o przestawieniu faz rozrządu.
Radzę sprawdzić ustawienie faz rozrządu (mechanik z oryginalnymi blokadami wałków, czujnikiem zegarowym, zrzucić pokrywy i skontrolować ustawienia).
Te odgłosy które opisujesz są bardzo podejrzane i możesz uszkodzić silnik.

Tak jak pisałem, odgłosy zaczynają się w pewnym zakresie prędkości obrotowej silnika ok. 1200, ok. 3tys stukanie cichnie, kiedy silnik nierozgrzany stukanie słychać przy niższych prędkościach obrotowych

Czy fazy rozrządu w tym silniku są zmienne?

Ostatnia edycja:
Tak jak pisałem, odgłosy zaczynają się w pewnym zakresie prędkości obrotowej silnika ok. 1200, ok. 3tys stukanie cichnie, kiedy silnik nierozgrzany stukanie słychać przy niższych prędkościach obrotowych

Czy fazy rozrządu w tym silniku są zmienne?

Oczywiście NIE

Pod przepustnica nie zauważyłem żadnego czujnika, przepustnica jest wykręcona
zastanawia mnie dlaczego stukanie na wolnych obrotach cichnie kiedy temperatura silnika zbliża się do 90 stopni
wtedy stuka na wyższych obrotach

Pod przepustnica nie zauważyłem żadnego czujnika, przepustnica jest wykręcona
zastanawia mnie dlaczego stukanie na wolnych obrotach cichnie kiedy temperatura silnika zbliża się do 90 stopni
wtedy stuka na wyższych obrotach
Kolego, wyraźnie napisałem, ze czujnik fazy rozrządu jest na tylnej głowicy (patrząc z góry pod przepustnicą).
Opisywane stukanie (oby to nie była prawda) wskazuje na uszkodzoną panewkę korbowodu.
Poszukaj "kumatego" mechanika, niech to poogląda.
Zapytaj Kolegę z forum QBA on prowadzi warsztat w Olsztynie koło Częstochowy.

Ostatnia edycja:
Wydaje mi się ze panewke byłoby słychać cały czas, nie tylko w określonych prędkościach obrotowych
Stukanie słychać z góry silnika, wskazywaloby to zawory

Dziękuje za pomoc, czujnik zlokalizowałem, stukają zawory, panewki powinny być w porządku

Ostatnia edycja:
Koledzy nie chcąc zakładać nowego tematu podpinam się tutaj. Problem następujący: Kiedy auto postoi na mrozie dzień, czasem dwa przy trochę dłuższym kręceniu rozrusznikiem wywala Checka. Po podpięciu pod FES " Czujnik fazy"- niski sygnał. Sprawdziłem obwód czujnika wszystko w porządku, rozrząd ok, niestety nie mam oscyloskopu żeby sprawdzić czujnik. Po pojawieniu się błędu auto zachowuje się normalnie dynamika etc. Pytanie czy może być to spowodowane przez to, że na mrozie po dłuższym kręceniu prędkość obrotowa wału wiadomo spada w porównaniu do rozruchu w wyższych temperaturach? Dodam, że błąd został zanotowany przy 168 obr/min, niestety nie sprawdziłem jaka jest prędkość przy rozruchu na ciepłym;p

i co rozgryzłeś to ? bo mam ten sam problem ;] tyle że auto jest odczuwalnie słabsze ... a błąd wyskakuje sporadycznie, samochód słabszy cały czas

Wymieniłem akumulator i problem zniknął, z tym, że w moim wypadku wszystko było normalnie poza świecącym "helikopterem".

Jako ciekawostkę mogę dodać, że mam podobny problem .
Jak autko stoi na mrozie - pierwszy odpał - zgaśnie. Odpalę bez czujnika (Rozrząd sprawdzony na blokadach) podłącze go i praktycznie śmiga cały czas.
Wymieniłem wiązkę, czujnik wału, wałka + teraz z ciekawości wymienię ECU.

Na dzień dzisiejszy powiem tak .
Wymieniłem :
- Czujnik wału
- Czujnik wałka rozrządu
- Cała wiązka silnika
- ECU silnika

Co zrobiłem ?

Sprawdziłem rozrząd i przy okazji złożyłem nowy, tłok w GMP (ustawione z blokadą dla pewności)
Sprawdziłęm synchronizację wałków rozrządu - jest ok .

Rozrząd złożony na blokadach.

Problemu to nie rozwiązało.
Wymienię jeszcze ten akumulator - jeżeli to będzie to, to masakra :D

Za błąd P0340 raczej odpowiada czujnik położenia wałka rozrządu( czujnik halla ) nr kat BOSCH 0232101035
Jeżeli to się dzieje sporadycznie, to prawdopodobnie jest zabrudzony
Córka ma taki problem z 147 2.0 TS, sprawdzę czy zadziała wydmuchania, jak ten niemiec tu sugeruje :)
https://www.youtube.com/watch?v=hznWi8ql0Pg

Za błąd P0340 raczej odpowiada czujnik położenia wałka rozrządu( czujnik halla ) nr kat BOSCH 0232101035
Jeżeli to się dzieje sporadycznie, to prawdopodobnie jest zabrudzony
Córka ma taki problem z 147 2.0 TS, sprawdzę czy zadziała wydmuchania, jak ten niemiec tu sugeruje :)
https://www.youtube.com/watch?v=hznWi8ql0Pg
Rzecz jasna, tylko ty masz. Benzynę, a rozmowa jest o jtd hehe

Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka

Prawdopodobnie czyli na 99% znalazłem problem.
Post piszę dla potomnych bo ja łącznie straciłem ok 650zł.

Wymieniłem :
- Czujnik wału
- Czujnik wałka rozrządu
- Cała wiązka silnika
- ECU silnika
- Rozrusznik
- Nowy Akumulator
- Sprawdziłem oraz wymieniłem rozrząd - ori blokady.

Przyczyna okazała się na prawdę banalnie prosta.
Zaśniedziały bezpiecznik 150 MEGA przy klemie plusowej w bagażniku, wyczyściłem go szczotką drucianą + wszystko na klemie łącznie z bezpiecznikiem złożone na sprayu do styków (coś tam miedzianego)
No i fura odpala bez problemu no i co najważniejsze - bez błędu P0340.

Wnioski niech każdy wyciągnie sam, bo ja rozkładałem ręce i niepotrzebnie zaczynałem od grubych rzeczy ;)

Amortyzatory
Powrót