Czyściłem wtyki złączy wentylatora - nic nie dało. Odpiąłem czujnik temp. na włączonym silniku - wentylator nie wystartował. Sprawdziłem temat w elearn.
Wiem gdzie znajduje się moduł B3 - w nadkolu, wiem że jest tam konektor B3B którego piny 1 , 2 i 3 odpowiadają za czujnik temperatury. Wiem że dalej ten sygnał idzie do kostki D4 i dalej do komputera M10.
moje pytanie brzmi .... gdzie znajduje się kostka D4 : w podszybiu, za ścianą gordziową pomiędzy silnikiem a podszybiem a czy pod deską rozdzielczą od strony wnętrza auta. Będę bardzo wdzięczny za pomoc w temacie lokalizacji wtyczki D4.
Dla przypomnienia:
- wentylatory włączają się gdy załączę klimę i czujnik ciśnienia odnotuje wzrost uruchamiając wentylator chłodnicy,
- wentylatory włączają się gdy zarzucę wtest wentylatorów bieg 1 i 2 w MES/FES/AlfaOBD.
- wentylatory nie włączają się gdy temperatura silnika przekroczy 100 - 110 stopni,
- ECU odczytuje temperaturę poprawnie,
- temperatura jest poprawnie odczytywana na desce rozdzielczej,
- mam nowy czujnik temperatury,
- podmieniałem ECU wraz z pastylką immo w celu wyeliminowania niesprawności ECU - jest tak samo.
Wiosna za rogiem i auto będzie mi się gotować w korkach więc ponownie proszę o pomoc. Gdzie znajduje się wtyczka D4 na załączonym schemacie. Macie jeszcze jakieś pomysły ?