• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Zasilanie stacyjki - gdzie bezpiecznik ?

Auto
166 3,2 v6 24V
Witam
Jako że jest to mój debiut , to witam Wszystkich .

Stałem się posiadaczem 166 3,2 z 2004r , niestety auto dziś nie odpaliło .
Dokładnie to brak jakiejkolwiek reakcji na załączenie zapłonu , nie zawieca się nic ,
Po schemacie znalazłem że jest gdzieś bezpiecznik zasilający stacyjkę , jednak nie mogę go odszukać

Proszę o pomoc , informację gdzie on sie znajduje

poz.Piotr
AR 166 v6 24v
2004r

A sprawdzałeś akumulator? Może Ci padł? Masz polift to jeszcze mogło Ci się spalić zabezpieczenie na klemie. Masz tam taką płytkę z bezpiecznikami. Ja bym od tego zaczął bo nigdy nie słyszałem żeby komuś się spalił przekaźnik stacyjki (o ile jest bo nie wiem). Ale to o czym wspomniałem wcześniej niejednokrotnie się zdarzało.

- - - Updated - - -

P.S. Przydałaby się prezentacja auta w odpowiednim dziale. Już coraz rzadziej przybywa 166 na forum a już na pewno w nie w topowej wersji.

Sprawdzalem
Mam brak zasolania na stacyjke
Akumulator ok
Jak podam na krótko napiecie na stacyjke to odpala

Do sprawdzenia bezpiecznik 150A na płytce na aku oraz F3 20A w skrzynce B1 pod maską

ok

dzieki za info , w poniedziałek sprawdzę , bo dziś mam już dość , - 12*C w nie ogrzewanym garażu

Swoją drogą , pogrzebałem dziś w 166 eLern i z opisów wynika że jest bezpiecznik zasilający stacyjkę i znajduje sie on w skrzynce bezpieczników opisanej jako B5
A ona to własnie jest na rysunku w okolicy podszybia , Rozebrałem całe podszybie i nie widzę !!! ???
Było tyle wersji ???

A dobry rocznik wybrałeś ?
Edit:
Aż zerknąłem... wybrałeś język i silnik, a potem zapomniałeś wybrać rocznik (da 10/03) i zostawiłeś jak było ( fino a 2/99) i stąd ta różnica. Musisz na to uważać bo różnice są zasadnicze w schematach ;)

Ostatnia edycja:
wybrałem wersje 3,2 V6 wiec chyba raczej dobrze

Chyba że masz dokładniejsze dane , to proszę o korektę moich wiadomości i podpowiedz , a najlepiej rysunek umieszczenia tych elementów

Pokazane na obrazku poniżej o co kaman...

attachment.php

Załączniki

• rocznik elearn.jpg
    rocznik elearn.jpg
    37.3 KB · Wyświetleń: 781
A no rzeczywiście dałem ciała :mad:

Teraz widzę wszystko :edziahaha: o czym pisałeś , dzieki wielkie
W poniedziałek posprawdzam

Wielkie dzięki za nakierowanie
Ogarniete i działa

- - - Updated - - -

Wielkie dzięki za pomoc i wsparcie
Ogarniete , dziala

To jeszcze napisz co było dokładną przyczyną dla potomnych szukających rozwiązania problemu.

Do sprawdzenia bezpiecznik 150A na płytce na aku oraz F3 20A w skrzynce B1 pod maską

Jakie numery mają te bezpieczniki, bo jak patrzę na schemat to nie widzę takich pozycji? Która to jest skrzynka B1?Internet nie zwraca takiego pojęcia..

Wczoraj 50km po wyjeździe od mechanika po wymianie rozrusznika, auto stanęło kompletnie. Po przekręceniu kluczyka nie mam żadnej reakcji. Kontrolki zapaliły się j zgasły i tak zostało. Nie uruchamiają się dmuchawy, ani ics.
Podświetlenie kabiny, awaryjne działają.

Amortyzatory
Powrót