Ciekawy interfejs diagnostyczny WiFi + android

• Autor wątku Autor wątku Lupus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

Lupus

Nowy
Auto
Alfa Romeo 166 FL 2.4 JTD 20V 185hp wersja super 2006 rok
http://allegro.pl/obd2-wifi-icar-nano-pl-elm327-elm-327-wireless-hit-i4996375991.html

Miał ktoś styczność? Da się tym cokolwiek zdziałać w razie potrzeby? Da sie np. usunąć elementy wyposażenia (dla przykładu czujniki parkowania). Nie mam lapka, a telefon zawsze przy dupie jednak jest. Sam interfejs też jest na tyle mały, że może sobie latać w schowku na przyslowiowe rękawiczki i w razie W być pod ręką...

A jakim programem chcesz to obsługiwać?

Yyyy. Ten icar to po prostu elm 327 na wi-fi. Takich urządzeń na rynku jest milion. Każdy elm 327 obsługuje tylko diagnostykę silnika i nic ponad to. Za 20 zł kupisz chińską kostkę na bluetooth i będzie działać tak samo. Co do programu to alfaobd obsługuje wszystkie funkcje pod androidem problem polega na tym że dostępne są wyłącznie bezprzewodowe elmy na bluetooth/wi-fi. Jeśli Twój smartfon obsługuje OTG i android ma sterowniki fddi to może nawet i kabel ruszy :)

Co do do samego elm327 na bt/wi-fi to mam i używam. Kostka jest wpięta na stałe. Mam też pełną alfaobd. Jak macie jakieś pytania to piszcie - odpowiem.

Właśnie jeszcze nie wiem. Jest kilka dostępnych na andka. Myślałem o Torque w wersji płatnej.

ja mam icara. i to nie prawda ze wszystkie dzialaja tak samo, duza czesc nie działa co już kilka razy było ze ktoś kupil i mu telefon nie "widzi". warto doplacic za jakość wykonania. ja lacze się torquem do szybkiej diagnostyki, jak cos zacznie się dziac to się przydaje i 3 razy już mi dupe uratowal podczas trasy.

- - - Updated - - -

U mnie moduł na BT jest wpięty na stałe. Jest jakaś przewaga modułu WIFI nad BT?

taka ze jak masz urządzenie z jabłkiem to musisz mieć wersje wifi, bo bluetooth nie pojdzie.

Aa, czyli wersja BT niczymsie nie rozni funkcjonalnoscia i pod Andka styknie? A jest jakis softpod andka o możliwościach zblizonych do pelnej diagnostyki ?Bo torque chyba tylko podstawy ogarnia?

Buzsoholik-zaintrygowales mnie opcją z tym polaczeniem kabel+andek. Mam LG g4 i na pewno jest OTG. Nie wiem tylko co z fddi - na szybko przegladajac googla nic nie znalazlem w temacie :( A to by byla mega spoko opcja miec pelna diagnostyke pod reka, bez taszczenia laptopa itp.

Nie znalazłeś nic dlatego, że powinieneś szukać raczej sterowników ftdi a nie fddi :-)

Android sam znajdzie te sterowniki

Aa, czyli wersja BT niczymsie nie rozni funkcjonalnoscia i pod Andka styknie? A jest jakis softpod andka o możliwościach zblizonych do pelnej diagnostyki ?Bo torque chyba tylko podstawy ogarnia?

Jest AlfaOBD pod androida która obsługuje wszystko to co ma MES i AlfaObd na normalnym Windowsie. Mam pełną wersję AlfaOBD, mogę się podzielić.

- - - Updated - - -

Buzsoholik-zaintrygowales mnie opcją z tym polaczeniem kabel+andek. Mam LG g4 i na pewno jest OTG. Nie wiem tylko co z fddi - na szybko przegladajac googla nic nie znalazlem w temacie A to by byla mega spoko opcja miec pelna diagnostyke pod reka, bez taszczenia laptopa itp.

no to potrzeby CI adapter mini usb - USB OTG. Nie wiem czy Twój ROM ma sterowniki ftdi, ale AlfaOBD pod Androida ma obsługę kabli na USB.

- - - Updated - - -

Nie znalazłeś nic dlatego, że powinieneś szukać raczej sterowników ftdi a nie fddi :-)

Literówka ;)

Sterowniki z tego co widzę są do pobrania w google play. Pozostaje mi zamówić interfejs normalny na kablu i uśmiechnąć się do Ciebie w kwestii apki AlfaObd . Widziałem, że sporo so ie za nią wołają - nie chciałbym byś był w jakiś sposób stratny więc jakby co wal na prv - dogadamy się :) W przyszłym m-cu bedę organizował wszystko dopiero, bo w tym bella dałami trochę po kieszeni i muszę odzyskać"bufor finansowy" :)

Amortyzatory
Powrót